Weekend leesvoer 25

Door Bas van de Haterd op 06-02-2010 08:15.

De 25e editie al weer van het weekend leesvoer. Iets dat begon als: er is teveel nieuws om te melden deze week is inmiddels een redelijk vaste rubriek geworden van RecTec.

Het was een week met zeer gemengd nieuws, wat dit bericht al duidelijk maakt: bedrijven ontslaan mensen en nemen ze weer aan. Geen wonder de HR in tweestrijd is. De korte en lange termijn doelstellingen staan elkaar tegen zeggen 20 HR directeuren in een ‘onderzoek’ van Deloitte.

Economisch gezien stelde de OESO dat het herstel aanhoudt. De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers waren gemengd, want zowel de werkloosheid als de werkgelegenheid namen af. Begrijpt u het nog? Er zijn minder banen, maar ook minder werklozen. De onverwachte daling van het werkloosheidspercentage hangt samen met het feit dat steeds meer Amerikanen niet langer actief op zoek zijn naar werk, waardoor ze niet als werkloos te boek staan. Mede hierdoor en de schuldencrisis in Griekenland en Portugal hebben de beurzen er geen vertrouwen in. Dit ondanks dat de investeringen in vastgoed (ook een goede economische graadmeter) weer toenemen.  Zoals ik al zei: een weekje gemengd nieuws.

Beloningen dan, altijd een hot topic. De topman van JP Morgan Chase kreeg een bonus van 16 miljoen dollar. Ik denk dat JP Morgan zich in zijn graf zal omkeren. Als je je bedenkt dat de FED (het stelsel van centrale banken in de VS) pas is opgericht na zijn dood aangezien JP Morgan de economie altijd van een ondergang wist te redden. De 25 miljard die ‘zijn’ bank nu aan staatssteun nodig had om te overleven en dan toch 16 miljoen bonus uitkeren zal hem niet lekker zitten.

Verder op het bonusfront heeft Marc Bolland een ‘golden hello’ gekregen van 15 miljoen pond om over te stappen naar Marks & Spencers. Iets anders dan een ‘golden parachute’ omdat iemand weg moet. Ook blijken bedrijven een andere bonusbeleid te voeren bij vrouwen dan bij mannen.

Arbeidsrechtelijk en -voorwaardelijk dan. Ambtenaren staken omdat ze een betere CAO willen. Ik ben benieuwd of iemand het verschil merkt met wanneer ze wel ‘werken’. De rechter heeft bepaald dat een roddelende echtgenoot op een blog (over je collega’s) geen reden is voor ontslag. Werkgevers willen 5 tijdelijke contracten i.p.v. 3 kunnen aanbieden, want ze durven mensen nog steeds niet aan te nemen. Randstad blundert met jaaropgaven (erg slordig) en tot slot krijgt een werknemer met talent straks meer macht dan een werkgever (volgens mij is dat al zo als je naar b.v. de topsport kijkt).

Dan was er nog minister Donner die de kamervragen over spookvacatures bagataliseerde. Leuk dat een artikel waarvoor ik geïnterviewd ben tot kamervragen heeft geleid, maar ook weer bijzonder onzinnig als ik eerlijk ben. Ja, het is lullig dat er spookvacatures zijn en dat die ook op werk.nl staan. Donner heeft gelijk dat niet elke ‘de vacature is al vervuld’ gelijk is aan een spookvacature, maar hij is ook wel weer makkelijk om te zeggen dat het vullen van een database door net te doen of je echt een baan hebt niet gelijk is aan het plaatsen van een spookvacature. Toch denk ik persoonlijk dat er belangrijkere dingen in het land zijn dan spookvacatures.

Techniek tot slot. Het heugelijke nieuws dat Civilization naar Facebook komt. Waarom heugelijk? Weer een goede social game verwacht ik en ik denk dat er nog veel te winnen is in de wereld van Social Gaming, ook voor recruitment. Tot slot een mooie visuele weergave van social media op The Profiler, gewoon om eens mee te spelen als je dit weekend een kwartiertje over hebt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


459 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën