Poker face en foto copiër

Door Gastblogger op 27-04-2010 07:45.

Enige tijd geleden had ik een kandidaat aan mijn bureau met een geweldig CV: 2 afgeronde HTS opleidingen, managementervaring in een zware operations-functie, ‘en passant’ had hij in de avonduren en op zaterdag een MBA, Master of Business Administration afgerond aan de Teesside / The Hague University. Een andere kandidaat had aan de Business School Nederland in Buren zijn MBA behaald en één van de recentere voorbeelden had zijn felbegeerde papiertje bij elkaar gezwoegd op de University of Middelburg. Den Haag, Buren, Middelburg… Zijn daar universiteiten of opleidingsinstituten waar je een MBA kunt halen? Mmh, dat was mij niet bekend. In de lijst van 21 universiteiten in Nederland (zie Wikipedia), kom ik bovengenoemde niet tegen. Het frappante is dat eerder genoemde kandidaten alle 3 met gepaste trots de HTS-diploma’s en de ‘MBA-bul’ aan mij lieten zien.

Dit stuk gaat niet over MBA’s, maar over diploma’s; het al dan niet hebben daarvan, en de waarde van de oh-zo-belangrijke papiertjes.


Er zijn duizend-en-één verschillende opleidingen, met ontelbaar veel specialisaties en afstudeerrichtingen in tig locaties, met allemaal hun eigen diploma, kleur papier, logo, watermerk en ga zo maar door. Een knappe jongen (of dame) die in staat is om te bepalen of dat diploma HTS Autotechniek, behaald aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen echt is of namaak. Laat staan de diploma’s en certificaten van de minder bekende (of totaal onbekende) opleidingsinstituten.

Ikzelf vraag kandidaten altijd de behaalde diploma’s mee te nemen naar het gesprek. Op een aantal mensen na – zij die hun diploma’s in vlammen hebben zien opgaan, of degenen die alle papierwerk zijn kwijtgeraakt tijdens de laatste verhuizing – krijg ik ze altijd te zien. Overigens valt het me op hoe vaak ik de kandidaat hoor zeggen dat het voor het eerst is dat iemand naar de diploma’s vraagt (ook al is men al 15+ jaar te vinden in het bedrijfsleven). Echter, de fysieke diploma-check is een farce.

Wie heeft het systeem bedacht dat alle opleidingsinstituten hun eigen diploma’s mogen maken? Op deze manier is het systeem oncontroleerbaar en zo lek als een mandje. Iedereen met een beetje lef en goede scanner kan een diploma namaken en ermee wegkomen. Ik kan me voorstellen dat een groot deel van drop-outs – die merkt dat ‘ie tegen een plafond loopt bij het gemis van diploma’s – zijn / haar hand niet zal omdraaien om met wat kunst- en vliegwerk alsnog binnen te komen bij een bedrijf. Het is immers een koud kunstje om de boel te bedonderen. En ik ga echt niet alle opleidingsinstituten nabellen.

Terug naar de MBA’s: wat is een dergelijk diploma nog waard als praktisch elk opleidingsinstituut met deze – ooit zo prestigieuze – titel kan pronken? Tot voor kort was ik in de veronderstelling dat een MBA diploma in Nederland alleen op Nyenrode of op de Erasmus Universiteit te behalen was.

Om een einde te maken aan al deze onduidelijkheid zou ik graag zien dat de overheid de diverse opleidingsinstituten en opleidingen doorlicht en bepaalt welk niveau men heeft. Vervolgens wil ik pleiten voor een soort rijbewijs als diploma. Een niet (of in elk geval moeilijk-) na te maken kaart met daarop een pasfoto, watermerk van de overheid en – afhankelijk van het behaalde niveau – een kleur. B.v. MBO – groen; HBO – blauw; WO – rood; Doctoraal – paars. Ben benieuwd of er meer mensen bovenstaande problematiek herkennen (eigenlijk weet ik het antwoord al).

Overigens is de kandidaat met de 2 HTS-opleidingen en MBA, alsnog door het ijs gezakt. Hoewel hij de diploma’s had meegenomen, hadden we toch twijfels. Bij de ietwat gedateerde referentie hoorden we dat zijn hele carrière één grote leugen was en zijn diploma’s waren nagemaakt. Ik had het nooit gezien…

Dit is een gastblog van Ivo Claessen, Recruitment Consultant bij Human Empowerment

Over de Auteur

Gastblogger Iedereen die wel een keer zijn mening of gedachten kwijt wil in een blog op RecTec, maar niet regelmatig een artikel wil schrijven, kan zijn of haar gastblog insturen. Een artikel zal gecontroleerd worden op kwaliteit (wat niet wil zeggen dat eindredacteur de mening hoeft te delen). Indien het kwalitatief en qua schrijfstijl in orde is zal het geplaatst worden onder het gastblogger account. De naam en functie van de persoon zullen altijd vermeld worden in het blog, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit niet kan.


846 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën