Alweer ruim een maand geleden publiceerde ik deel 1 en deel 2 van deze serie. Daarbij maakte ik de belofte dat ik in het 3e en laatste deel terug zou komen op de impact van de constateringen op de markt. Hoog tijd voor een ontknoping dus.

Wat gaat het betekenen?
HR Applicaties zijn in een stadium van volwassenheid gekomen (zie deel 1 en deel 2). In een markt met volwassen talent management producten is te verwachten dat organisaties marktaandeel en schaalgrootte willen verwerven. Het al oude eat-or-be-eaten concept. SAP en Oracle hebben laten zien dat zij liever hun eigen koers varen en zelf ontwikkeling uitvoeren. Dus de te verwachten overnames zullen uit de hoek moeten komen van middelgrote talent management systemen of BPO’s (Business Process Outsourcers). Niet echt een verrassing in deze. Uiteindelijk draait het dan toch weer traditioneel om marktaandeel en schaalgrootte.

Innovaties
Zo zullen er allereerst altijd weer bedrijven zijn die de kop opsteken en met ontwrichtende concepten komen. Een niche concept wat toch weer anders en beter uit de verf kan komen dan men oorspronkelijk gedacht had. Met andere worden wederom meer innovatie. Dergelijke kleine niche ontwikkelingen zijn ook wel een doelgroep voor het onderwerp in de volgende paragrafen.

4 kolommen van talent management
Enige voorspelbaarheid kan mogelijk gevonden worden aangezien talent management altijd heeft bestaan uit 4 kolommen, te weten: recruitment, performance, opleiding en compensatie. Vanuit de huidige leveranciers is mogelijk te herleiden welke partijen in aanmerking komen voor overnames om bestaande applicaties uit te breiden met een bestaande product kolom. Techradar gaat er daarbij vanuit dat meer bedrijven zullen kiezen voor een geintegreerd product t.o.v. losse oplossingen die aan elkaar gekoppeld worden.

Overnames
Zo kan in één adem met de vorige paragraaf genoemd worden dat overnames een rol gaan spelen. Eerder dit jaar hebben we al gezien dat Taleo naast Vurv in 2008 nu ook de Saas leverancier “Worldwide Compensation” kocht voor 14M euro om uit te breiden met een Saas compensatie applicatie wat ze nog niet hadden. Maar de overname van Vurv betrof juist een deel wat Taleo al wel in gebruik had, te weten recruitment. Zo zullen partijen dus niet altijd overnames doen voor de technologie. Ook BPO’s zullen uit zijn op overnames van technologie partijen voor de uitbreiding van hun dienstverlening.

Vermelde conclusies zijn waarschijnlijk wel terecht maar minder interessant dan ik gehoopt had. Blijkbaar bestaat de toekomst van HR applicaties dus uit kleine innovaties en overnames i.p.v. interessante nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van Social Media in het vakgebied. Van de Haterd zei al eerder dat echte innovatie van buitenaf zal komen. Ik hoop dan ook werkelijk op een nieuwe ontwikkeling binnen HR in het komende jaar tot anderhalf en ben benieuwd vanuit welke hoek we die moeten verwachten.

Over de Auteur

Eelco Scheltinga Eelco is mede-oprichter van het in 1999 gestarte PeopleXS. PeopleXS is een on-demand applicant tracking & talent management system wat binnen de standaard volledig flexibel ingericht kan worden. Co-creation met de klant is een speerpunt in de ontwikkeling van het product. Eelco heeft een brede ervaring opgedaan als COO & Consultant bij het oplossen van recruitment vraagstukken en het neerzetten van een gedegen oplossingen op dit gebied. Momenteel houdt hij zich, naast zijn verantwoordelijkheid als CFO, bezig met creatieve oplossingen binnen talent management en is zeer geintresseerd in 'Social Recruiting' en persoonlijke ontwikkeling.


531 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën