De markt voor niche jobboards is weer een internationaal board rijker, een concurrent voor het meest succesvolle Nederlandse niche jobboard tot nu toe: AcademicTransfer.

Academic Tranfer is Nederlands board dat zich richt op academische onderzoeksfuncties, ooit gestart vanuit de vereniging van universiteiten. ResearchGate is een website gericht op wetenschappelijke informatie op veel gebieden en heeft naar eigen zeggen 35 miljoen artikelen in database en 250.000 onderzoekers die een account hebben. Sinds kort heeft deze site dus ook een niche jobboard erbij.

Persoonlijk geloof ik sterk in het concept van community driven boards. Het aanvullen van een reeds bestaande community met een vacaturebank, zodat je de latent werkzoekende kan bereiken. Dat is een kracht van het nieuwe Researchgate boards.

Het design moet ik eerlijk zeggen word ik niet warm van. Daarbij moet ik natuurlijk wel eerlijk zijn: ik ben niet de doelgroep.

Ook de rest van de interface is niet iets waar ik als baanzoeker warm van zou worden.

De tekst is lastig leesbaar weergegeven, maar dat zou best eens mijn vooroordeel kunnen zijn. Researchers zijn vaak gewend lappen tekst te lezen zonder al te veel witregels of tussenkopjes. Opvallend is voor mij dat men als je een zoekopdracht doet geen mogelijkheid biedt dit als aparte alert service tot je te nemen, enkel één algemene RSS feed. De research jobs keywords snap ik niet wat men bedoeld en ze zijn ook niet klikbaar.

Ik ben een groot fan van gerelateerde vacatures, maar in dit geval vraag ik me af hoe gerelateerd ze zijn en waarop. In ieder geval niet op locatie (Sydney en Miami liggen toch best een eind uit elkaar), maar dat is voor deze doelgroep meestal niet zo’n probleem. Er zijn weinig internationaal geörienteerdere doelgroepen dan Academische onderzoekers.

Op vakgebied vraag ik me echter af hoeveel nanotechnologie, het menselijk genoom, sociale impact van gezondheidszorg en de publieke sector, allemaal aan elkaar ‘gerelateerde’ beroepen met elkaar te maken hebben.

Academic Transfer

Ik verwacht niet dat ze in Nederland voet aan de grond krijgen. Zoals ik al zei is AcademicTransfer één van de beste niche jobboards met een penetratie in hun doelgroep die enorm is. Jeroen Sparla, de CEO van AcademicTransfer, reageerde desgevraagd als volgt op dit nieuwe initiatief:

Het ziet er uit als een gedegen initiatief. Het potentiële succes ligt waarschijnlijk op het vlak dat ook latente zoekers benaderd kunnen worden, omdat ResearchGATE veel meer biedt dan alleen vacatures. Het draait eerder om de researcher zelf dan om de vacature. Dat is sterk. Of het direct een concurrent is van AcademicTransfer betwijfel ik. De kracht van AcademicTransfer is dat het 100% dekkend is met alle vacatures van de universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten van KNAW en NWO. Daarmee brengt AcademicTransfer, in combinatie met Euraxess.nl waarvan zij de toeleverancier is voor Europa, een sterke Nederlandse propositie voor een mondiaal publiek van wetenschappers. Ik zie het wel als concurrent van ons internationale jobboard Career.edu. Maar constateer ook dat op ResearchJOBS vooral beta-disciplines overheersen. Het is spijtig te zien dat daar blijkbaar geld zit om te adverteren en alpha-disciplines vaak in de minderheid zijn bij commerciële initiatieven. Gelukkig zijn wij niet afhankelijk van externe financiers en kunnen het hele wetenschappelijke spectrum bedienen.

Conclusie

Het is een goede ontwikkeling om te zien dat er meer serieuze communities met serieuze jobboards komen. Technisch is het echter duidelijk een ‘erbij’ product wat het niet heel erg sprankelend maakt. Ook denk ik dat ze in Nederland veel moeite zullen hebben voet aan de grond te krijgen wegens de bijzonder sterke positie die AcademicTransfer al heeft.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


917 views | Reageer (2 reacties)
  • Pingback: uberVU - social comments()

  • Researchgate is een social network waarbij de vacatures bijzaak zijn. Voor Nederland niet echt een concurrent voor Academic Transfer. Slechts een handjevol vacatures uit 2009.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën