Afgelopen week sprak ik een man die een grote en behoorlijk complexe organisatie leidde. Hij gaf aan dat hij zijn hele team zelf had samengesteld, van de secretaresse tot de mensen om hem heen. Niet om alleen maar ja-knikkers te hebben, maar om een juiste samenstelling te hebben van open minded mensen en mensen die hem juist afremde. Daarnaast was voor hem heel belangrijk dat hij mensen om hem heen had die hij kon vertrouwen.

Hij gaf het voorbeeld dat als een bepaald deel ‘geaccrediteerd’ moest worden hij bij persoon X vroeg: van de 8 dingen die ze controleren, waar staan we? Deze persoon gaf dan aan dat er vijf op orde waren en nog drie beter moesten. Hij vroeg dan of dat drie of zes maanden ging duren, zes maanden? Goed, dan kon hij de volgende persoon twee weken laten in beweging zetten de aanvraag in te dienen, want dan werden ze over zes maanden gecontroleerd. Hij wist dat het binnen zes maanden dan ook in orde zou zijn.

Een eenvoudig voorbeeld misschien, maar de men heeft, in mijn optiek als buitenstaander, veel bereikt in de jaren dat hij deze organisatie nu onder zijn hoede heeft. Niet dat iedereen hem op handen draagt, want er is ook veel ingegrepen. Middle management heeft het zwaar gehad en heel wat lagen zijn weggesneden bijvoorbeeld. Klachten genoeg dus, maar het eindresultaat ziet er goed uit.

Team krijgen of bouwen

In het gesprek gaf deze persoon aan dat hij eerder ook met teams had moeten werken die hem ‘gegeven’ waren. Team waar bepaalde rollen, vaak de meeste rollen, al waren ingevuld. Hij stelde dat je dan wel het nodige kon doen, maar bij veel mensen er nu eenmaal een limiet is aan hoe ver ze met iemand mee gaan. De kwaliteit van het team bepaalt mede de kwaliteit van de leider, of in ieder geval het resultaat dat de leider kan boeken.

Ik heb de laatste tijd al vaker vergelijkingen met de (top)sport gemaakt en ook hier gaan deze op. Misschien (let op, misschien) is Gert Jan Verbeek wel de beste trainer van de eredivisie, maar met Heracles zal hij nooit kampioen worden. Het team is gewoon niet goed genoeg.

De man gaf ook aan dat bij eerdere banen (opdrachten) hij wel eens te horen had gekregen dat men ‘meer verwacht had’ toen hij vertrok. Hij zei: ‘tja, als je aangeeft wie het team achter houden, maar je mag ze niet vervangen, kunnen ze dat mij eigenlijk niet kwalijk nemen. Dan neem ik het team tot het niveau dat ik het kan brengen en stap ik daarna op’.

Recruitment

Voor recruitment heeft dit volgens mij ook eigenlijk een grote impact. Meestal vervangen we één poppetje in een team en hopen we maar dat dat gaat passen. Soms halen we een absolute topper binnen en verwachten we dat deze het team veel beter maakt. Nu zal een topper altijd waarde toevoegen, maar de rest van het team is essentieel om iemand te laten floreren. Om wederom een vergelijking te maken met de sport: Lance Armstrong won zeven keer de Tour, maar zonder de oppermachtige knechten die het peloton controleerde had hij dat nooit kunnen doen.

De vraag is dus: als je een echte topper binnen haalt en de ambities op een zeer hoog niveau legt, is het dan niet noodzakelijk deze persoon ook de vrije hand te geven om zijn eigen team samen te stellen? Zouden we ook niet steeds meer toe moeten naar een soort van ‘team recruitment’? Gaan we mogelijkheden krijgen voor gezamenlijke sollicitaties? In de financiële wereld is het al niet ongebruikelijk dat hele teams overstappen van de ene naar de andere investment bank. Gaan we dat in andere vakgebieden ook zien?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


518 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08