Ik ben een groot voorstander van duidelijke taal in vacatures. Vaak zie ik personeelsadvertenties die met de beste bedoelingen zijn geschreven, maar die meer een profiel dan een vacature zijn. Er is een groot verschil tussen een profiel en een vacature. Een profiel is de omschrijving van de persoon die je zoekt. Een profiel bevat daardoor dus automatisch veel eisen en voorwaarden aan die persoon en is weinig prikkelend. Een vacature daarentegen is de vertaling van dit profiel naar iets waar je doelgroep wel geprikkeld door raakt. Een prikkelende vacaturetekst schrijven kan lastig zijn en daarom wil ik hier wat tips voor geven.

Voer, voor je begint met schrijven, een gesprek met iemand die in je doelgroep zit. Zo leer je bijvoorbeeld wat de doelgroep belangrijk vindt, wat het jargon is, wat een goede functietitel is, etc.

Je doelgroep moet geprikkeld raken door wat ze bij jouw organisatie kunnen gaan doen (het functieomschrijving deel van de advertentie) en haken makkelijker af door de eisen die je stelt (de functie-eisen). Zorg dus voor een goede balans tussen beide onderdelen. Geef voorbeelden en schets bijvoorbeeld hoe een werkdag of project eruit kan zien. Schrijf concreet en eerlijk over wat de potentiële sollicitant bij jouw organisatie kan verwachten. Maak het de sollicitant eenvoudig om meer informatie te krijgen.

Laat als laatste je vacatureteksten lezen door collega’s die in de doelgroep vallen. Vraag (of laat vragen) tijdens sollicitatiegesprekken wat de sollicitanten van de vacaturetekst vonden. Pas je vacaturetekst eventueel aan met deze input.

Ik kwam op het idee van deze post door de website Vacaturekraker.nl. Een ludieke manier om inzichtelijk te maken hoe makkelijk het is om een zielloze personeelsadvertentie te schrijven. Je geeft de bedrijfsnaam en de functietitel in en Vacaturekraker genereert automatisch een personeelsadvertentie vol met holle teksten.

Vacaturekraker is gebaseerd op de uitkomsten van een onderzoek naar 40.000 personeelsadvertenties. Kreten als ‘actief’, ‘resultaatgericht’ en ‘flexibel’ worden door Vacaturekraker in de ban gedaan, omdat deze woorden te weinig concreet zijn. Als je je doelgroep goed kent, zul je zien dat je dit soort woorden niet meer nodig hebt en dat je woorden zult kiezen die juist een toegevoegde waarde leveren aan je tekst.

De makers van Vacaturekraker geven daarnaast 10 goede tips voor meer aansprekende personeelsadvertenties:
•    Zorg voor een perfecte functienaam.
•    Maak de advertentie passend bij het medium en je doelgroep.
•    Zorg voor een duidelijke en logische opbouw.
•    Geef informatie, of zwijg.
•    Schrijf actief.
•    Gebruik concrete taal.
•    Schrijf eenvoudig en duidelijk.
•    Gebruik correcte taal.
•    Prikkel je doelgroep en daag ze uit.
•    Creatief of ludiek: het mag wel, maar het hoeft niet.

Succes met het schrijven van goede vacatureteksten!

Over de Auteur

Ernst Schipper Ernst Schipper kijkt anders. Hij adviseert bij het creëren van onderscheidende communicatie die leidt tot meer resultaat. Adviseur in (online) arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met een fascinatie voor innovatie en social media. Ernst is (online) strateeg, employer brand consultant, interim arbeidsmarktcommunicatiespecialist, leidt brainstorms en geeft workshops


1.209 views | Reageer (2 reacties)
  • Pingback: uberVU - social comments()

  • Werkdate

    Een open en transparante houding getuigt van goed en duurzaam ondernemerschap. Dit betekent dat je concreet benoemt wat je zoekt, aan kwaliteiten bij de werknemer, aangeeft wat een werknemer kan verwachten aan: sfeer, mogelijkheden als scholing, groei n in salaris, visie van het bedrijf en aan werkzaamheden. Wat ga je nu precies doen? Dit start bij een heldere vacaturetekst.De relatie tussen werkgever en werknemer start zo positief. Dit draagt bij aan het werkplezier voor beiden. Als je goed functioneert in je werk ben je succesvol voor het bedrijf waar je werkt. Daar wordt je allebei gelukkig van.

    edit: aangepast en reclame eruit gehaald


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën