iPad voor recruiters?

Door Bas van de Haterd op 10-04-2010 08:16.

De iPad, de nieuwste Apple hype. Afgelopen donderdag mocht ik er even mee spelen aangezien één van mijn developer vrienden er al eentje had. Leuk speelgoed. Meteen even gekeken hoe RecTec eruit zag en… nou ja, kijk zelf, goed volgens mij.

Wat is de iPad?

Kort gezegd: de iPad is een tussenversie tussen een iPhone en een laptop. Er zit geen telefoon functie op, het is een heel klein, licht, plat scherm met verschrikkelijk veel mooie functionaliteiten. Ook heeft het, net als b.v. de iPhone, een kompas zodat hij reageert op beweging.

Nog niet te koop

Hij is voorlopig nog niet de koop in Nederland, wat niet wil zeggen dat er inmiddels niet een honderd of paar honderd in Nederland zijn. Dus geen nood, nog alle tijd om alle reviews te lezen voordat je iets hoeft te weten. Het is nu vooral voor de geeky inner circle.

Iedereen weer laaiend?

Het is van Apple, dus iedereen is weer laaiend enthousiast. Niet helemaal, er is ook kritiek en gelukkig zijn er veel objectieve mensen. Erwin Blom heeft al drie leuke postings aan de ipad gewijd. Klachten zijn o.a. de apps die duurder zijn dan op de iPhone, hoewel je je moet afvragen hoe lang Apps nog echt blijven. Klacht twee is het extreem gesloten systeem van Apple, wat Apple nog veel dichter aan het timmeren is. Iets dat, indien met het doorzet, wel eens het begin van het einde kan betekenen.

Game changer

Hoewel ik maar heel kort even met de iPad heb gespeeld zag ik meteen de mogelijkheden. Zeker in combinatie met de reviews die ik lees. Omdat hij relatief weinig mogelijkheden heeft, is één mega probleem eindelijk opgelost: de batterijduur. Hij kan, hoe intens je hem ook gebruikt, bijna een dag mee. Dus je kan gewoon in de trein blijven werken, ongeacht je reisduur. Hij kan veel (video op goede kwaliteit, muziek), maar niet alles. Het is een ideaal systeem om kleine aantekeningen te maken, verbeteringen aan documenten door te voeren, maar niet om b.v. hele documenten te tikken. Het is een prachtig ‘on the road’ device, geen vervanging van de laptop/desktop. Toch vond ik de opmerking van de dochter van Erwin Blom zoals hij die omschrijft in zijn post wel heel typerend. Je laptop openen is werk, op de iPad iets aanpassen is spelen.

Impact

Ik verwacht dat de HR en HNW (Het Nieuwe Werken) impact veel groter is dan de recruitment impact. Toch zal het wel enige impact hebben. De iPad zal straks ongetwijfeld wel GPS mogelijkheden krijgen (als het die al niet heeft, ik ken niet alle specificaties). Omdat je hem graag ‘on the road’ gebruikt zijn er ineens veel meer mogelijkheden voor location based recruiting. Zelf geloof ik totaal niet in mobile recruitment omdat je toch achter je PC wilt zitten voor je solliciteert. Je moet even je CV nog aanpassen aan die werkgever, nog even de brief goed schrijven, dat doen je niet op je mobiel. Met de iPad is dat anders, dat is bijna een PC. De iPad zal dus naar mijn verwachting meer beteken voor mobile recruitment dan de iPhone of andere telefoons.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


376 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën