Na-weekend leesvoer

Door Bas van de Haterd op 28-12-2009 22:21.

Aangezien ik dit weekend andere dingen te doen had was er geen weekend leesvoer. Nu is er nog steeds niet heel veel bijzonder nieuws zo op het einde van het jaar, maar toch nog even een paar kleine punten die wel interessant zijn, maar geen heel blog waard.

Soldaten in de VS mochten niet zwanger worden tijdens hun missie, volgens één van de commandanten. Generaal-majoor Anthony Cucolo verdedigde dit door te stellen dat hij elke man en vrouw nodig had. Op zich iets voor te zeggen, maar om daar nu een krijgsraad voor samen te roepen gaat wat ver. De storm aan kritiek heeft geleid tot het schrappen van deze regel, want zelfs in het Amerikaanse leger gaat dit wat te ver.

Dan was er nog het ronduit schandalige nieuws dat Fujitsu Nederland net voor kerst bekend maakte dat de helft van het personeel eruit moet. Op 30 december ontvangen de mensen die weg moeten een brief. Ik hoop dat de mensen die deze timing hebben bedacht daar in ieder geval ook toe behoren, want dit had of iets eerder moeten gebeuren, of over het nieuwe jaar heen getild moeten worden.

Het CPB stelt dat we volgend jaar naar een half miljoen werklozen toe gaan, dat is al een stuk minder dan de eerdere voorspellingen. Maar goed, we weten na deze crisis wel wat voorspellingen van het CPB waard zijn…

Op technisch vlak een leuke site: addict-o-matic. Maakt je eigen unieke custom page, zoals deze over recruitment.

Op Dutch Cowgirls wat leuke cijfers over mannen vs vrouwen in sociale netwerken. Interessant als je weet hoe belangrijk Sociale Netwerken in recruitment zijn. Marco Hendrikse beschrijft een mooie case hierover uit Amerika. Hoewel de meeste sollicitanten via boards komen, komen de meeste hires via referral programma’s bij deze accountant.

Tot slot geeft Seth Godin volgens mij heel mooi aan wat het verschil is tussen iemand werven en iemand aannemen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


333 views | Reageer (8 reacties)
 • Bas, ik heb berichten gelezen waarin Fujitsu aangeeft dat ze de timing ook niet gelukkig vonden:

  Financieel directeur Rico Schaap van Fujitsu Services noemt de timing van de bekendmaking, zo voor de feestdagen, niet ideaal. Maar de directie achtte dat beter dan de geruchtenmachine te laten doordraaien. “Mensen vangen toch signalen op”, aldus Schaap. “Als we tot januari hadden gewacht, was het onderwerp van gesprek gebleven, en hadden de medewerkers de feestdagen in onzekerheid doorgebracht”, verklaart hij de beslissing van de directie om de medewerkers nu te informeren.

  Als dit de werkelijke achtergrond van de handelwijze is, hebben ze gezien de omstandigheden de juiste beslissing genomen. Als er geruchten rondgonzen, kun je alleen maar overgaan tot volledige informatieverstrekking en proberen zo veel mogelijk duidelijkheid te geven.

 • Bas, ik heb berichten gelezen waarin Fujitsu aangeeft dat ze de timing ook niet gelukkig vonden:

  Financieel directeur Rico Schaap van Fujitsu Services noemt de timing van de bekendmaking, zo voor de feestdagen, niet ideaal. Maar de directie achtte dat beter dan de geruchtenmachine te laten doordraaien. “Mensen vangen toch signalen op”, aldus Schaap. “Als we tot januari hadden gewacht, was het onderwerp van gesprek gebleven, en hadden de medewerkers de feestdagen in onzekerheid doorgebracht”, verklaart hij de beslissing van de directie om de medewerkers nu te informeren.

  Als dit de werkelijke achtergrond van de handelwijze is, hebben ze gezien de omstandigheden de juiste beslissing genomen. Als er geruchten rondgonzen, kun je alleen maar overgaan tot volledige informatieverstrekking en proberen zo veel mogelijk duidelijkheid te geven.

 • @Tom: ja, dat had ik ook gelezen, maar als de helft van je personeel er uit moet had je dat eerder aan zien komen, dan had men ook begin december al met nieuws naar buiten kunnen komen.

 • @Tom: ja, dat had ik ook gelezen, maar als de helft van je personeel er uit moet had je dat eerder aan zien komen, dan had men ook begin december al met nieuws naar buiten kunnen komen.

 • Het kan nog erger getuigd dit Amerikaanse bedrijf. Als vervoersbedrijf de tankpassen blokkeren en geen vervoer regelen, maar officieel nog niet failliet zijn en dus kan men niet eens een uitkering aanvragen.

 • Het kan nog erger getuigd dit Amerikaanse bedrijf. Als vervoersbedrijf de tankpassen blokkeren en geen vervoer regelen, maar officieel nog niet failliet zijn en dus kan men niet eens een uitkering aanvragen.

 • Dat verhaal over Arrow is inderdaad triest, Bas. Als het al gerelateerd is aan een reorganisatie, dan is dat een niet bijtijds uitgevoerde reorganisatie 😉

  “Only in America”

 • Dat verhaal over Arrow is inderdaad triest, Bas. Als het al gerelateerd is aan een reorganisatie, dan is dat een niet bijtijds uitgevoerde reorganisatie 😉

  “Only in America”


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën