Onrust op de arbeidsmarkt!

Door Jeroen Bergen op 05-04-2010 08:22.

Ik geloof niet dat ik veel nieuws vertel als ik zeg dat het onrustig is op de arbeidsmarkt. Wat me echter opvalt is dat ook de kandidaten erg onrustig zijn. Wellicht is het een gevoel, maar mij bereiken veel verhalen van kandidaten, uit eerste hand, die niet komen opdagen op de eerste werkdag of in hun proeftijd opzeggen omdat ze elders een andere (lees betere baan) hebben gevonden. Dit laatste door zelf te solliciteren terwijl ze een contract hebben ondertekend of al zijn begonnen. Een goed voorbeeld is een werkgever die na drie dagen zijn nieuwe medewerker aan zijn bureau krijgt met de vraag of hij komende donderdag vrij kan zijn. Werkgever vraagt hem naar de reden, waarop medewerker (heel eerlijk of heel dom) aangeeft dat hij dan een sollicitatiegesprek heeft. Werkgever geeft aan dat hij daar dan niet naar toe hoeftomdat hij inmiddels een baan heeft, maar de werknemer geeft aan dat het echt een unieke kans is! Inmiddels is deze kandidaat niet meer werkzaam bij deze werkgever.

Een ander verhaal: de medewerker tekent voor een functie van senior systeembeheerder. Het is ver van zijn woonplaats, een dik uur rijden, maar dat is uitvoerig bespoken binnen de selectieprocedure. Kandidaat heeft meerdere keren aangegeven dat de afstand echt geen probleem is en hij echt voor de inhoud en uitdaging van deze baan kiest. Hij begint 1 maart. Afgelopen woensdag 31 maart zegt hij om 17.30 uur binnen de proeftijd zijn baan op, omdat hij een baan heeft geaccepteerd waar hij op de fiets naar toe kan.

Zomaar twee van de vele verhalen die ik de laatste paar maanden hoor. Het lijkt erop dat een deel van de arbeidsmarkt alles vastpakt wat er voorhanden is om maar aan het werk te zijn, om vervolgens binnen deze zekerheid op zoek te gaan naar een echt goed passende baan. Dat hierbij tegen werkgevers bewust of onbewust wordt gelogen, wordt kennelijk heel makkelijk overheen gestapt. Los van het feit dat dergelijk gedrag veel kosten voor een werkgever met zich meebrengen vind ik het ook moreel verwerpelijk. Uiteraard staat het iedereen vrij om te solliciteren, maar een keuze zou toch een keuze moeten zijn en je mag verwachten dat ook kandidaten voor langere tijd hun keuze bepalen.

Natuurlijk vinden dit soort verhalen altijd plaats, maar ik heb het gevoel dat het sinds het uitbreken van de “crisis” wel duidelijk meer wordt.

Als deze trend zich daadwerkelijk manifesteert en een blijvertje is, dan gaat dat voor arbeidsmarktintermediairs verstrekkende gevolgen hebben met betrekking tot garantieregels. Extra complex word het dat je in een reguliere selectie procedure niet kunt voorkomen dat dergelijk zaken zich voordoen. Ook kan het zijn dat dergelijke kandidaten bij twijfel eerst gedetacheerd of uitgezonden gaan worden om op die manier “zekerheid” in te kopen. Zijn er anderen die ook deze ervaringen hebben en voorzien dat dit gevolgen gaat hebben voor W&S bureau’s? Hebben jullie misschien ideeën hoe je dit kan tackelen?

Over de Auteur

Jeroen Bergen Na het mijn studies Personeel & Arbeid en Personeel wetenschappen heb ik reeds in 1998 gewerkt voor een vacaturesite voor ICT professionals. Vervolgens ben ik in 2000 bij Primatch begonnen als HRM consultant. Sinds 2005 ben ik partner binnen Primatch. Ik heb een grote interesse in het functioneel gebruik van nieuwe media en de toepasbaarheid voor het HRM werkveld. Ik ben er van overtuigd dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Via Rectec zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt, het P&O werkveld, arbeidsmarktcommunicatie en andere zaken, waar ik me druk over maak, me verbaas, erger, of enthousiast van kan worden.


625 views | Reageer (5 reacties)
 • Jeroen, het heeft denk ik deels te maken met de mentaliteit van veel recruiters. Hoe vaak hoor je niet dat een recruiter stelt dat als je werkloos bent er wel iets mis zal zijn? Sterker nog, ik hoor ze regelmatig zeggen dat iemand die zelf solliciteert altijd al een min voor zijn naam heeft t.o.v. iemand die 'gehunt' is. Want echt talent solliciteert niet. Onzin natuurlijk, ja, de toppers willen vaak gevraagd worden, maar je kan altijd in een situatie zitten dat je ergens weg wilt. Net als er goede mensen zonder baan kunnen zitten.

  De loyaliteit is dus ver te zoeken, iets wat trouwens vaak wel uit een CV af te lezen is. Navraag doen, referentie checks, is iets dat ook bijna niet gebeurt en natuurlijk wel noodzakelijk is. Het is nog nooit zo makkelijk geweest met Linkedin natuurlijk.

  Overigens: op de eerste werkdag niet op komen dagen en wel een contract hebben is contractbreuk in Nederland en verboden. Kan je fikse schade vergoeding voor vragen. Men mag wel opstappen in het eerste uur (proeftijd), maar dat is iets dat de werkgever zelf ook graag wil. Je hoeft natuurlijk geen proeftijd op te nemen.

  Mijn conclusie: ik denk dat er wel degelijk iets in het proces aan te doen is, maar dan moeten we stoppen met het vervullen van posities en streven naar het vervullen van ambities. Uiteindelijk praten we mensen toch richting een functie, logisch, maar dan kan dit het gevolg zijn.

  Het tweede punt is dat ik denk dat loyaliteit twee kanten op gaat. Natuurlijk is dat verdomd lastig bij iemand die er kort zit, maar heel veel werkgevers en recruiters vragen er om om voorgelogen te worden. Als je weet dat iemand het plaatje mooier voorschotelt dan het daadwerkelijk is moet je van een sollicitant niet verwachten niet hetzelfde te doen.

  Misschien dat de betere vraag wel is: is het huidige selectiemodel niet heel erg achterhaald. Waarom hebben we nog sollicitatiegesprekken als selectie tool?

 • Steven Witjes

  Heerlijk dit. Prachtige verhaaltjes over een arbeidsmarkt die weer een beetje op gang komt. Het is geen “trend”. Dit is altijd al zo. En helemaal niet erg. Omdat het gewoon altijd al in een procent of 2 van de gevallen voorkomt. Ik vind de recruiter of de werkgever die voor het karretje gespannen wordt ook niet zielig. Gewoon onderdeel van het spelletje.

 • Niels Groenendijk

  Bas, Het plaatsen naar ambities (en kern kwaliteiten) is inderdaad de oplossing.

  ipv te kijken naar, voor een recruiter; naar hoe kan ik deze vacature verkopen, voor een werkgever; hoe kan ik mijn bedrijf verkopen, is het van groot belang om tekijken naar wat maakt het bij deze kandidaat dat hij deze baan zou willen.

  Selectie op basis van drijfveren, doelstellingen, en kwaliteiten.

  NIET ALLEEN IEMAND AANNNEMEN OP BASIS VAN EEN BEPAALDE ERVARING OF SUCCES.

  maar goed contact zoeken in de procedure waar de uitdagingen voor de toekomst liggen.

  Gr Niels

 • jeroenbergen

  Bas, tja, ik snap wat je denk, maar realistic recruitment is een van de pijlers waar wij op werken, het verkopen van een functie werkt niet en heeft ook nog nooit gewerkt. Ik ben er sterk van overtuigd dat het managen van verwachtingen cruciaal is in werving van kandidaten. Bovendien toetsen wij (bijna) altijd referenties en nemen we standaard een compleet assessment op in de procedrue. Juist door onze manier van werken streven wij naar de beste oplossing als dat met zich meebrengt dat er niemand bemiddeld is, dan is dat ook een oplossing. Overigens ben ik het met je eens dat mentaliteit deels uit een cv is af te lezen, maar ook daarvoor telt natuurlijk jou eigen argument dat mensen ook door “bad luck” in bepaalde situaties terecht kunnen komen!

  Steven, bedank voor je aanvulling maar dat is natuurlijk wel een opendeur. Zoals je kan lezen geef ik aan dat het altijd voorkomt, maar het lijkt op dit moment meer te zijn dan in een krappe arbeidsmarkt, waar kandidaten (veel) minder dan nu door een gedwongen situatie op de arbeidsmarkt actief zijn. Het lijkt wel of hierdoor de afwegingen anders zijn en het motto een baan = een baan, meer gangbaar is.

  Niels, Ook hier kan ik het alleen maar mee eens zijn, maar ook als je mensen voor loopbanen i.p.v banen werft, kan ik me niet aan de indruk ontrekken dat kandidaten nu andere keuzes maken dan twee jaar geleden.

 • Pingback: Het selectie proces achterhaald? | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën