Het is verkiezingstijd, dus komen alle politieke partijen weer met een breed scala aan plannen, waarvan bijna geen ooit het levenslicht zal zien. Zo komt Groen Links nu op voor de kleine zelfstandige. Tenminste, dat denken ze. Het concept is goed, de intentie is goed, de uitwerking in mijn optiek, zoals eigenlijk meestal met Groen Links, laat weer veel te wensen over.

Voor wat betreft het deeltijd ondernemersschap stimuleren ben ik voor. Daar geen commentaar op, hoewel ik benieuwd ben naar de exacte invulling. Ik moet trouwens zeggen dat die 1225 uur volgens mij niet heel veel is, maar ik kan me indenken dat je een tweede grens stelt (op bijvoorbeeld de helft).

Opleidingen

Wat betreft de opleidingen royaal aftrekken, dat is leuk, maar niet werkbaar. Immers ga je er dan van uit dat ze in deze tijden gaan investeren terwijl de inkomsten heel erg twijfelachtig zijn. Ik zou naar een heel ander systeem toe willen. Ik heb hier al eerder voor gepleit: een spaarfonds voor zelfstandigen.

Men opent een aparte spaarrekening die men eenvoudig laat aanmerken als ‘recessie spaarrekening’. Hier kan je belastingvrij geld op storten. Als men dit geld opneemt betalen ze hier belasting over, tenzij dit gebeurt als Nederland in een officiële recessie is. Zo geef je de zelfstandigen een goede reden om de zo broodnodige buffers op te bouwen. Vervolgens geef je ze een bonus wanneer ze dit geld investeren in opleiding op training tijdens een recessie. Op deze manier creëer je dus een mogelijkheid voor zelfstandigen om b.v. tijdens een recessie een full-time of part-time MBA te gaan doen of zo.

De exacte uitwerking laat ik even in het midden. Je kan natuurlijk kiezen voor volledig belastingvrij uitkeren van de recessie spaarrekening en een bonus voor opleiding, maar ook bijvoorbeeld voor een klein belastingpercentage (zeg 10%) bij gewone opname en geheel belastingvrij bij investering in opleiding (hoewel dit niet echt een bonus is dan, immers kan je bedrijfskosten altijd aftrekken van je winst en dus je belasting).

Collectieve voorzieningen

Ook moeten ze een collectieve verzekering met een premie naar inkomen krijgen voor onder meer arbeidsongeschiktheid en pensioen staat te lezen in het artikel. Wederom: goed idee, slechte uitwerking. Ik heb ook al eerder gepleit voor de mogelijkheid van collectieve voorzieningen voor zelfstandigen. Echter moet dit ten alle tijden optioneel blijven, men is ondernemer en mag daar voor kiezen. Je moet dus ook niet premie heffen naar inkomen, je moet uitkering relateren aan gestorte premie, andersom dus. Tenminste, dat is voor de arbeidsongeschiktheid en ziektewet.

Pensioenen moet je helemaal niet mee willen bemoeien. De huidige structuur van het pensioenstelsel in Nederland is zo verrot als het maar zijn kan en dan wil je de zelfstandigen daar ook in krijgen? Pensioenvoorzieningen en de mogelijkheden daarvan zijn best goed geregeld voor zelfstandigen, ik zou er zelfs voor pleiten om juist de mensen in loondienst de mogelijkheden te bieden om zelf te bepalen hoe en waar ze hun pensioen opbouwen. Ik blijf het namelijk vreemd vinden dat als ik van baan wissel ik niet mijn hypotheek of zorgverzekering hoef te veranderen, maar wel mijn pensioen. Dat is net als alle andere verzekeringen gewoon een verzekering die je individueel moet regelen, omdat we nu eenmaal geen life time employment meer hebben.

Conclusie

Dat Groen Links op wil komen voor de zelfstandigen vind ik mooi, de intenties zijn weer goed, de uitwerkingen gaan een averechts effect hebben vrees ik.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


641 views | Reageer (2 reacties)
 • Ha Bas,

  Er WAS ooit kort een aov voor ondernemers, de WAZ (Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen). Het Ministerie van EZ had nooit eerder zo veel klachten over een wet gekregen en heeft die daarom zo snel mogelijk weer afgeschaft. Zo'n anderhalf miljard aan premiegelden is toen gewoon in de staatskas gerold. Zo'n regeling aub noooit meer. Daarnaast schrijf je dat je denkt dat werknemers wellicht liever geen verplicht pensioen willen opbouwen, maar ik weet zeker dat tweeverdieners met lage lasten ook liever minder willen verzekeren voor de WIA. Maar ja, werknemers mogen niet kiezen.

  Ook weet ik dat er op dit moment door een grote pensioenverzekeraar wordt gewerkt aan een vrijwillig collectief pensioen voor zelfstandigen, dus dat komt er al. En ik kan me niet indenken dat een commerciële verzekeraar daarbij geen rekening houdt met de wensen van de klant.

  Op Nu.nl lees ik zelfs dat GL vindt dat van ondernemers met een laag inkomen gemeentelijke lasten moeten worden kwijtgescholden, maar beseffen ze hoeveel invloed wij zelf hebben op de hoogte van ons fiscale inkomen? En mijn volgende vraag daarbij is; wie bepaalt wat het sociaal minimum voor een ondernemer is?

  Een terugkeer van de scholingsaftrek zou ik wel prima vinden. Tot pakweg 10-12 jaar geleden was daar een extra aftrek voor, maar dan geldig voor iedereen (ondernemers en werknemers). Je rijbewijs halen viel er destijds niet onder, maar je vliegbrevet halen wel. En dat deden veel ondernemers toen. :o) Nu dus graag een regeling met enige beperking.

  Eigenlijk vind ik het enorm denigrerend dat GL voorstelt dat alleen ondernemers scholingskosten mogen aftrekken, daarmee wekken ze de indruk dat ze vinden dat ondernemers die nu weinig werk hebben niet goed genoeg zijn en moeten bijleren. Wat mij betreft onzin. De vaktechnische kennis van zelfstandigen is meestal uitstekend. Zij die momenteel een laag inkomen hebben kunnen hun tijd, energie en eventueel geld beter stoppen in hun marketing zodat klanten nog vaker en sneller bij hen uitkomen zodra de markt weer aantrekt. Maar ja, dat ik dat laatste vind is natuurlijk nogal voor de hand liggend. ;o)

  Eigenlijk vind ik het helemaal niet zo nodig dat er door de politiek meer moet worden geregeld voor kleine ondernemers in Nederland. Volgens mij is het in dit land prima ondernemen en ook deeltijd ondernemerschap is allang mogelijk in Nederland. Het enige is dat je van een van de fiscale voordelen pas gebruik kunt maken vanaf 23 uur per week. Van alle andere ondernemersregelingen kan een deeltijdondernemer ook gewoon gebruik maken.

 • Ik wist niet dat er al zo'n AOV is geweest, maar zoals ik het aanhoor is het dus een slechte regeling geweest. Daarom zeg ik ook: doe het niet als je het op deze manier wilt doen. Doe het in ieder geval niet verplicht, zet er ook geen zekerheden op wat betreft premie, maar doe het andersom, bereken de uitkering (in vaste tabellen) naar mate er premie betaald is en middel dit over b.v. de laatste 3 jaar premie betaling.

  Een vrijwillig collectief pensioen? Nee, ik wil dat niet collectief, ik wil graag een individueel pensioen. Dat is eigenlijk nu helemaal niet verkeerd, ik zou er zelfs voor pleiten om dat ook door te trekken naar alle werkgevers. Scheelt heel veel gezeik bij baanwissels.

  Wat betreft de scholingsaftrek zou ik dus iets anders willen voorstellen, waarbij scholing in recessie gestimuleerd wordt, maar ook sparen en apart leggen voor recessies dus.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën