De Fortune 100, al jaren een lijst die eigenlijk veel te weinig aandacht krijgt op alle mogelijke gebieden. Niet de Fortune 500, de grootste bedrijven ter wereld. De Fortune 100 gaat over de beste 100 bedrijven om voor te werken.

Waarom is dit zo interessant? Omdat deze lijst echt heel, heel gedegen in elkaar zit. Er wordt namelijk gekeken naar onder andere het verloop, de diversiteit (zowel man-vrouw als minderheden), de groei van het aantal banen, de salarissen en de secundaire voorwaarden, waar ook b.v. werk-privé balans onder valt.

Het interessant aan deze lijst is dat ze hem ook al jaren hebben afgezet tegen de S&P 500, de brede beursindex. Wat denk je? Hij presteert al jaar in, jaar uit beter. Ik heb helaas nog geen (in Nederland verkrijgbaar) beursfonds gevonden dat hierin belegd.

Volgens mijn medeweten is er geen dergelijke lijst voor Nederlandse bedrijven en dat is jammer. Intermediair probeert het wel elk jaar, maar het onderzoek komt toch niet in de buurt van de kwaliteit die Fortune weet te bereiken. Ook is het niet mogelijk om deze lijst af te zetten tegen b.v. de AEX index, aangezien het eerste beursgenoteerde bedrijf in de lijst Corus is op de 12e plaats (in 2009).

Ook jammer aan de Intermediair lijst is dat hij niet te verfijnen is online zoals die van Fortune, waarbij iedereen zelf kan zoeken op wat van belang is (goed betalen of juist goede werk-privé balans, etc). Misschien dat Intermediair een keer goed naar Forbes kan kijken, maar ik vrees dat hen het budget ontbreekt om het onderzoek naar hetzelfde niveau te tillen. Toch zou ik wel benieuwd zijn om eens de beurskoersen van de afgelopen jaren van de beursgenoteerde bedrijven in de Top 50 af te zetten tegen de AEX. Daar zouden ze best een stagiair op in kunnen zetten. Weten we meteen of top werkgever zijn en top talent aantrekken in Nederland ook echt rendabel is.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


4.413 views | Reageer (6 reacties)
 • Ook een beetje jammer dat je als bedrijf moet betalen om in de lijst an Intermediair opgenomen te worden…

  Komt de geloofwaardigheid niet echt ten goede.

  Het zelfde geldt voor “great place to work” certificaat…

 • @Niels: moet je als bedrijf betalen bij Intermediair? Ik dacht dat je alleen mee moest doen en vragenlijst invullen. Weet je dat zeker (niet dat ik je niet geloof, maar ik zou dat graag ergens willen lezen).

  M.b.t. GTPW ligt het iets anders. Daar betaal je namelijk primair niet voor. Of eigenlijk, je betaald gewoon voor een onderzoek, omdat je je personeelstevredenheid wilt weten. Daarna vragen ze aan bedrijven of ze mee willen doen aan het GTPW beste bedrijven, maar dat is verder gratis. Dus het onderzoek waarop men het baseert is gratis, maar je moet wel eerst klant zijn.

  Bij Effectory en CRF is het echt betalen om in de lijst te komen. Dat zijn onderzoeken waar ik zelf veel minder waarde aan hecht (understatement). Maar het verbaasd me dat Intermediair geld zou vragen als je naar een aantal partijen in de lijst kijkt.

 • Jan

  Hi Bas, het was jaren zo dat je slechts als deelnemer aan de Intermediair Jaargidsen in het onderzoek werd meegenomen. Hoe verklaar je anders dat sommige bedrijven ineens uit de hele lijst verdwenen zijn.. Het is de oudste advertentiefuik van recruitmentmedia..

 • Pingback: uberVU - social comments()

 • @Jan en Niels, wat jullie stellen is onzin. Misschien handig om eerst even de feiten te checken voordat je iets roept.

  Werkgevers betalen NIET voor deelname aan het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek. Het onderzoek staat gratis open voor alle bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Meer over de onderzoeksverantwoording kunnen jullie hier lezen: http://www.intermediair.nl/artikel/beste-werkge

  Wellicht zijn jullie in de war met het Intermediair Imago Onderzoek.

 • @sander dank voor het verhelderen, maar kan je aangeven waarom jullie een zo subjectieve grens van 100 medewerkers hanteren?

  Waarom geen 150 (boven dunbars number, dus allemaal bedrijven waar men geen collega's kent) of anders gewoon 10+ of 25+? Waar komt die grens van 100 vandaan?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08