Al eerder schreef ik dat Google de nummer 1 was in oriëntatie op de arbeidsmarkt als het om zoekopdrachten naar vacatures ging. Dat was vorig jaar. Toen werden er elke maand 8 miljoen vacature gerelateerde zoekopdrachten gedaan via Google. Iets meer dan b.v. Monsterboard deed op dat moment.

Ik heb dezelfde lijst met zoektermen (150 totaal, allemaal vacature of baan gerelateerd) door de Adwords keyword tool gehaald. Tot mijn grote verbazing was het aantal zoekopdrachten gegroeid naar ruim 15.000.000 gemiddeld per maand in 2009. Het betreft hier Nederlandse cijfers.

Het aantal zoekopdrachten in Google naar vacatures is dus bijna verdubbeld afgelopen jaar. Ik had een stijging verwacht, maar zo extreem overtreft zelfs mijn stoutste verwachtingen.

Omdat ik wat huiverig ben dit soort extreme stijgingen te vertrouwen heb ik even verder gekeken, maar ik kan geen fouten in de cijfers ontdekken. Het aantal zoekopdrachten op enkel de woorden vacature en vacatures is bijvoorbeeld gestegen van 4.700.000 per maand naar 7.740.000 per maand. De zoekterm baan en banen van 2,7 miljoen naar 5,45 miljoen.

Vergelijking met Monsterboard

Vergelijken we dit bijvoorbeeld met Monsterboard dan zien we dat die in december 2009 ‘slechts’ 5,1 miljoen zoekopdrachten hebben verwerkt. Dat is overigens een fikse daling, want in februari 2009 was dit nog 7,6 miljoen en in juli op 6,7 miljoen. Monsterboard lijkt dus fors in te leveren in aantal zoekopdrachten, terwijl Google gigantisch groeit.

Inmiddels worden er elke maand, als december voor Monsterboard een gemiddelde maand is, 3 keer zoveel zoekopdrachten in Google gedaan naar een baan dan bij Monsterboard. Veel van dit verkeer zal overigens bij Monsterboard (en de concurrenten) terecht komen. Dat men direct op de vacature bij Monsterboard komt via Google kan één van de redenen zijn dat het aantal zoekopdrachten op Monsterboard afneemt.

Google voor vacatures

Er lijkt mij geen twijfel over mogelijk, Google is de nummer 1 plek waar de zoektocht naar een baan begint. Toch zal voorlopig het aantal sollicitanten dat direct via Google komt bij bedrijven beperkt blijven doordat de eerste posities in Google bijna altijd worden bezet door de vacaturebanken.

Toch liggen er zeker kansen. Hoewel het lastig is om heel hoog te scoren in de organische resultaten is het wel goed mogelijk om adwords te kopen en in principe zou de eindklant altijd meer moeten kunnen betalen dan een W&S bureau of een jobboard. Dat wil overigens niet zeggen dat je als bedrijf niet moet investeren in goede SEO en moet proberen zo goed mogelijk te scoren in de organische resultaten.

Conclusie

Er zijn een paar conclusies op basis van deze cijfers.

1) Google is zonder twijfel het belangrijkste beginpunt in de zoektocht naar een baan en als je daar de potentiële sollicitant al kan afvangen door SEO (organisch) of SEA (adverteren) ben je spekkoper.
2)  Een groot deel van die 15.000.000 zoekopdrachten (ruim 13.000.0000) gaan op 4 kernwoorden. Dat is de nuance die bij deze cijfers gemaakt moet worden. We weten dat men niet doorklikt op deze enkele termen. Zorg dus dat je goed vindbaar bent op de 3 of 4 zoekwoord combinaties waar men wel op klikt.
3) Als december een gemiddelde maand voor Monsterboard is, heeft Monsterboard een probleem.
4) Wanneer Google Social Search gemeengoed wordt zal er heel veel veranderen. De impact hiervan is nog groter dan ik al dacht doordat er nu zoveel zoekopdrachten in Google beginnen. Als dit gemeengoed wordt liggen er ook organisch veelkansen open voor de corporates, zorg dat als corporate dat je niet wéér te laat bent en je de kaas van het brood laat eten door bureaus en jobboards.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.831 views | Reageer (5 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën