De laatste tijd hoor ik steeds vaker: onze recruiters hebben de vacatures al vervuld vanuit hun eigen netwerk. Een goede ontwikkeling natuurlijk, maar het valt me op dat ik dit veel hoor bij een bepaald type bedrijf, namelijk niet al te grote, social media minded organisaties.

Ik hoor dit regelmatig van een gewone medewerker die bijvoorbeeld een vacature tweet of retweet, wat meteen aangeeft dat het niet per sé het netwerk van de recruiter is, maar het netwerk rondom het bedrijf. Dit brengt mij tot een conclusie die ik al eerder getrokken heb, maar nu nog beter onderbouwd kan neerzetten (hoop ik). Werving moet organisatie-breed worden opgepakt en de rol van en recruiter zou hierdoor wel eens fundamenteel kunnen veranderen.

Organisatie-breed

Waarom is het zo belangrijk dat werving van de hele organisatie wordt? Kijk naar de social media, kijk naar wie je bijvoorbeeld (als je Twittert) zelf volgt en wie jouw volgen. Dat zijn mensen in hetzelfde vakgebied en je collega’s doorgaans. Recruiters volgen recruiters, maar slechts in zeer beperkte mate worden recruiters door non recruiters gevolgd. Online marketeers volgens online marketeers en sporters volgen sporters, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Mensen volgen veelal anderen in hun eigen vakgebied, dus vaak niet de recruiters van een bedrijf in hun vakgebied. Die hebben immers andere interesses en veel voor deze personen niet relevante tweets. Logisch, niets mis mee. Dat brengt echter wel het gevolg met zich mee dat om de doelgroep te gebruiken je dus niet enkel als recruiter actief moet zijn op social media. De organisatie moet dit in de breedte oppakken.

Business account

Natuurlijk is het mogelijk om ook een business account op te zetten, waar alle informatie wordt verspreid rondom een bepaald bedrijf. De vraag is natuurlijk hoeveel concurrenten dit ook gaan volgen, maar hier liggen mogelijkheden. Net als het opzetten van nieuwsfeeds rondom bepaalde thema’s een optie is, waar ook wederom de mogelijkheid bestaat om af en toe een vacature doorheen te gooien.

Toch blijven social media vooral dat: social. En sociaal is één persoon naar een ander, bedrijven kunnen niet sociaal zijn, bedrijven ‘zijn’ namelijk niet. Een bedrijf is een rechtspersoon, geen persoon, geen mening, geen leven. Dus hoewel je natuurlijk hele slimme dingen kan doen, die ook zeer effectief kunnen zijn, is het online aanwezig zijn van mensen niet te vervangen hierdoor. Het zijn aanvullingen.

Social Search

Daarnaast komt er nog Google Social Search aan. Langzaam maar zeker wordt dit uitgerold. Ik heb al eerder aangegeven dat social search volgens mij van enorme impact gaat hebben op recruitment, aangezien steeds meer zoekopdrachten hun begin kennen in Google.

Ook hiervoor geldt: als iemand in je netwerk zit is de kans dat hij/zij de vacature vindt van jouw organisatie straks dus groter. Wie zitten er in de netwerken van mensen? Hun vakgenoten die ze zijn tegen gekomen op een congres of bij een klus. Dus is het belangrijk dat alle mensen in de organisatie straks hun Google profile hebben gelinkt aan hun andere netwerken.

Rol van de recruiter

De rol van de recruiter zal hierdoor mogelijk ook fundamenteel veranderen. Persoonlijk zou het me niet verbazen als de recruiter functie in tweeën wordt gehakt: een werver cq. interne animator die vooral bezig is met het werven van mensen en zorgen dat de rest van de organisatie haar deel bijdraagt en een selecteur die de gesprekken doet. Hoewel de vraag natuurlijk is of het eerste deel van de functie dan uitdagend genoeg is, want enkel werven vinden de meesten weer ‘te saai’.

Wel zal de rol van de recruiter volgens mij meer en meer intern komen te liggen. Het activeren van het interne netwerk, het stimuleren van social media gebruik intern en het zorgen dat de werving gezien wordt als een organisatie brede issue.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


771 views | Reageer (1 reacties)
  • Organisatiebreed recruteren kan erg effectief zijn. Ik heb wel eens meegemaakt dat één van onze medewerkers werd overgehaald te solliciteren naar een baan bij het ziekenhuis waar hij op bezoek was. Werd op de vacature getipt door de verpleegkundige!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08