Geheimtaal in je vacature

Door Bas van de Haterd op 30-12-2009 18:51.

Elk bedrijf is een samenzwering tegen de buitenwereld. Ik ben vergeten wie me dit ooit zei, maar de zin zelf gebruik ik met grote regelmaat. Het deed me terugdenken aan één van mijn eerste baantjes als vakkenvuller. In het magazijn hing een A4’tje met de titel: afko’s van AH. Hierop stonden alle afkortingen met hun betekenis (de Zaan was de lading vracht, de SM de supermarkt manager, etc).

In vacatures kom je regelmatig ook bijzondere termen tegen. Joel Spolsky schrijft over deze briljante vacature van Microsoft in de VS. Prachtig hoe de terminologie die gebruikt wordt waarschijnlijk totaal onbekend overkomt op de buitenwereld. Het doet me denken aan de advertentie van een bank niet lang geleden: uw salaris valt in schaal 13, 14 of 15. Dan weet iedereen meteen wat je gaat verdienen. Hoeveel bedrijfs specifiek jargon staat in uw vacatures?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


497 views | Reageer (2 reacties)
  • Zullen wij (recruiters, bureaus’s vacaturebanken) eerst eens beginnen met man en paard te benoemen? Dus met de bedrijfsnaam en minimaal een BPM (Bruto per maand) salaris in de vacature. Ik ben ook een voorstander van minimaal jargon gebruik.

  • Zullen wij (recruiters, bureaus’s vacaturebanken) eerst eens beginnen met man en paard te benoemen? Dus met de bedrijfsnaam en minimaal een BPM (Bruto per maand) salaris in de vacature. Ik ben ook een voorstander van minimaal jargon gebruik.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën