Uit onderzoek van Hay blijkt dat 59% van de huidige werknemers, met name het hoger kader, in 2010 zich heeft voorgenomen van werkgever te wisselen.

Op zich niets nieuws onder de zon. In slechte tijden is dit een stuk lager, daarna willen alle mensen die zijn blijven zitten massaal weer weg. Het feit dat een vertrekkende medewerkers tussen de 50% en 150% van zijn jaarsalaris aan kosten meebrengt behoort voor HR afdelingen ook geen nieuwe informatie te zijn. Sterker nog, ik ken onderzoeken waarbij dit tot 300% kan oplopen voor grote specialisten met een groot netwerk. Immers is het niet enkel het verlies van de arbeidskracht, maar ook van zijn relaties in de markt.

In 54% van de gevallen gaat het om de werknemersbetrokkenheid dit te laag is, waardoor men wil vertrekken. Men voelt zich niet gewaardeerd. Het interessante hierin is de vraag: waarom?

Het onderzoek zegt hier het volgende over:

Het behouden van talent door het bereiken van werknemersbetrokkenheid blijkt onvoldoende. Bureaucratie, slechte (ict)systemen en belangenverstrengelingen, zorgen voor veel (onnodige) frustratie bij de werknemers . Wat uiteindelijk zal leiden tot uitval óf voor meer dan de helft van de werknemers (59 procent) reden is op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Bureaucratie, slechte (ICT)systemen en belangenverstrengelingen zorgen voor veel (onnodige) frustratie. Als we dan inzoomen op één van die elementen, slechte (ICT)systemen, zie je hier waarom HR verantwoordelijkheid moet nemen en deze niet moet afschuiven, ook als het gaat om dit soort zaken.

Te vaak hoor ik nog het ‘niet mijn verantwoordelijkheid’, dat is de afdeling IT, etc. Ik geloof in bedrijfsbrede verantwoordelijkheid en anders moet je gewoon je eigen verantwoordelijkheid nemen. Als uit onderzoek blijkt dat vrij internet op het werk net zo belangrijk of belangrijker is dan het salaris, is dit dus ook een taak van HR om dit te regelen.

Als mensen het belangrijkste kapitaal zijn van een organisatie en het unieke onderscheidende vermogen moet HR derhalve een leidende rol hebben. Dit rol moet men echter ook nemen en te vaak vergeet men de O van het P&O vakgebied. Excuses maken over ‘dat is niet mijn verantwoordelijkheid’ moet afgelopen zijn. Managers hebben altijd tijd als het over geld gaat. Maak maar gewoon een overzicht hoeveel mensen vertrokken zijn vanwege de bureaucratie of slechte ICT systemen en hang daar een kostenplaatje aan op basis van hun senioriteit in combinatie met het jaarsalaris.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


608 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën