Economisch nieuws

Door Bas van de Haterd op 21-04-2010 10:09.

Trekt de arbeidsmarkt nu aan of niet? Als de economie al weer echt op stoom komt, moet je mensen gaan aannemen. Eigenlijk ben je dan echter al te laat, want dan gaat iedereen werven. Je moet eigenlijk net iets eerder zijn dan de rest, maar wat als het herstel dan niet doorzet?

Lastige vragen voor strategische recruiters. Hoe staat de economie er nu voor? De berichten zijn en blijven gemend. Heineken ziet het biervolume in West Europa toenemen, als premium merk (behalve in Nederland) is dit doorgaans een teken dat men weer duurder bier drinkt. Ook concurrent SABMiller overtrof de verwachtingen. De winst van Coca-Cola steeg ook, maar haalde het niet bij de verwachtingen.

Goldman Sachs (zakenbank) maakt weer een miljardenwinst, maar dat hebben ze waarschijnlijk deels gedaan over de rug van anderen. Dat zal nog wel een staartje krijgen.

(Online) advertising geeft meestal ook een goede indicatie van economisch herstel en zowel Google als Yahoo presenteren goede winstcijfers. Ook Apple doet mee in dit feest, met name vanwege de iPhone.

USG, de uitzender uit Nederland, presenteert echter weer een verlies wat volgens analisten tegenvallend is. Ook remt volgens het IMF de staatsschuld die overal is opgebouwd mogelijk de groei.

Sommige bedrijven lopen echter wel sterk vooruit op het herstel. Unit 4 bijvoorbeeld maakte bekend een minder eerste kwartaal te hebben door de relatief hoge kosten van de nieuwe mensen die men had aangenomen.

De maker van bedrijfssoftware Unit4 is weer bezig met het aannemen van consultants. Hierdoor zijn de kosten in het eerste kwartaal relatief hoog. ,,De eerste maand kosten mensen vooral geld”, aldus financieel directeur Edwin van Leeuwen van Unit4 tegenover ANP-Reuters.

Momenteel zie ik meer tekenen van herstel dan tekenen van een volgende instorting, maar schijn kan bedriegen natuurlijk. Is het moment aangebroken weer te investeren in nieuwe medewerkers? Ik denk het eerlijk gezegd wel. In ieder geval is het nu tijd dat de basis helemaal op orde is, daar heeft elk bedrijf nu anderhalf jaar voor gehad. Een goede (nieuwe) corporate recruitmentsite, geoptimaliseerd voor Google natuurlijk. Mogelijk nieuwe systemen en processen aan de achterkant om het proces soepel te laten verlopen. Als dat nog niet op orde is, zou ik daar als bedrijf nu maar heel snel vaart mee maken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


335 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08