Innovatie komt van buiten

Door Bas van de Haterd op 22-03-2010 08:27.

Innovatie komt altijd van buiten, echte innovatie dan. Dat is ook logisch, want binnen een branche of sector zijn er altijd veel mensen die een belang hebben bij de status quo. Er wordt immers altijd geld verdiend, anders zou een sector snel failliet zijn en innovatie heeft meestal tot gevolg dat bestaande business modellen omgegooid worden.

Kijk naar de opkomt van de jobboards begin deze eeuw. Geen enkele van de bestaande partijen op het gebied van vacatures (kranten en Intermediair toen) zat bij de grote partijen. Later heeft VNU de Nationale Vacaturebank overgenomen en heeft Reed Business als bestaande partij Totaljobs opgezet. Alle grote spelers van nu (Monsterboard, StepStone, Careerbuilder, etc) hadden geen achtergrond in de markt.

De volgende grote innovaties zijn wederom van buiten de markt gekomen: Google en LinkedIN. Geen van beide had ook maar één millimeter ervaring met de recruitment industrie, maar het zijn wel de twee meest ‘disruptieve’ partijen die het landschap momenteel tekenen.

Dit geldt overigens voor elke sector, elke branche. Dat is misschien ook één van de redenen dat in de bancaire sector er zo verdomd weinig vernieuwing is, toetreding is dramatisch lastig door regelgeving en men werft vooral binnen de branche, wat interne innovatie ook op een zeer laag pitje zet.

Twee dingen

Wat ik met dit relaas wil meegeven? Twee dingen.

Ten eerste verbaas ik me elke keer weer als ik reacties zie van: deze man heeft dus duidelijk geen ervaring met recruitment. Ik merk dat dit zo vaak gezien wordt als een negatief element, waarbij ik altijd denk: deze man kan dus daadwerkelijk iets innovatiefs doen.

Vergeet niet dat wat recruiters doen, is wat ze doen, dat wil niet zeggen dat het goed is. Iedereen zit bijvoorbeeld op de sollicitatie gesprekken, maar niemand die zich ooit afvraagt of dat nu eigenlijk wel een correcte manier is van werven. Niemand die daar zijn vraagtekens bij stelt, behalve buiten de branche.

Het tweede wat ik wil meegeven: ga vooral ook eens kijken buiten de branche. Afgelopen week waren twee grote internationale congressen, ERE (recruitment) en SXSW (South by Southwest, nieuwe media) in Amerika. Als ik naar één van deze beide was gegaan (ik lag echter lekker op het strand in Portugal vakantie te vieren) was dat niet ERE geweest. Ik vond het bijzonder opvallend dat alle recruiters toch naar ERE gingen en slechts een enkele partij in deze branche (de in mijn optiek verreweg meest innovatieve: Rhinofly) mensen op SXSW had.

Dus laten we ophouden mensen ‘van buiten’ als ‘geen kennis van zaken’ af te doen en hun uitspraken en ideeën daadwerkelijk op waarde te schatten met een positieve insteek. Deze persoon kan dus echt iets veranderen, is wat hij/zij zegt misschien haalbaar? En laten we eens wat vaker buiten de deur kijken, daar is nog veel te leren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


683 views | Reageer (6 reacties)
 • Pingback: uberVU - social comments()

 • roosvanvugt

  Ha Bas, ik snap waar je naar toe wilt 'buiten gebaande paden' treden etc. Maar Monster(board.nl), destijds een idee van Jeff Taylor ('he had a Monster idea' vandaar de naam) heeft wel degelijk een HR/recruitment achtergrond. Dus in het rijtje geen goed voorbeeld.

 • Hoi Roos,

  ok, wel een achtergrond, maar geen directe belangen. Maar belangrijke nuance, het kan dus wel. Overigens is de vraag natuurlijk altijd: wat is een achtergrond. Volgens velen heb ik geen recruitment achtergrond omdat ik nooit aan de bureaukant heb gezeten en ook geen full time (enkel lijn) recruitment heb gedaan bij de corporates. Dus over 'achtergrond' en hoe ver die gaat kan je altijd ook nog discussieren.

  Overigens wordt natuurlijk elke innovator vanzelf weer onderdeel van de bestaande structuur met te beschermen belangen. Hiervoor komen er weer kansen voor nieuwe innovators en worden deze partijen minder innovatief.

 • Pingback: The internet of things | RecTec()

 • Pingback: The Future of HR Applications, part 3 « Today is my favorite day!()

 • Pingback: De Toekomst van HR Applicaties, deel 3 « Today is my favorite day!()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën