Een paar weken geleden is Intermediair een aanvullende dienst gestart. Met de “Intermediair CV service” nemen zij het zoekwerk naar CV’s uit handen. Dat deed me erg denken aan “Assisted Search” van Monsterboard. Ik was benieuwd hoe Intermediair dat aanpakt en in hoeverre dat verschilt met Assisted Search. Daarom contact opgenomen met Quintin Schevernels van VNU Media.

Werkwijze

De Lead Recruiter neemt telefonisch een intake af. Daarbij neemt hij met de klant het functieprofiel door en stelt met hem de (maximaal 5) harde criteria vast waaraan kandidaten moeten voldoen. Daarna voert de recruiter een quickscan uit om vast te stellen of de CV-database van Intermediair voldoende slagingskans biedt voor het vinden van geschikte kandidaten voor de betreffende functie. Vervolgens wordt de opdracht overgedragen aan de searcher, die gedurende twee weken op zoek gaat naar passende en geïnteresseerde kandidaten. Om de interesse te peilen neemt hij contact met hen op via mail, SMS of telefoon. Dit resulteert in een shortlist met kandidaat-cv’s en een inventarisatie in hoeverre zij matchen met de toegepaste criteria. Vanaf dat moment gaat de opdrachtgever zelf verder met het selectieproces.

Pilot

Quintin legt uit dat de vraag uit de markt is ontstaan. Dat was aanleiding voor een pilot die eind 2009 is gestart. De kengetallen die hij noemt zijn interessant: er hebben 10 klanten aan deelgenomen die elk minstens 5 vacatures als zoekopdracht hebben ingediend. Gemiddeld worden er voor een vacature rond de 500-600 cv’s bekeken, waarbij 30-40 kandidaten als passend uit de bus komen. Daarvan worden doorgaans zo’n 10 (met uitschieters naar 1 tot 15) kandidaten op de shortlist geplaatst, nadat ze hebben aangegeven interesse te hebben in de betreffende baan. De aantallen fluctueren en zijn afhankelijk van het type functie en het imago en bekendheid van de opdrachtgever. Naar aanleiding van deze pilot is besloten om “Intermediair CV Service” nu op kleine schaal op de markt te brengen. Naar verwachting zal er binnenkort een pilot gestart worden voor W&S-bureaus/uitzendbureaus. (Ik zag dat ze nog wat versterking kunnen gebruiken)

Kosten

De kosten voor Intermediair CV Service bedragen € 1.149,- per searchopdracht.  De opdrachtgever moet wel al beschikken over een abonnement op de CV-database, maar kan eventueel ook voor € 300,- een “gelegenheidsabonnement” afsluiten gedurende  de looptijd van de zoekopdracht. Tegen meerprijs kunnen ook andere CV-banken uit de VNU-stal geraadpleegd worden, zoals Nationale Vacaturebank, Computable/Tweakers en InOverheid.

Businessmodel

Blijkbaar worden jobboards nogal eens gevraagd om mee te helpen in het zoeken naar kandidaten. Monsterboard en Intermediair zijn daar op ingesprongen en ik verwacht dat dat navolging zal vinden. De dienstverlening is vergelijkbaar, maar er zijn ook een aantal verschillen. Waar Monsterboard een prijs per plaatsing hanteert (in feite no-cure/no-pay), hanteert Intermediair een lagere fixed price. Daarnaast bestaat er bij Intermediair de mogelijkheid om de zoekopdracht uit te breiden naar gelieerde jobboards.  Meer keuze voor degenen die het zoeken naar CV’s lastig of te tijdrovend vinden.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


656 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën