Paasweekend leesvoer

Door Bas van de Haterd op 03-04-2010 09:46.

Toch maar weer een weekend leesvoer:

Het begint voor mij met een opmerkelijk bericht: in België wil een parlementslid van de socialisten het niet beantwoorden van sollicitaties beboeten. Aangezien Digitaal-Werven vorig jaar 1/3 van alle bedrijven niet reageerde in Nederland (toevallig ook het cijfer dat deze Belg gebruikt) zou dit een flinke inkomstenbron voor de staat kunnen zijn. Wel jammer dat de boetes naar de staat gaan en niet naar de sollicitant.

Meer nieuws van onze zuiderburen: één op de drie studenten denkt over een carrière als zelfstandige, maar slechts 5% wil dat meteen na de studie doen. Iemand ook Nederlandse cijfers? Wel positief dat er daar meer ondernemersgeest komt.

Jongeren vinden het volgens een onderzoek niet erg om mee te betalen aan de AOW van ouderen. Wij beginnen later met werken (langer studeren) dus de huidige generatie ouderen mag best met 65 stoppen lijkt de mentaliteit te zijn.

De werk-privé balans blijkt de belangrijkste drijfveer te zijn voor een baankeuze. Daarnaast blijkt dat hoe hoger men is opgeleid, des te belangrijker de nalatenschap wordt, heb ik iets bijgedragen aan de wereld? Het nieuwe werken is dus ook in de crisis belangrijk (en mijn boek hierover is vanaf gisteren leverbaar).

Een grappig onderzoek over verschillen tussen mannen en vrouwen in de IT. Mannen zeggen dat er een gelijke behandeling is, vrouwen voelen zich achtergesteld in salaris, respect en eigenlijk alles. Geen harde cijfers, maar enkel de perceptie van beide groepen, leuk om te zien.

Gemiddeld hebben we in Nederland 1,1 HRM’er per medewerker, wat in het MKB (1,6) een stuk hoger is dan bij het grootbedrijf. Hoewel het er gemiddeld meer zijn geeft deze blog aan dat de kwaliteit niet altijd over houdt, maar dat is bij grote bedrijven natuurlijk ook niet per definitie zo.

Tot slot heeft personeelslog alle regels m.b.t. de arbeidsmarkt uit de ambtelijke werkgroepen bezuiniging eens op een rij gezet. Mooi overzicht.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


332 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën