Vandaag werd ik gewezen op het blog van Ulrica. Momenteel werkloos en daarmee tewerk gesteld. Op zich ben ik daar altijd voor geweest, mensen die werkloos zijn mogen best hun uitkering verdienen, iets van ervaring opdoen en in een werk ritme blijven. Helaas is, zoals met zoveel in Nederland, het idee goed, de uitvoering dramatisch. Dat blijkt wel uit de blogs van deze vrouw over haar tewerkstelling.

Een stukje uit de eerste blogposting van Ulrica: De bedoeling is dat je ook tijd krijgt om in werktijd te solliciteren en te speuren op internet naar geschikte vacatures, ja je krijgt ook hier een jobcoach toegewezen. Van dit alles komt niets terecht want pc’s mag je niet gebruiken, jobcoach heeft ongeveer 50 mensen te “verzorgen” en aangeleverd werk moet binnen een bepaalde tijd af.

Misschien dat het niet goed is om altijd te klagen en er zit veel klaagzang in de blogs. Maar ik kan het me indenken als je vooral aanwezig moet zijn. Te horen krijgt dat je 8 uur aan een tafel moet zitten met automaten koffie omdat er toch niets binnen is gekomen, maar je niet mag vertrekken omdat je anders je ‘werk’ niet hebt gedaan. Je behandeld wordt als vuil (vallen in de gladheid en niemand van het bedrijf die maar een hand uitsteekt om je te helpen opstaan) door ‘vaste medewerkers’.

Als dit de manier is waarop we met onze werklozen omgaan begrijp ik dat ze zo gedemotiveerd zijn. Het principe van tewerkstelling is volgens mij nog steeds niets mis mee, deze manier van uitvoering duidelijk wel.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


549 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën