Uitstervende beroepen

Door Bas van de Haterd op 27-01-2010 07:48.

Er zijn beroepen en bedrijfstakken die langzaam maar zeker uitsterven en daarmee ook de beroepen die daar worden uitgevoerd. Zo is het in de geschiedenis altijd gegaan en zal het naar verwachting ook wel blijven gaan. Het aantal smidsen en smeden zijn sterk gereduceerd en hoewel er her en der nog wel een smid te vinden is, is het geen groot beroep meer in Nederland. Toch zijn er bedrijven die voortgekomen zijn uit een smederij, zoals Th. Thoonen metaalbouw, een bedrijf dat ruim 100 jaar geleden door mijn overgrootvader als smederij begonnen is.

Momenteel zijn er een hele reeks beroepen die onder druk staan en complete bedrijfstakken die dreigen te verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan openbare bibliotheken, zoals Seth Godin ook opmerkt. Een verlies voor de maatschappij? Ongetwijfeld, maar als maatschappij moet je ook vooruit en aangezien de meeste boeken straks digitaal beschikbaar zijn, waarom zou je dan geen digitale bibliotheekpas hebben? Echter, een bibliotheek die terug gaat naar zijn of haar basis, namelijk het delen van kennis, zou misschien juist weer een toegevoegde waarde hebben. Dan moet echter het werknemersbestand van een bieb sterk veranderen.

Zo zijn er nog veel meer vakgebieden die sterk onder druk staan. Boekenuitgevers bijvoorbeeld, waar er ook een reeks van zullen verdwijnen. Niet omdat men minder leest, maar omdat de manier waarop boeken uitgegeven moeten worden sterk zal moeten veranderen. Momenteel zie je in deze sector een aantal interessante initiatieven, maar nog erg beperkt. De hele structuur zal veranderen en ook het personeelsbestand zal er heel anders uit moeten gaan zien.

Wat te denken van kranten en journalisten? Of van boekenwinkels? Met de vaste boekenprijs hebben ze in Nederland hun positie voorlopig nog in handen, maar ook dat is eindig, zeker nu Neelie Kroes op ICT zit en we dus meer en meer een Europese markt ook voor online winkelverkopen gaan krijgen.

De grote vraag die u als recruiters of HR manager zich zal moeten stellen is: hoe ontwikkeld ons bedrijf zich? Hebben wij nog wel toekomst in de huidige vorm? Voor de meeste organisaties is het antwoord daarop denk ik nee. Voor de ene organisatie zal de impact van de huidige ontwikkelingen echter groter zijn dan voor de andere. De vervolgvraag die u zich moet stellen is: wat voor soort personeel hebben we dan straks nodig en hoeveel daarvan moeten we in dienst hebben en hoeveel is dermate gespecialiseerd dat we beter met zelfstandigen kunnen werken?

HR in de boardroom

Ik hoor veel HR managers en Recruitment managers vaak klagen dat ze geen luisterend oor hebben in de top. Dat ze zo graag mee willen praten, maar dat niet mogen of kunnen. Met het oog op de toekomst lijkt het me dat nu het moment is deze plek te claimen. Stap naar de directeur toe en vraag hem wat voor soort personeel hij denkt de toekomst mee in te willen. Als hij geen antwoord heeft stel je vervolgens dat je dus HR in de boardroom nodig hebt, want menselijk kapitaal is het enige onderscheidende vermogen van organisaties in de nabije toekomst.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.331 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën