Via een oud collega (Michael) werd ik gewezen op het IT talenten blog van de Automatiseringsgids. Hij is aan het afstuderen bij Achmea IT en blogt op dit blog. Toen ik even snel een kijkje nam verbaasde ik mij positief over dit blog. Het is namelijk niet een standaard corporate blog, maar een samenwerking waar een aantal afstuderende IT’ers bloggen. Achmea, Sogeti, IBM en NCIM hebben allen één (of Achmea twee) stagiaires die daar bloggen. Een leuk initiatief om een kijkje in de keuken te geven voor studenten en starters wat het nu is om als IT’er te beginnen.

Wat voor mij vooral positief is, is dat er eindelijk ook in de commerciële sector wordt samengewerkt op dit vlak. Tot op heden heb ik wel samenwerkingen gezien op recruitment, maar meestal waren dit samenwerkende overheden. Soms, zoals in Groningen, zitten overheden en bedrijfsleven in een samenwerkingverband, maar zelden zie je partijen samen optrekken, terwijl er toch veel te winnen is.

Nu sta ik natuurlijk bekend om mijn kritische noten, dus ook hier moet ik die één kraken. De bloggers hadden van mij wel een kleine blog training mogen krijgen, want het leest niet heel lekker weg. Om een voorbeeld te geven: Joost begint drie van zijn vijf alinea’s met ‘behalve’. Kleine dingen en ik claim hier zelf echt geen perfectie natuurlijk. Een organisatie als de AG zou echter wel iets van schrijf of blogtraining beschikbaar hebben kunnen stellen.

De site zelf vind ik wel mooi, heel eenvoudig, rustig opgemaakt. Menselijk gemaakt door de foto’s van de verschillende bloggers.

Wat wel mist is een categorie indeling. De blogs staan, zoals dat hoort, omgekeerd chronologisch onder elkaar, maar er is geen manier om er doorheen te zoeken anders dan chronologisch of op de persoon. Dat is jammer

Conclusie

Het is heel, heel eenvoudig, maar ik denk dat het een goede eerste stap is voor bedrijven om selectief samen op te trekken richting de arbeidsmarkt. In mijn optiek ligt hier nog een hoop te winnen, want hét talent voor de één is niet hét talent voor de ander. Daarbij zouden partijen juist samenwerking moeten zoeken met organisatie die een hele andere cultuur hebben dan zijzelf. Lastig om dan een samenwerking van de grond te krijgen, maar wel duidelijk onderscheidend.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


403 views | Reageer (6 reacties)
 • Hallo Bas (& andere lezers),

  hier Joost, de blogger die 3 v/d 5 alinea’s in één blogartikel startte met ‘Behalve’. Nu kan ik alleen maar blij zijn dat je dit opgevallen is, want op deze manier heb ik wel een directe link naar mijn blog vanuit jouw artikel gekregen.

  Tja, dat ik een andere schrijfstijl heb is enigszins logisch. Ik ben geen webredacteur, schrijver of iets anders uit die ‘omgeving’. Mijn inziens is het dus ook heel logisch dat ik geen perfecte blog’s schrijf, het blijft per slot van rekening een aparte tak van sport. Het is echter wel iets wat je kan leren en of verbeteren door op- en aanmerkingen van lezers. Hiervoor mijn dank, ik zal het meenemen voor de komende blogartikelen. In mijn laatste artikel is dit overigens al terug te zien (zonder jouw commentaar op mijn schrijfwijze gelezen te hebben).

  Overigens wel leuk om te zien dat je aandacht besteed aan dit initiatief.

  Groeten,
  Joost

 • Hoi Joost,

  Leuk dat je reageert. Het ging me niet zozeer om je fouten, dat is logisch, die maak ik ook nog meer dan genoeg. Perfecte blogs zijn geen blogs, dat zijn journalistieke artikelen vaak, daar heb ik persoonlijk nog eerder wantrouwen van dan vertrouwen. Wat ik meer bedoel is dat enige workshops of dus dit soort adviezen wel gegeven zouden kunnen worden vanuit een partij als AG. Daar heeft men mensen die juist ook op schrijven weten wat wel en niet kan. Een paar vuistregels. Geen framework, iedereen moet vooral zijn eigen stijl houden, net als dat hier op RecTec het geval is. Maar wel enkele tips zeg maar. Dat vind ik jammer dat dat blijkbaar niet gedaan is.

 • Een reactie plaatsen leek mij het minste dat ik kon doen. Ik ben blij dat het concept ook deze kant op gegaan is, en niet zozeer alleen bij de 'die-hard' IT'ers is blijven hangen.

  Misschien dat de reactie van mij als een soort van 'snauw' gelezen wordt, dat was niet de bedoeling. De gedachte erachter is dat het voor mij nieuw is en ik daar dus weinig ervaring mee heb. Ervaring die ik nu wel vergaar. Daarom vind ik het ook fijn dat er toch over gesproken wordt, alleen had ik dit liever op mijn blog gezien. Het is dat ik nu via de statistieken van de blog aan dit artikel ben gekomen, anders was dit langs me heen gegaan. Dat is natuurlijk jammer, want de tip is wel degelijk bruikbaar (en ik gok niet alleen voor mij).

  Groet,

 • Joost, ik zie het zeker niet als een snauw hoor, absoluut niet. Ik vind het echt leuk dat je hier reageert. Op je eigen blog zoiets zetten zou ik juist weer zien als 'afzeiken', iets waar ik een hekel aan heb (als mensen hier ook reageren op spelfouten of taalkundigheden). Het was mij meer te doen om de manier waarop AG het aanvloog dan iets anders en ik begrijp heel goed dat dit voor jou en je mede bloggers waardevolle ervaring is. Ik zou dit ook enkel kunnen stimuleren.

  Persoonlijk ging ik er vanuit dat je een trackback zou krijgen als ik het blog linkte. Ook een foute inschatting van mijn kant geloof ik. Maar ik wens je dus alle succes toe met het blog en de blogs en ik vind het oprecht een leuk initiatief (waar nog heel veel meer inzit denk ik).

 • Hey Bas!

  Leuk om te zien dat de blog steeds meer mensen trekt. Het is inderdaad een leuke manier om IT in een ander daglicht te stellen, wie weet raken we het “nerd”-imago zo ooit eens kwijt 😉
  Mocht je gaandeweg commentaar willen leveren op een van de blogs, je bent van harte welkom!
  Leuk boek trouwens over het nieuwe werken. Kreeg de tip via Hans, zal hem eens gaan bekijken!

  Gr. Michael

 • En wat ik ook nog eens mis, waardoor ik het bewuste blog dus amper kan gaan volgen, is een RSS feed… Zonde!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08