Bij Digitaal-Werven toetsen wij al jaren de toegankelijkheid van websites op ‘cross browser compatibility’. Dat wil zeggen: kan je een website bezoeken met andere browsers dan Internet Explorer en werkt dan ook alles goed? Om niet te pietluttig te zijn kozen we er bij Digitaal-Werven voor om enkel met Firefox te controleren, want die hadden na Internet Explorer verreweg het grootste aandeel, met ongeveer een kwart van de markt. Vaak kregen we vragen waarom dat dan zo relevant was, immers was Internet Explorer toch de grootste. Recent onderzoek laat zien dat het nog steeds de grootste is, maar nog maar ruim 62% marktaandeel heeft. Door niet te testen op andere browsers gooi je dus mogelijk 38% van je potentiële doelgroep weg.

Natuurlijk is het voor de meeste mensen mogelijk om toch een andere browser op te starten. Persoonlijk zal ik echter nooit Internet Explorer opstarten. Ik gebruik zelf Chrome (naar hele grote tevredenheid) en heb als reserve browser Firefox. Want in Chrome zijn helaas ook nog veel sites niet beschikbaar, zoals mijn internet bankieren bij ABN ARMO dat fouten geeft (ondanks meerdere klachten van mij over dit onderwerp).

Chrome is misschien bekend van de reclames die Google hiervoor maakt. Ik kan iedereen aanraden de browser te gebruiker, ik vind hem heerlijk. Eenvoudig, geen gedoe, makkelijk. Chrome groeit volgens de laatste cijfers momenteel hard, wat het dus een serieuze contender maakt en dus ook echt op getest moet worden. Hetzelfde geldt voor Chrome voor de Mac en Safari voor de mac, want er komen steeds meer Mac gebruikers in ons land. Eén van de hoofd redenen hiervoor is de groei van het aantal zelfstandigen, die nu onder het juk van de IT afdeling uit zijn en zelf mogen bepalen wat ze willen gebruiken. De meeste kenniswerkers kiezen dan snel voor een Mac. Hoewel dit bij recruitmentsites misschien een minder belangrijke doelgroep is, moeten we deze groep niet per definitie uitsluiten, ook niet voor recruitment. Ik ken bijna geen zelfstandige die voor de ideale baan niet gewoon terug in loondienst zou gaan. Een ideale baan kent echter wel de vrijheid van goed materiaal en als de IT afdeling de site niet eens getest heeft op ‘gebruik van Mac software’ is het per definitie geen ideale baan.

Nog een belangrijke tip: test niet alleen het begin van je site met verschillende browsers. Test ook vooral het sollicitatie-proces zelf. Bij Digitaal-Werven zijn wij meerdere malen geheel door de site gekomen, tot het moment dat we wilde solliciteren. De resultaten van een zoekopdracht die er niet uit zagen, ‘solliciteer’ knoppen die niet klikbaar waren, sollicitatie formulieren die half van het scherm afvielen, zomaar een paar fouten die je tegen kan komen. In die gevallen zal je je ATS moeten ‘dwingen’ om te testen en aan te passen op meerdere browsers, hoewel mijn ervaring is dat dit doorgaans weinig werk is en dat men bij het doorgeven van fouten redelijk snel oplost.

Chrome rukt nu op, dus ook dat is een browser die ik mee zou nemen in het testen van je corporate recruitment site, naast Firefox. Als je kan, test het dan ook voor Safari en Chrome op de Mac. Het testen zou ik overigens niet uit handen geven, maar gewoon zelf een keer een half dagje of dagje voor vrij maken, dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


475 views | Reageer (2 reacties)
  • Pixelchick

    Juist in Firefox testen zou minder fouten moeten opleveren dan in IE. Over het algemeen lopen juist websites tegen de lamp in IE 6 en 7 en corrigeert FF de fouten waarop de IE browsers vastlopen. Een website moet gewoon in alle browsers het goed doen, zowel op de mac als onder windows.

  • Pixelchick

    Juist in Firefox testen zou minder fouten moeten opleveren dan in IE. Over het algemeen lopen juist websites tegen de lamp in IE 6 en 7 en corrigeert FF de fouten waarop de IE browsers vastlopen. Een website moet gewoon in alle browsers het goed doen, zowel op de mac als onder windows.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën