Nederland is weer een internet platform voor interimprofessionals en hun opdrachtgevers rijker. PlanetInterim werd als kerstkindje net voor de jaarwisseling stilletjes live gezet. De site bevindt zich nog steeds in de beta-fase, dus voor een inhoudelijke review is het nog wat vroeg. Wel alvast wat achtergrond informatie.

Planet Interim is opgezet door Niels van Berkel, die zijn sporen in de interimindustrie verdiend heeft door verblijf van een kleine 10 jaar bij Michael Page. Van Berkel is duidelijk over zijn doelstellingen: “Planet Interim heeft als missie de versnipperde interim markt transparant te maken voor interim professionals, hun opdrachtgevers en bemiddelaars. Ook de micromarkt van een individuele interim vacatures wordt transparant gemaakt via de mogelijkheid om opdracht te plaatsen.”

Al veel sites
Nu is PlanetInterim niet bepaald het eerste internet initiatief op het gebied van het bemiddelen van interim-managers en interim-professionals. Zowel kleine initiatieven, vaak opgezet door interimmers zelf, als grotere, gestart door ‘grote jongens’ als VNU, ABNAMRO of Achmea/Manpower. Dat er zo veel initiatieven zijn, is niet zo heel verwonderlijk. Een conservatieve schatting is dat bemiddelingsbureaus per jaar zo’n 400 miljoen aan omzet (marge tussen verkoop en inkooptarief) ontvangen doordat zij vraag en aanbod bij elkaar brengen. Overigens, de ambitie om een grote rol te spelen in de directe bemiddeling tussen opdrachtgevers en interimmers heeft nog niemand kunnen realiseren. Planet Interim doet een nieuwe poging.

Optelsom van diverse concepten
Goed beschouwd is de site een optelsom van reeds beproefde concepten waarvan andere sites gebruik maken. Er wordt een database met profielen van interimmers aangelegd. De site biedt daarbij de mogelijkheid om referenties van die kandidaten te checken. Voor verschillende beroepsgroepen komen er aparte communities. Voor aangesloten interimmers zijn op verschillende onderdelen inkoopvoordelen. Met spidering worden zo’n 35 sites van bureaus en jobboards afgestruind. Daarmee wordt een overzicht gegenereerd van actuele opdrachten die op internet te vinden zijn. Deze service wordt op andere sites ook aangeboden. Som moet je er voor betalen (bijv. 1001 managers), anderen zijn weer verre van volledig (b2You). Hier valt nog wel wat te winnen. Voor interimmers is het natuurlijk erg prettig om een verzamelsite te hebben, dat levert gelijk veel trafic op. Maar de informatie moet dan wel betrouwbaar en volledig zijn. Het blijkt ook voor Planet Interim een hele toer om dat op orde te krijgen, maar dat wordt gezien als kinderziektes. “De spidering vindt in eerste instantie automatisch plaats, waarbij de herkenningsgraad steeds beter zal worden en de interim opdrachten automatisch in de juist mandjes vallen. Voordat de opdrachten naar de site worden doorgezet vindt er een handmatige controle plaats”, legt Niels van Berkel uit.

Offertebedrag interimmers zichtbaar
Deze spidering wordt door Van Berkel alleen gezien als extra service. “Het is natuurlijk wel een doel van Planet Interim om een groot aantal direct geplaatste interim opdrachten te kunnen bieden”. Meest in het oog springende feature van dat deel van de site is dat interimmers straks kunnen gaan zien voor welke tarieven concullega’s zich hebben aangeboden voor bepaalde opdrachten. Bezoekers kunnen namelijk voordat ze zelf op een opdracht reageren zien wat het tot dan toe laagste, hoogste en gemiddelde uurtarief is van diegenen die al gereageerd hebben. Van Berkel: ‘Een betere prijsvorming is het gevolg doordat de ‘black-box’ wordt opgeheven. Uiteraard blijft de kwalitatieve keuze van de opdrachtgever over, maar dat blijft in alle gevallen zo. Interimmers die bewust een hogere opdracht neerleggen moeten simpelweg een betere aansluiting met de opdracht hebben”. Het lijkt mij een gewaagd idee. Transparantie is natuurlijk mooi. Voor de opdrachtgever lijkt het wellicht prettig om zo druk op de prijs te krijgen, maar ik ben benieuwd welke (ongewenste) dynamiek hier gaat ontstaan bij iets wat toch vooral op een veilig lijkt.

Overigens houden de ambities hier niet op. Een Engelstalige site is in de maak en er komt ook een mobile versie.

Internet speelt nog kleine rol in interimmarkt

Zoals in het begin gezegd, de site bevindt zich nog in de bèta-fase. Het nodige werkt nog niet naar behoren, al is er het nodige verbeterd sinds de lancering. Voor een definitief oordeel over de site wacht ik dus nog een paar weken. Wel is duidelijk dat de site veel onderwerpen naast elkaar biedt. Dat maakt zowel de structuur van de site als de propositie naar de markt er naar mijn idee niet helderder op. Er is veel geïnvesteerd in de techniek van de site. Riskant omdat het velen niet is gelukt een grote marktpositie te veroveren. Internet speelt nog een zeer bescheiden rol va n interimmers. Zoals ik al eerder concludeerde komt dat doordat de inkoopkant van opdrachtgevers nog onvoldoende is georganiseerd voor online matching van interimmers (Marktplaats. nl van UWV is een uitzondering op die regel en in zeker zin Associates ook ) en omdat de markt blijkbaar nog behoefte heeft aan een persoonlijke intermediair. Maar een keer komt de omslag en gaat internet een grotere rol spelen in de match tussen interimmer en opdrachtgever. Planet Interim is daar (bijna) klaar voor; vraag is of de markt klaar is voor Planet Interim.

Over de Auteur

Hugo-Jan Ruts Hugo-Jan Ruts is zelfstandig interim-manager en adviseur. In zijn opdrachten werkt Hugo-Jan Ruts op het snijvlak van management, marketing en HRM. Hij doet dat vanuit verschillende rollen: interim(project)manager, co-manager, business-coach of adviseur. Zowel bij zijn voormalige vaste functies als bij zijn interim opdrachten is Hugo-Jan Ruts vooral actief bij HR-dienstverleners. O.a. W&S-, interim- en trainingsbureaus. naast het uitvoeren van interim-managementopdrachten adviseert hij in die sector over strategie, personal branding, internet en social media. (zie voor meer info: http://nl.linkedin.com/in/hugojanruts). Op 'RecTec' schrijft Hugo-Jan Ruts met name over recruitment van interim-managers en interim-professionals. Hij is verder initiatiefnemer van www.zipconomy.nl, het kennisplatform over de interimmarkt.


1.616 views | Reageer (8 reacties)
 • Van mij had je niet hoeven wachten met een review hoor. Bèta is ook live en alles is tegenwoordig in bèta. Als het live staat, mag het een review krijgen.

 • @Bas. Tja, ik was ook verbaasd dat ze de site live zette terwijl er (zeker een paar weken geleden) nog heel veel aan schortte, vooral technisch. Het zou wel een wat eenzijdig verhaal worden over wat er allemaal niet werkt.

 • Pingback: uberVU - social comments()

 • Hugo-Jan,
  Hartelijk dank voor het artikel over http://planetinterim.nl. Dat stellen we zeer op prijs. De opmerking over 'live is live' van Bas is een terechte. Je moet een keer met de billen bloot. De reden om toch live te gaan is dat je in de eerste bèta fase na de livegang het snelst het meest leert. Daarom zijn we nu in staat om stevige verbeteringen door te voeren. Hierbij kun je denken aan het versimpelen van sommige overgestructureerde processen en de functionaliteit en navigatie op onderdelen wat vriendelijker/intuïtiever te maken.

  Een reactie nog op je begrijpelijke opmerking “…(ongewenste) dynamiek hier gaat ontstaan bij iets wat toch vooral op een veiling lijkt.”: we beschermen de interim professional door biedingen die meer dan 25% onder de door de opdrachtgever opgegeven indicatieprijs liggen niet te accepteren, die van > + 25% overigens ook niet. We zijn van mening dat de grotere transparantie opweegt tegen de prijsdruk die door de concurrentie kan ontstaan. Je ziet nu immers ook eerder dat de tarifering voor jou niet interessant (meer) is, dat zie je anders niet en wordt je simpelweg afgewezen. Dat kost onnodig een hoop tijd voor interim professionals en opdrachtgevers. De kwalitatieve keuze hangt altijd af van de kwaliteit van de match tussen ervaring/cv en gewenste profiel voor de opdracht. Planet Interim ondersteunt dat door de referentietool ter beschikking te stellen zodat interim professionals hun tarief kwalitatief kunnen ondersteunen met positieve referenties. Er wordt gewerkt aan pre-employment screening diensten en persoonlijkheidstesten om het beeld van de interim professional compleet te maken.

 • Ik snap wat je doelstelling is met je ‘veiling’. Is die indicatieprijs van de opdrachtgever dan openbaar? Zie eigenlijk niet waarom je biedingen van plus/min 25% niet toelaat. Dat is dan toch aan de interimmer?
  Lijkt handig om te weten wat geboden tarieven zijn. Maar zolang ik niet weet wie dat zijn en welke kwaliteiten die hebben, dan kan ik toch ook weer niet de afweging maken over het zin heeft om mee te bieden. Daarbij ben ik benieuwd hoe interimmers hier mee omgaan. Gaan ze zitten wachten tot andere geboden hebben en er dan wat onder zitten? Gaan ze meerdere keren bieden (steeds lager)? Gevaar is ook dat met zo’n soort benadering de interim-propositie uitgehold wordt. Alsof het alleen om prijs gaat. Daarmee zet je een toon, die vermoedelijk een bepaald deel van de interimmers zal weerhouden om via jullie site aan opdrachten te komen.

 • Pingback: OPROEP: Wat zijn jouw ervaringen (als recruiter of interimmer) met jobboards voor interim-opdrachten? | RecTec()

 • John W.Weusthof

  Beste N. va Berkel,
  Mag ik je in dit kader wijzen op het boek dat onlangs van mijn hand is verschenen, met de titel Employmentscreening, het functiegerelateerd betrwoubaarheidsonderzoek (Boom/Lemma 's-Gravenhage 2010) en de publicaties in de vakblad Securitymanagement (Kluwer), Personeelsbeleid (Sdu) en het Financieel Dagblad (Carrierrepagina 3 juli 2010).
  Met vriendelijke groet, John W.Weusthof (best2do023@gmail.com).

 • Beste John, W Weusthof,

  aangezien dit tegen de forumregels is, aangezien het volledige zelfpromotie is en niet inhoudelijk bijdraagt aan de discussie op RecTec, mag dat in principe niet. Maar als je nu de conclusies gewoon hier met ons deelt zal ik je comment verder laten staan.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën