In mijn posting over Wat is Web 3.0 haalde ik al kort aan dat één van de exponenten van dit web Wolfram Alpha is, een zoekmachine die antwoord geeft op vragen. Nu hebben ze een heleboel informatie over heel veel onderwerpen opgenomen in deze zoekmachine, een kwestie van jaren en jaren data op een bepaalde manier vastleggen. Eén van die onderdelen is werkloosheid in de wereld. Over de VS is deze informatie verreweg het uitgebreidst, per staat, county of zelfs de grote steden. En uiteraard kan je die vergelijken en mee spelen. Maar ook van veel andere landen zit er bakken met data in.

Leuk is bijvoorbeeld als ik de werkloosheidscijfers van Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland en België naast elkaar zet. Bijzonder is dat hij van England meteen United Kingdom maakt (semantisch web, hij weet wat ik bedoel). Ook berekend deze zoekmachine meteen het gemiddelde, de mediaan en verteld hij de hoogste en laagste score. Wel opvallend is dat de cijfers afwijken van de werkloosheidcijfers zoals het Eurostat die presenteert, maar die wijken ook altijd af van wat het CBS zelf roept over Nederland.

Als we kijken naar de Amerikaanse data zit daar ook veel meer historie al in. Die komt ongetwijfeld ook bij de Europese data vanzelf erbij, het blijft een Amerikaans bedrijf natuurlijk. Nemen we bijvoorbeeld de werkloosheid van Detroit (de auto stad waar het nu dramatisch gaat) zien we daar ook een historische grafiek bij.

Dramatisch met meer dan een kwart van de bevolking zonder werk nu en historisch gezien ook redelijk uniek. Wel apart is ook om te zien dat de 2,5% die wij in héél Nederland gekend hebben daar nooit is voorgekomen, zelfs in de top economische tijden niet.

Helemaal mooi is het om twee steden in de US naast elkaar weg te zetten. Los Angeles en San Francisco bijvoorbeeld.

Als eerste bijzonder en opvallend, ik maak een fout in de naam (Fransisco i.p.v. Francisco) en de zoekmachine verbeterd me automatisch. Ook gaat men uit van de Amerikaanse stad Los Angeles, maar geeft men meteen de twee alternatieven (Chili of de Filipijnen).

Wat mij dan weer opvalt is dat in LA de werkloosheid altijd hoger is dan in San Francisco. Zelfs tijdens de crash van de dot com bubble haalde de werkloosheid in de stad van Sillicon Valley niet die van de stad van Hollywood.

Hoe dan ook, met Wolfram Alpha kan je leuk spelen met werkloosheidcijfers, die men overzichtelijk heeft geaggregeerd. Ook biedt deze zoekmachine een kijkje in de keuken van de toekomst van het web, van semantische data waar niet enkel de data bekend is, maar de techniek je ook kan helpen met de betekenis ervan. Tevens hebben ze technieken klaar liggen die synoniemen kennen, tikfouten verbeteren, maar wel de gebruiker in de driving seat laat, want men maakt een assumptie, maar biedt meteen de alternatieven. Een voorbeeld voor de toekomst van het internet.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


943 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën