Het heeft even geduurd, maar het CBS en CPB hebben de ZZP’er ontdekt. De recessie wilde maar niet in een echte crisis veranderen en de voorspellingen zaten er elke keer ruim naast. Vooral de werkloosheidscijfers bleven veel lager dan de verwachtingen. Eind 2009 klonk het eureka: de arbeidsmarkt was veel flexibeler dan gedacht, omdat er ongeveer 750.000 ZZP’ers zijn. Zij vangen de klappen op met minder opdrachten en lagere tarieven. Voorspellen is blijkt moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Helemaal toen bleek dat het CBS geen cijfers beschikbaar had en deze trend eigenlijk over het hoofd had gezien. Afgelopen week was het tijd voor een inhaalslag en werden ZZP’ers door het CBS weggezet als marginalen, een soort verborgen werklozen die zich dan wel inschreven bij de Kamer van Koophandel, maar  zeker geen ondernemers zijn. Hun economische activiteit is gering, voegt geen waarde toe en is niet gericht op groei.

Er zijn nogal wat reacties op blogs waarin dit gretig wordt bevestigd: de ZZP’er is een op geld gerichte opportunist, die veel wil verdienen zonder verantwoordelijkheid te nemen en bij de minste tegenwind weer in vaste dienst gaat. Mijn ervaring is anders.

ZZP’ers zijn wel degelijk ondernemers. Het kenmerk van ondernemerschap is het risico nemen voor eigen rekening. Waar sommigen misschien dachten de bomen tot in de hemel groeiden, is in 2009 duidelijk geworden dat er wel degelijk risico zat aan de zelfstandigheid.  Geen of minder opdrachten en lagere tarieven hoort bij ondernemerschap en zijn geen marginale risico’s.

ZZP-ers werken mee aan een concurrerend klimaat in Nederland door deel uit te maken van de flexibele schil van organisaties. Bedrijven als DAf en ASML maakten hiervan gebruik door snel te krimpen. Hiermee werden zij behoed voor de ondergang. Door de freelancers is de omvang van de recessie beperkt gebleven en is Nederland er met weinig kleerscheuren vanaf gekomen.

De ZZP’er voegt economische waarde toe. Freelancers hebben meestal voor verschillende opdrachtgevers in dezelfde branche gewerkt. Zij brengen die ervaring mee naar hun volgende project en daarmee hebben zij niet alleen een objectieve, maar ook een bredere kijk op het project. Organisaties worden hierdoor innovatiever en leveren een betere prestatie.

De ZZP’er is niet risico avers. Het idee dat de ZZP’er gelijk weer in loondienst gaat als het even tegenzit is onzin. Elke ZZP’er heeft een bedrijf opgericht, een administratie opgezet, BTW nummer aangevraagd enz. om te starten. De kosten die hiermee gepaard gaan lopen door als hij in vaste dienst gaat. Daarnaast verliest hij zijn zelfstandigenaftrek als hij onder de 1.225 facturabele uren komt. Als de markt tegenzit, zit het voor iedereen tegen en zijn er meestal weinig vacatures. Overstappen is dan niet alleen onaantrekkelijk, maar ook erg moeilijk.

Het aantal zelfstandigen zal alleen maar toenemen zodra de markt weer aantrekt en talent weer schaarser wordt. Daarnaast komt er een generatie aan die zo zijn eigen ideeën over werk en organisaties heeft. De flexibiliteit van het ondernemerschap past daar beter bij dan het gouden horloge dat hoort bij je 25 jarige jubileum.

Over de Auteur

Simone Pourier Deze blogster is niet meer actief op RecTec


933 views | Reageer (9 reacties)
 • Goed stuk Bas. Ik kan me er volledig in vinden. De hele arbeidsmarkt gaat veranderen de komende jaren, zeker in de zeer kennisintensieve markten.

 • Hoi Steven, dank voor het compliment, maar het is echt Simone die het heeft geschreven 🙂

 • Donner heeft de SER ook om een advies gevraagd. In hun magazine laten ze de vertegenwoordigs van belangengroeperingen aan het woord. http://www.ser.nl/nl/Publicaties/Overzicht%20SE

 • Ik zeg: nieuwe helden! Voor werkgevers wordt het door de overheid ook steeds minder aantrekkelijk gemaakt om mensen in dienst te nemen (ik moet er in ieder geval niet meer aan denken). Arbeidsongeschiktheid, ziekte wordt op de werkgever afgewenteld. De ontslagvergoeding is inmiddels iets verlaagd, maar als je die wetgeving aan een buitenlander uitlegt, denken ze dat je een grapje maakt. Maar ik ben inmiddels ZZP-er en heb daar dus geen last meer van!

 • Pingback: Tweets die vermelden ZZP'ers: marginalen of nieuwe helden? | RecTec -- Topsy.com()

 • Karen Romme

  Hallo Simone,

  Leuk artikel, maar helaas staat er een fout in. Die fout is niet echt relevant voor je artikel, maar omdat er op internet al zo veel verkeerde informatie staat voor (startende) ondernemers, hierbij de juiste info.

  Je verliest je zelfstandigenaftrek namelijk niet als je onder de 1225 'declarabele' uren per kalenderjaar komt. Dat gebeurt pas als je in een kalenderjaar minder dan 1225 uur 'aan je bedrijf besteedt'. Daarvoor tellen ook uren mee die je bijvoorbeeld stopt in het vergroten van je naamsbekendheid, netwerkbijeenkomsten bezoeken of het vestigen van je reputatie door (zoals jij doet) blogartikelen te schrijven. Of bijvoorbeeld door bij gebrek aan opdrachtgevers honderden uren te investeren in het maken van een nieuwe website die je straks als de markt aantrekt omzet gaat opleveren. Inclusief alle reistijd die je kwijt bent voor deze activiteiten.
  Er zijn enorm veel activiteiten van een ondernemer die vallen onder het urencriterium. Het enige waar ondernemers momenteel rekening mee moeten houden is dat een ondernemer met een laag inkomen (als gevolg van weinig of geen werk) door de Belastingdienst sneller gevraagd zal worden te bewijzen dat hij 1225 uur in/aan zijn bedrijf heeft gewerkt.
  Gewerkte uren bijhouden is dus in deze tijd verstandig. En als je een baan voor meer dan pakweg 15 uur per week aanneemt (of een aantal maanden fulltime in loondienst gaat) wordt bewijzen dat je meer dan 1225 uur in je bedrijf stopt erg belangrijk om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

 • Beste Simone,
  het boeiende is dat er al 10-tallen jaren gesproken wordt over de flexschil en dat deze zo belangrijk is voor de economie. Het is ook al jaren bekend dat Nederland een zeer hoog adviseurs gehalte heeft. Ik noem het wel eens de smeerolie in de economie.
  Het aardige van deze tijd is dat de ZZP-ers zich via sociale media makkelijker kunnen organiseren en “virtuele” organisaties kunnen vormen die de concurrentie kunnen aangaan met reguliere bedrijven, maar dan met aanzienlijk minder overhead. In mijn acquisitie maak ik daar ook actief gebruik van. Ik werk niet alleen, maar in samenwerking met mijn netwerk van ZZP-collega's.
  Sociale media doen grenzen tussen intern en extern vervagen is een gekende statement. Ik denk dat organisaties er verstandig aan doen om voor specifieke expertise gebieden een preferred supplier netwerk van ZZP-ers op te bouwen. Ik constateer daar echter een spanningsveld met inkopers in orgainsaties. Inkopers scoren met kostenbesparingen. Ik ken situaties waarbij dit ertoe leidt dat organisaties als Adecco/Randstad/USG de hoofdleverancier zijn en dat die vervolgens weer een netwerk van intermediairs er op nahouden die er primair op gericht zijn om snel te bemiddelen en “Adecco/etc.” te helpen. Kennis van de klant hebben ze niet. Wellicht zijn initiatieven als Associates.nl in dit licht bezien voor ZZP-ers wel een interessante tussenvorm.
  Boeiende tijden en ik ben zeer benieuwd wat er in de komende periode gaat gebeuren met de ZZP-ers die nu “even” niet nodig zijn en als variabele kosten op 0 staan.

 • Hallo Karin, bedankt voor de puntjes op de i. Het woord declarabel was inderdaad geen gelukkige keuze!

 • Koen Pilon

  Hoi Simone,
  Wat een sterk artikel en ontzettend leuk om je hier op rectec te zien. Kan der lang of kort over praten maar ik zeg ook: Nieuwe helden. Het zelfstandig ondernemerschap heeft zich de afgelopen jaren al bewezen en zal alleen nog maar toenemen.

  Maar eerlijk is eerlijk, er zijn wel degelijk flink wat ZZP-ers die afgelopen jaren hebben gekozen voor een vaste baan. Ik heb er velen aan tafel gehad in 2009. Maar het is eerder het kaf van het koren scheiden geweest in 2009 dan de teloorgang van een hype, want het ZZP-schap is geen hype, dat is een trend. Een trend die we alleen maar zien expanderen. Ik juich dit toe, want onze economie draait op ondernemers, en hoe meer echte ondernemers, hoe beter.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën