Inwerken

Door Bas van de Haterd op 02-04-2010 08:16.

In het klein receptenboek voor het nieuwe werken schrijft Roland Hameteman onder andere iets over het inwerk traject dat men bij E-Office heeft.

Hij schrijft hier: Ze (nieuwe werknemers) moeten onder andere vijf vragen bedenken die ze aan verschillende collega’s willen stellen. Om ervoor te zorgen dat ze met open vizier de organisatie ingaan moeten ze vooraf bedenken wat diegene gaat antwoorden. Als het echte antwoord dan anders blijkt te zijn, leren ze hun oordeel de volgende keer uit te stellen.

Ik moet zeggen dat ik dit een prachtige situatie vind, aangezien E-Office een niet standaard bedrijf is. Wat ik er van ken, en het is één van de cases in mijn nieuwe boek Werken Nieuwe Stijl,verschilt de werkstijl van E-Office significant van andere organisaties. Dus mensen die sterke vooroordelen hebben passen hier veel minder of moeten die snel kwijt raken.

Dit systeem kan je overigens ook goed in een vorm van onboarding passen. Immers kan je bij een digitaal onboarding proces ook de mogelijkheid geven tot een soort quiz functie, waarbij je vragen voorgelegd krijgt en moet kijken hoe toekomstig collega’s daarop zouden reageren. Een goede cultuur quiz zogezegd. Minder sterk dan de manier waarop E-Office dit doet, maar de moeite waard om als je met onboarding aan de slag gaat over te denken.

Ik ben benieuwd of er nog meer bijzondere inwerk trajecten zijn. Wat doet jullie bedrijf? Wat heb je zelf ooit meegemaakt?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


327 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08