Persoonlijk kan ik me altijd heel erg irriteren aan ‘dat is nu eenmaal zo’ uitspraken. Het is voor mij doorgaans een teken dat mensen niet na hebben gedacht over hoe het zou moeten, maar gewoon doen wat ze denken dat normaal is. In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie zie je dat veel terug in vacatures bijvoorbeeld, waar functie-eisen in staan die totaal niet overeenkomen met de functie-inhoud (maar nu toevallig door bij de persoon horen die de functie uitvoert). Een prachtige TED video (van maar 2 minuten) geeft aan hoe anders sommige dingen in andere delen van de wereld zijn.

Met dank aan Extend Limits.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


411 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn