Na geen enkele recessie is het aandeel print ooit teruggekomen op het niveau van voor de recessie, zo sprak recent één van de grote mannen uit de dagblad industrie. Tijdens een recessie let men op de kosten, probeert men wel andere zaken uit en die blijken vaak goed te werken.

De laatste cijfers over de online mediabestedingen van het IAB lijken ook dit keer weer het geval. Ondanks de zware tijden in 2009 zijn de online media bestedingen in Europa gestegen met 4,5%. Weliswaar veel minder dan de 20% van 2008, maar veel beter dan de daling van de traditionele media met 18% (zo laat Dutchcowboys ons weten).

In Nederland zijn de online media bestedingen ‘slechts’ 1,9% gestegen tot een totaal van 815 miljoen euro. Online is nu goed voor zo’n 24% van de totale advertentiemarkt. Nederland is qua online advertising al een heel volwassen land, gezien het feit dat het gemiddeld slechts 18% in Europa is. Dit verklaart ook waarom de groei relatief minder is, veel overstap is al voor de crisis gemaakt.

De omzet per advertentiesoort was in Nederland als volgt:
Search : 410 miljoen
Display : 205 miljoen
Classifieds : 175 miljoen
Overig (e-mail, mobilein game advertising) : 24,5 miljoen

Toch is er nog veel groei mogelijk. Het MKB gebruikt bijvoorbeeld nog relatief weinig online media en is vaak nog huiverig, ook op recruitment gebied. Na de crisis zal de print media in ieder geval niet meer terugkomen op het niveau van voor de crisis en de stappen naar online zijn weer in versneld tempo gezet.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


348 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08