Recent kwam ik in een Linkedin groep weer een interessante vraag tegen, vanuit een heel ander perspectief dan recruitment, maar toch is de vraag ook hier relevant. De vraag was: bereik je via social media niet een heel specifiek deel van de bevoking?

Mijn antwoord hierop was: ja, natuurlijk doe je dat. Net als je via bijvoorbeeld kranten een heel specifiek deel van de bevolking bereikt, of via huis-aan-huis bladen, via adverteren op gewone websites en via de TV.

Een veel gemaakte fout is dat veel mensen denken dat ze via de huidige of oude middelen de hele groep wel wisten te bereiken. Dat was niet zo en is nooit zo geweest. Zelfs in de beste tijden bereikte je met een advertentie in de intermediair, volkskrant en telegraaf niet je hele doelgroep. Dat was ook niet nodig, een selectie was voldoende voor veel goede sollicitaties.

Zelfs adverteren rondom het best bekeken TV programma bereikt nog maar half Nederland, maar de gemiddelde TV advertentie bereikt maar een klein deel en een complete campagne bereikt zelfs niet heel Nederland.

Social media cijfers

Hyves zit inmiddels op 9,9 miljoen leden. Dat is ongeveer de hele Nederlandse Internet populatie. Daar zitten natuurlijk ruim 1 miljoen buitenlandse leden bij en er zitten ook de nodige dubbele accounts in natuurlijk. Maar zelfs al zouden het er 6 miljoen zijn is het meer dan het gemiddelde TV programma. Echter… je bereikt die mensen niet met één advertentie, nog niet met één miljoen advertenties. Het bereik is er wel, maar ze bereiken is iets anders. Ik vergelijk social media profielen altijd met de telefoon: er is een mogelijkheid ze allemaal te bellen, alleen moet je daar wel moeite voor doen en als je geen voor dat individu nuttige boodschap hebt kost het alleen maar tijd en geld.

Een ander mooi overzicht over de Amerikaanse social media markt komt van Brian Solis. Hierin zit je onder andere dat het gros van de social media gebruikers niet de jonge mensen zijn, maar 25% zit in de leeftijd 35-44. Met 19% daarna komt… 45 – 54, pas daarna de 25-34 jarige. Social media is zeker niet enkel voor de jongeren, juist niet zou je bijna zeggen.

Ook zijn het vooral vrouwen die het gebruiken. Opvallend, aangezien vrouwen zich juist minder profileren. Ook in Nederland zijn er meer vrouwelijke gebruikers, maar opvallend minder vrouwelijke opinie leiders. Ook HRprofessionals schreef hier een mooie blog over, maar dat is een ander onderwerp dat ik hier even links laat liggen.

Een specifieke doelgroep via social media

Op de vraag: bereik je niet met social media een specifieke doelgroep is het antwoord volmondig: JA. Echter, dat geldt voor elk medium.

De goede vraag zou dus moeten zijn: kunnen we via social media de doelgroep bereiken die we willen bereiken? En is dit een goede aanvulling op de media die we al gebruiken? Of kunnen we dezelfde doelgroep bereiken met minder kosten of meer effectiviteit? Indien het antwoord op die vragen ook ja is moet je gaan kijken naar de vorm waarin je dat doet. Want één ding is in ieder geval anders (of zou anders moeten zijn): de manier waarop je communiceert.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.028 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08