Nu ik mijn sollicitaties aan het intensiveren ben loop ik weer aan tegen de vakkenvullerij op de recruitmentsites. Het verbeteren van je CV kost veel tijd, maar dan begint het. Het verschilt, dat geef ik direct toe, maar als ik de lijstjes zie die ik moet vullen werken er ambtenaren bij de recruitmentbureau’s..? Als ik er de drie supermarkt-euro per uur voor zou krijgen had ik nog een aardig inkomen.
Plaats uw CV. Zoek, kies, bewaar. CV is redelijk compleet wel, eigenlijk. Met data, periodes, volgorde, omschrijving etc. Maar dan, ter overvloede alles nog maar een keer. “Voeg een opleiding toe: opleiding, richting, instituut, opleiding, richting, instituut, opleiding, richting, instituut, opleiding, richting, instituut en dan komt het: van wanneer tot wanneer. Tot op de dag nauwkeurig.
Waar zou ik de informatie vandaan moeten halen? Wanneer ik aan mijn havo begonnen ben? Geen idee. 9 september 1976? 12 maart 1977? Het was ook nog eens avondhavo, zou dat er toe doen? Heb ik mijn schoolagenda van 35 jaar geleden nog ergens? Of een aantekening van de eerste les van een cursus? Wilt u misschien mijn schoenmaat ook?
Gaat iemand iets met die informate doen en wil ik dat eigenlijk wel? Is dit soort detaillering relevant, toegestaan, een inbreuk op mijn privacy? Zo voelt het wel. Of is het nieuwsgierigheidsbevredigende informatie voor de zekerheidszoekende recruiter? Is er nagedacht voor deze webformulieren werden aangekocht? Ik kan me tenminste niet voorstellen dat een zinnig mens dit gaat verzinnen voor zijn eigen bureau.

Dan zijn er ook nog de uberlijsten met voorgestructureerde functienamen en branchelijsten waar je er maar vijf van mag kiezen. Mijn vak kan ik in elke branche uitoefenen. Mag ik dat dan niet van de website? Waarom kan ik nooit de functiebenamingen vinden die ik zoek? Pas ik niet in een vakje? Dat zou best kunnen en dat houd ik graag zo. Ik ben ik en dat is uniek. Blijkbaar mag ik dat van de websites en hun eigenaren niet zijn. Het lijkt een ICT-denkraam toegepast op een mensen-vraagstuk. De koude, mechanische gaatjes-in-de-ponskaart match is niet mijn favoriete methode om werk en mensen bij elkaar te brengen. Boeiende kost en nog de nodige bruggen te slaan.

Blijft mijn vraag vooral: wat is de echte informatiebehoefte van een recruiter? Wat heb je nodig om goed te kunnen matchen en wat is ballast? Hoe kun je als baanzoeker zonder de ambtenarij de juiste snaar raken? Wil iemand een boekje schrijven waar een sollicitant kan leren hoe uit het administratieve drijfzand te blijven? Ik doe een oproep om ‘out of the systembox’ te komen. Recruitmentsites zijn wat mij betreft nog niet wat ze zouden kunnen zijn.

Over de Auteur

Ervaren Sollicitant 111x gesolliciteerd, etc. Spiegel en sparringpartner voor recruiters en hrm-adviseurs, Ervaringsdeskundige in recruitersmoezen. Ik pas altijd in uw profiel.


520 views | Reageer (3 reacties)
  • Helemaal mee eens! Volgens mij is het ook tijd om de rollen eens om te draaien. Ik weet wel dat de banen op dit moment misschien niet voor het oprapen liggen maar dat wil niet zeggen dat je maar naar de grillen van recruiters moet dansen. Ik zou zeggen neem het heft in eigen handen en bepaal zelf wat je kwijt wilt op je CV!

  • Robert Jan

    Tijd om het boekje ''Baanbrekende brieven'' van Clemens van Dieck er weer eens bij te pakken. De ultieme wraak op de recruiter en HRM adviseur

  • Pingback: Tweets die vermelden Recruiters of ambtenaren? | RecTec -- Topsy.com()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën