Personen zoekmachines

Door Bas van de Haterd op 01-01-2010 15:02.

Enkele ontwikkelingen met betrekking tot de markt voor zoekmachines voor personen in Nederland. Bekend is natuurlijk al wie-o-wie. In augustus heeft het een make-over ondergaan en daarop kwamen wat suggesties die men nu verwerkt heeft. Zo is er nu één zoekvenster (je knipt en plakt een naam vaak uit een document) in plaats van een voor- en achternaam venster. Gewoon iets handiger.

Ook heeft men onder de naam Whoozy een internationaal merk opgezet, o.a. in België.

Voor werkzoekende is Wie-o-Wie mobiel (te bereiken via m.wieowie.nl misschien interessant). Nog even snel je gesprekspartner checken voor je een sollicitatiegesprek in gaat.

Vooral een interessante ontwikkeling vind ik echter de API die men heeft open gezet. Nu heb ik hem niet helemaal doorgespit (ben ook geen techneut) en weet ik de restricties dus niet, maar ik kan me indenken dat hier leuke dingen mee te doen zijn. Het is denk ik wachten tot de eerste leuke nieuwe applicaties met deze techniek gebouwd gaan worden, specifiek op de recruitment markt gericht, want daar liggen nog veel kansen.

123 people

Een tweede ontwikkeling is de soft launch van 123 people in Nederland. Ik ben nog in afwachting van een pro account om het goed te testen en jullie een uitgebreide review te geven, maar marketingfacts heeft al een basis review staan.

De resultaten worden iets anders weergegeven dan bij Wie-o-Wie, inhoudelijk is het resultaat zoals te verwachten was niet heel erg anders. Er zitten een aantal ‘kleine bugs’ in, zoals toen ik zocht op mede blogger Jeroen Bergen kreeg ik ineens ook een hele reeks Jeroens in Bergen op Zoom… De pro versie, zo is mij beloofd, heeft mogelijkheden om bepaalde mensen op bepaalde gebieden te filteren, dus b.v. Jeroen Bergen uit Tilburg en alle anderen vallen dan af. Een stuk handiger voor recruiters die iemand zoeken welke naam regelmatig voorkomt.

Verschil

Twee grote verschillen tussen wie-o-wie en 123 people zijn duidelijk in het oog springend voor mij. Ten eerste het feit dat 123 people stelt dat er onder geen voorwaarde informatie over een persoon wordt opgeslagen, dat mag namelijk niet middels de zeer stringente Oostenrijkse privacy wetgeving. In tegenstelling tot wie-o-wie kan je dus niet je account claimen of zo.

Het tweede veel belangrijkere verschil zit in het gebruik. Wie-o-Wie heeft voor niet premium gebruikers een maximum aantal zoekopdachten per dag, wat voor elk bedrijf te weinig is als een recruiter een beetje kandidaten checkt en je meer dan 1 recruiter in huis hebt. 123 people heeft dat niet, dus daar zit geen issue. Het premium account willen ze straks echt gaan verkopen vanwege premium diensten (verfijnen van zoekresultaten) en dat spreekt mij erg aan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.672 views | Reageer (3 reacties)
 • Dank Bas, voor je review!

  Die 15 per dag geldt al een hele tijd niet meer, iedereen mag onbeperkt zoeken. Ik zag dat deze restrictie nog wel ergens op de site stond genoemd: die is nu verwijderd ;).

  De API vinden wij ook een leuke ontwikkeling: er zijn mensen bezig met iphone, android en websites die onze API gebruiken.

  Ook een optie die nieuw is, is dat je verkeerde resultaten kan verwijderen uit de cache van zoekmachines, hier was veel vraag naar. Gewoon klikken op het resultaat en klaar.

  Ben benieuwd naar de pro versie van 123people. Het filteren van resultaten kan bij ons middels een keyword, wist niet dat 123people dat als pro-optie heeft.

 • Dank Bas, voor je review!

  Die 15 per dag geldt al een hele tijd niet meer, iedereen mag onbeperkt zoeken. Ik zag dat deze restrictie nog wel ergens op de site stond genoemd: die is nu verwijderd ;).

  De API vinden wij ook een leuke ontwikkeling: er zijn mensen bezig met iphone, android en websites die onze API gebruiken.

  Ook een optie die nieuw is, is dat je verkeerde resultaten kan verwijderen uit de cache van zoekmachines, hier was veel vraag naar. Gewoon klikken op het resultaat en klaar.

  Ben benieuwd naar de pro versie van 123people. Het filteren van resultaten kan bij ons middels een keyword, wist niet dat 123people dat als pro-optie heeft.

 • Pingback: Tweets die vermelden Personen zoekmachines | RecTec -- Topsy.com()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën