Storytelling is een interessant fenomeen. Niets is zo mooi en boeiend als meegenomen worden in een goed verhaal. Helaas kan niet iedereen goed verhalen vertellen. We kennen allemaal ook wel tandenknarsende voorbeelden van slechte of slecht vertelde verhalen.

Ik kijk naar arbeidsmarktcommunicatie als het vertellen van een verhaal. Alle organisaties hebben wel een verhaal. Wij noemen dit de Employer Brand Story. Vaak moet je er wel goed naar zoeken, want mensen uit de organisatie zelf zijn geneigd om het verhaal heel normaal te vinden. Dit terwijl het voor buitenstaanders zoals potentiƫle medewerkers erg interessant en bijzonder kan zijn.

Als je een verhaal hebt, moet je het nog goed kunnen vertellen. Vertaald naar arbeidsmarktcommunicatie betekent dit dat je je communicatie goed moet inrichten. Welk deel van het verhaal ga ik aan welk deel van de doelgroep vertellen? Welke middelen ga ik hiervoor gebruiken? En waar vertel ik het hele verhaal?

Als je deze twee delen goed invult, vertel je een goed verhaal. En kun je er langere tijd mee vooruit. Want de basis van een verhaal verandert niet zomaar.

Het mooiste voorbeeld van storytelling dat ik ken, is de onderstaande. Geen AMC, wel een echt verhaal. En heel erg goed verteld. Bijna 6 minuten, maar verveelt niet.

Dit artikel is geschreven door Voormalig blogger Marcel van der Quast, strateeg bij de Personeelszaak.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


805 views | Reageer (14 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Arbeidsmarktcommunicatie = storytelling | RecTec -- Topsy.com()

 • marion de vries

  Hoi marcel

  goed onderwerp! mij uit het hart gegrepen. want een goede employer story gaat over waar het bedrijf vandaan komt, waar het nu staat en waar het naar toe wil. De rode draad in de historie, het heden en de visie op de toekomst maakt het bestaansrecht van een organisatie/werkgever duidelijk, de ambitie en het onderscheidend vermogen. Eigenlijk zou elke organisatie zo’n verhaal op de plank moeten hebben liggen. Al was het alleen maar opdat alle medewerkers aan potentiele collega’s hetzelfde verhaal vertellen.

  Een verhaal past ook bij de wens voor transparantie. En last but not least: als 20% van de mensen in Nederland hoort bij de bewuste “cultural creative” (zie o.a. site market respons en boek Paul Ray) dan wordt dit een heel belangrijke doelgroep ook op de arbeidsmarkt. En wat wil deze doelgroep: verhalen!

  groet

  marion de vries
  The Reputationals

 • marion de vries

  Hoi marcel

  goed onderwerp! mij uit het hart gegrepen. want een goede employer story gaat over waar het bedrijf vandaan komt, waar het nu staat en waar het naar toe wil. De rode draad in de historie, het heden en de visie op de toekomst maakt het bestaansrecht van een organisatie/werkgever duidelijk, de ambitie en het onderscheidend vermogen. Eigenlijk zou elke organisatie zo’n verhaal op de plank moeten hebben liggen. Al was het alleen maar opdat alle medewerkers aan potentiele collega’s hetzelfde verhaal vertellen.

  Een verhaal past ook bij de wens voor transparantie. En last but not least: als 20% van de mensen in Nederland hoort bij de bewuste “cultural creative” (zie o.a. site market respons en boek Paul Ray) dan wordt dit een heel belangrijke doelgroep ook op de arbeidsmarkt. En wat wil deze doelgroep: verhalen!

  groet

  marion de vries
  The Reputationals

 • Hoi Marion,

  Het verhaal is wat alle mensen en de organisatie bindt. En het verhaal is ook redelijk tijdloos. Daarom zouden veel organisaties hier nu mee bezig kunnen of moeten zijn. Neem nu de tijd voor het verhaal, dan maak je straks als er wervingsbehoefte ontstaat sneller een campagne.

 • Hoi Marion,

  Het verhaal is wat alle mensen en de organisatie bindt. En het verhaal is ook redelijk tijdloos. Daarom zouden veel organisaties hier nu mee bezig kunnen of moeten zijn. Neem nu de tijd voor het verhaal, dan maak je straks als er wervingsbehoefte ontstaat sneller een campagne.

 • Net als de corporate story nog weinig is ingeburgerd geldt het ook voor de employer story. In januari 2008 schreef ik er een artikel over op Amcinfo.nl, maar anno 2010 drijven organisaties nog steeds op de door de directie verzonnen missies, visies en kernwaarden. En medewerkers herkennen zich vaak niet in deze zaken. Dat is dan ook het mooie van de employer story omdat die het verhaal vertelt over, van en door de organisatie. Dus niet het verhaal van de directie alleen, maar van alle medewerkers.

  Maar er zijn maar weinig werkgevers die naar een ‘employer generated story’ durven gaan waarin de werkelijke organisatie wordt getoond. Eerlijk en authentiek. Maar daar we in januari zitten is het wellicht voor werkgevers een mooi voornemen voor 2010…

 • Net als de corporate story nog weinig is ingeburgerd geldt het ook voor de employer story. In januari 2008 schreef ik er een artikel over op Amcinfo.nl, maar anno 2010 drijven organisaties nog steeds op de door de directie verzonnen missies, visies en kernwaarden. En medewerkers herkennen zich vaak niet in deze zaken. Dat is dan ook het mooie van de employer story omdat die het verhaal vertelt over, van en door de organisatie. Dus niet het verhaal van de directie alleen, maar van alle medewerkers.

  Maar er zijn maar weinig werkgevers die naar een ‘employer generated story’ durven gaan waarin de werkelijke organisatie wordt getoond. Eerlijk en authentiek. Maar daar we in januari zitten is het wellicht voor werkgevers een mooi voornemen voor 2010…

 • Het zijn inderdaad zaken die je nog heel weinig ziet, ook omdat heel veel bedrijven niet het idee hebben dat ze een verhaal hebben, dingen in het verhaal hebben waar ze zich voor schamen (zeker bij familie bedrijven komt dit nog wel eens voor) en bang zijn dat die boven komen of soms gewoon geen verhaal hebben.

  De meeste bedrijven hebben volgens mij echter wel een verhaal, maar drijven inderdaad heel veel op directie gedreven gecontroleerde uitingen. Spijtig.

 • Het zijn inderdaad zaken die je nog heel weinig ziet, ook omdat heel veel bedrijven niet het idee hebben dat ze een verhaal hebben, dingen in het verhaal hebben waar ze zich voor schamen (zeker bij familie bedrijven komt dit nog wel eens voor) en bang zijn dat die boven komen of soms gewoon geen verhaal hebben.

  De meeste bedrijven hebben volgens mij echter wel een verhaal, maar drijven inderdaad heel veel op directie gedreven gecontroleerde uitingen. Spijtig.

 • Ik ben er inderdaad ook van overtuigd dat ieder bedrijf een verhaal heeft. Er is namelijk een reden dat de medewerkers een flink aantal uren per dag ‘geven’ aan een organisatie. Dat doe je niet zomaar, ook niet alleen maar voor het geld. Daar heb je iets mee. Daar zit een verhaal in.

  Reden waarom veel organisaties hun verhaal niet benoemen, ligt volgens mij ook vaak in de gedachte dat je dat alleen moet doen als je er vervolgens ook een hele grote campagne over gaat maken.

  Dat hoeft helemaal niet.

  Het gaat er vooral om dat je als organisatie een ‘employer brand story’ benoemt. Dat geeft je houvast in alle communicatie die je doet. Intern of extern, groot of klein, sociaal of niet.

 • Ik ben er inderdaad ook van overtuigd dat ieder bedrijf een verhaal heeft. Er is namelijk een reden dat de medewerkers een flink aantal uren per dag ‘geven’ aan een organisatie. Dat doe je niet zomaar, ook niet alleen maar voor het geld. Daar heb je iets mee. Daar zit een verhaal in.

  Reden waarom veel organisaties hun verhaal niet benoemen, ligt volgens mij ook vaak in de gedachte dat je dat alleen moet doen als je er vervolgens ook een hele grote campagne over gaat maken.

  Dat hoeft helemaal niet.

  Het gaat er vooral om dat je als organisatie een ‘employer brand story’ benoemt. Dat geeft je houvast in alle communicatie die je doet. Intern of extern, groot of klein, sociaal of niet.

 • Pingback: EU traineeship site | RecTec()

 • Pingback: Het toevallige employer brand | RecTec()

 • Pingback: WerkenbijHeineken live | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn