Werkgelegenheid in Utrecht

Door Bas van de Haterd op 08-03-2010 07:43.

Als inwoner van de gemeente (en daarmee ook provincie) Utrecht werd ik enige tijd geleden gevraagd om als ondernemer mee te doen aan een onderzoek naar de werkgelegenheid. Daarvan kreeg ik ook de (zeer beknopte) samenvatting.

Niet heel bijzonder is dat de not for profit een bovengemiddelde groei laat zien eind 2009 en de uitzendsector krimpt. Zoveel had iedereen wel kunnen voorspellen.

Wel opvallend zijn de volgende zaken:

Het aantal banen dat verloren gaat door opheffing van een bedrijf is groter dan het aantal banen dat ontstaan door de start van een nieuw bedrijf. Niet heel verrassend op zich, maar wel als je bedenkt dat er in zijn geheel een werkgelegenheidsgroei (van 0,3%) is geweest.

Deze groei komt doordat het aantal nieuwe banen bij groeiende bedrijven groter is dan het aantal banen dat verdwijnt door krimpende bedrijven.

Ook opvallend is dat in 11 van de 29 gemeenten banenverlies te zien is. In Utrecht en Amersfoort is de werkgelegenheid gegroeid. Dus in de grotere steden van de provincie gaat het blijkbaar beter dan in veel kleinere gemeenten. De vraag is: komt dit misschien door clustervorming?

Ook opvallend: er waren veel starters in de sectoren advies, handel, zorg, bouw, informatie en cultuur. Vooral de sectoren zorg en bouw zijn voor mij een verrassing. Zorg omdat ik daar weinig ondernemers meestal in zie, dat lijkt mij (maar ik ken de sector nauwelijks) juist heel erg overheidsgerelateerd. Starten in de bouwsector in deze tijd lijkt me ook geen logische stap, maar misschien is het ‘uit noodzaak geboren’.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


312 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08