In het kader van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ had ik het idee om het Vrijdag Vragen Vuur van Frank Meeuwsen eens te jatten en iets aan te passen. In plaats van gewoon mensen uit mijn netwerk vraag ik het de bloggers.

De eerste vraag die ik hen voorlegde was iets waar ik al lange mee zat, maar door een recent blog van Marcel Tankink opnieuw boven kwam borrelen.
Zouden corporate recruiters en bureau recruiters andere competenties moeten hebben en zo ja: welke dan?

Hierover twee meningen van de bloggers.

De eerste kwam van Marcel Tankink (11 jaar corporate recruiter, sinds kort bureaurecruiter):

Naast een groot aantal overeenkomstige competenties zou een corporate recruiter ook moet beschikken over een relatiebeheer competentie. En waarom moet een corporate recruiter hier meer over beschikken dan een bureaurecruiter? Omdat bij een corporate recruiter zijn klanten het hele jaar door zijn klanten zijn. Een bureau recruiter doet een opdracht bij een klant en gaat dan naar een volgende opdrachtgever. Hierdoor moet de corporate recruiter veel meer tijd, energie en aandacht steken in het onderhouden van zijn interne klant.

Daarnaast is het omgaan en managen van ‘bureaus’ als corporate recruiter ook een vak apart. Naast het feit dat je je wervingsbudget moet managen, moet je continu ervoor zorgen dat de bureaus via jou communiceren en niet achter je rug om bij lijnmanagers kandidaten voorstellen cq prijsafspraken maken.

Tenslotte is een groot verschil tussen een corporate recruiter en een bureau recruiter dat laatstgenoemde vooral op kwantiteit (aantal plaatsingen) wordt afgerekend. Terwijl de corporate recruiter ook voor kwaliteit verantwoordelijk is. Zowel de recruiter als de lijnmanager is erbij gebaat dat de kandidaat niet alleen geplaatst wordt, maar ook blijft. Van een corporate recruiter wordt dus nog meer verwacht qua selectievaardigheden dan een bureau recruiter.

Het tweede antwoord op deze vraag kwam van Jeroen Bergen, die enkel ervaring heeft als bureaurecruiter:

Mooie vraag waar ik geen antwoord op ga geven als het gaat om de corporate recruiters, daar heb ik te weinig zicht op. Voor de bureau recruiters ga ik ook geen direct antwoord geven, maar de vraag wat dieper leggen. Volgens mij zijn de competenties over het algeheel prima, maar worden veel bureau recruiters helemaal verkeerd aangestuurd. Als bureau recruiter bij de grotere kantoren (uitzonderingen daar gelaten) ben je volledig output verantwoordelijk waarbij het gaat om aantalen gepresenteerde cv’s, aantallen calls aan prospects, aantallen gesproken kandidaten, enz, enz. Hier worden deze recruiters ook op afgerekend, terwijl in mijn opinie je zou moeten managen op kwalitatieve uitput ipv kwantitatieve output. Het vak van recruiter is bij dergelijke bureaus een gestandaardiseerd proces met weinig vrijheid en nauwelijks ruimte voor creativiteit en tijd om je te verdiepen in de problematiek van de opdrachtgever en /of kandidaten. Daardoor wordt het vak uitgehold en branden er een hoop mensen af. Dus ja, de competenties van recruiters, die succesvol zijn, bij grote bureau’s zijn op cruciale punten anders dan van recruiters bij de kleine (specialistische) bureau’s en waarschijnlijk ook weer anders dan bij de corparate recruiters.

Heb jij vragen voor het vrijdag vragen vuur, stel ze in de comments en wie weet komen ze aan bod.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.428 views | Reageer (4 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Competentieverschillen corporate- en bureaurecruiter | RecTec -- Topsy.com()

 • Ralph de Bie

  En dan hebben we natuurlijk ook nog de Engelse recruiter…

  http://www.youtube.com/watch?v=1S__KdiIBvU&feat

 • Dennis Bakker

  Dennis Bakker hier, eigenaar van DennMark Recruitment Management.
  Ik heb ervaring aan beide kanten en kan daarover het volgende kwijt. De bureaurecruiter verkoopt en de corporate recruiter koopt in. Dit zijn fundamentele verschillen die vragen om verschillende competenties om succesvol te kunnen zijn. Managing van het budget en betrokkenheid van lijnmanagers bij de c-recruiter vraagt om een goede voorbereiding van het proces. Teamwork ligt kritischer dan bij b-recruiter en het organisatorische vermogen van de c-recruiter dient aanzienlijk beter te zijn om goed te functioneren. De b-recruiter dient echter sterkere salesskills te hebben om zijn eigen opdrachten te searchen. Daardoor dienen commerciƫle vaardigheden sterker ontwikkelt te zijn dan bij de c-recruiter en doet het op andere wijze aanspraak op je creativiteit om partijen te overtuigen van de wijsheid. De selectievaardigheden ontlopen elkaar niet veel. Wanneer kwaliteit geleverd moet worden moeten beiden recruiters analytisch zijn ingesteld en een hoog intuitievermogen hebben.
  Voor beiden geldt dat zij onderhandelingsvaardig moeten zijn; voor de c-recuiter als inkoper en de b-recruiter als verkoper.
  Tot slot wil ik kwijt dat de c-recruiter beter in staat is kwaliteit te leveren aan de lijn. Als functionaris en collega bij de klant, is de focus sterker, begrijpt hij/zij beter wat voor personen in de organisatie goed zullen functioneren.

 • Pingback: Talent Assessment()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn