SEO vs Usability

Door Bas van de Haterd op 29-01-2010 07:42.

Hoe verhoud zoekmachine optimalisatie zie ten opzichte van gebruikersgemak (usability)? In veel gevallen is het geen of of, maar een en en. Dan kan je beide doen. Immers kan je met een zoekmachine vriendelijke website een hele goede gebruikers-ervaring bieden. Het hoeft elkaar zeker niet te bijten.

Een voorbeeld: zoekmachine vriendelijke URL’s van vacatures zijn bijvoorbeeld www.uwbedrijf.nl/vacature/functie-naam-standplaats (let even op vacature i.p.v. vacatures, de term vacature wordt veel vaker gezocht in google dan vacatures). Dit heeft op geen enkele manier impact op de ervaring van de gebruiker, dus is gewoon iets dat je makkelijk kan doen.

To zover geen wereldschokkend nieuws denk ik. Er zijn echter ook zoekmachine optimalisatie trucjes die kunnen leiden tot mindere usability. Hoe ga je hier mee om? Wat is belangrijker?

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zoekresultaten op te slaan als aparte pagina. De populaire termen waarop men op je site zoekt maak je aparte pagina’s van aan die je linkt vanaf je homepage of sitemap. Dat is goed voor je zoekmachine optimalisatie. Is het echter gebruiksvriendelijk? Dat ligt eraan hoe je het integreert. Een voorbeeld van: scoort goed, tot je er bent is dit voorbeeld bij Megajobs.

Leuk dat je dan op vacature bouwvakker op de 6e plek in Google scoort, maar als ik hier kom ben ik meteen weg natuurlijk.

Hetzelfde geldt voor de nummer vier van de SEO resultaten, een uitzendbureau BWB flex. Knap dat het ze lukt om zo hoog te scoren in Google, maar als ik deze pagina voor mijn neus krijg vraag ik me het nut ervan af.

Wil dat zeggen dat usability altijd boven SEO staat? Nee, dat ook weer niet. Het moet een goede afweging zijn tussen het optimaliseren van een pagina voor Google en wat je de gebruiker vervolgens op de site biedt.

Een voorbeeld waar dat redelijk gebeurd is bijvoorbeeld op Bouwplanet (om het maar in de bouw vacatures te houden) met de vacature van landmeter. Die scoren op de eerste plek (en de tweede) positie in Google en als je daar komt zie je wel de vacatures van landmeter.

Nu zal je mij niet horen zeggen dat dit helemaal optimaal is vanuit usability, maar het biedt in ieder geval geen slechte ervaring en het scoort wel goed in Google.

Conclusie

SEO is belangrijk, maar niet ten koste van alles. Een goede zoekmachine optimalisatie heeft weinig nut als je bezoekers meteen van je site vertrekken. Dat is een kwestie van meten, je bounce ratio (hoeveel mensen verdwijnen na 1 pagina gezien te hebben) t.o.v. het aandeel dat Google heeft in je traffic. Natuurlijk moet je hierbij altijd opletten dat je geen appels met peren vergelijkt. Een blog als RecTec heeft een relatief hoge bounce ratio, zeker voor verkeer uit Google. Dat is niet erg, want aan de gemiddelde tijd op het blog leest men wel dat artikel waar men voor kwam. Bij recruitmentsites is dat anders, daar is je doel iemand te verleiden tot een sollicitatie en dan het liefst nog de juiste persoon ook. Een hoge bounce ratio op je vacatures zou je aan het denken moeten zetten over je gebruikerservaring, je call to actions of misschien wel je vacature inhoud t.o.v. de termen waarop men je vindt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


800 views | Reageer (9 reacties)
 • Nog interessanter is dat het ook geen goede zoekmachine-optimalisatie is als bezoekers direct van je website vertrekken. Te korte bezoekduur op pagina’s of een te hoge bounce rate gaat ook ten koste van de positionering of vindbaarheid. In die zin sluiten SEO en usability steeds meer op elkaar aan.

 • Nog interessanter is dat het ook geen goede zoekmachine-optimalisatie is als bezoekers direct van je website vertrekken. Te korte bezoekduur op pagina’s of een te hoge bounce rate gaat ook ten koste van de positionering of vindbaarheid. In die zin sluiten SEO en usability steeds meer op elkaar aan.

 • Dit is een geval van ‘search in search’ (zoekresultaten voor een zoekterm die door zoekmachines gecrawled worden). Soms kan dit best een effectieve SEO techniek zijn, maar je moet er wel mee uit kijken omdat het erg misbruik gevoelig is (met enkele aanpassingen kun je duizenden nieuwe pagina’s genereren in je site).

  Wat bovengenoemde Megajobs en BWB flex niet goed doen is inderdaad kijken voor welke termen ze goed ranken en de juiste content voor de gebruiker daarop aan te laten sluiten.

 • Dit is een geval van ‘search in search’ (zoekresultaten voor een zoekterm die door zoekmachines gecrawled worden). Soms kan dit best een effectieve SEO techniek zijn, maar je moet er wel mee uit kijken omdat het erg misbruik gevoelig is (met enkele aanpassingen kun je duizenden nieuwe pagina’s genereren in je site).

  Wat bovengenoemde Megajobs en BWB flex niet goed doen is inderdaad kijken voor welke termen ze goed ranken en de juiste content voor de gebruiker daarop aan te laten sluiten.

 • Pingback: Tweets die vermelden SEO vs Usability | RecTec -- Topsy.com()

 • Pingback: uberVU - social comments()

 • Webmaster MegaJobs.nl

  Beste redactie,

  Het kan een momentopname geweest zijn dat het vacature aanbod voor bouwvakkers een lege pagina toonde. Tevens heeft de door u aangehaalde url aan het einde van de string een e te veel. De juiste url is http://www.megajobs.be/vac/search/hitlist.lasso

  U ziet dat het resultaat anders uitpakt dan de door u gestelde opmerkingen.

 • de link kwam direct uit google

 • zoekmachinestrategie

  ik vind dit een intressant stukje.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn