statistieken-plaatjeEr zijn de afgelopen weken verschillende onderzoeken gepubliceerd over de stand van zaken in de ZZP-markt en meer in het bijzonder de markt voor interim-professionals. Onderzoeken die niet allemaal even stevig onderbouwt zijn, maar ogenschijnlijk wel invloed hebben op het debat in de politiek over de ZZP-ers. Een poging wat feiten op een rij te zetten over een niet al te transparante markt.

Een aantal bureaus haalt de publiciteit door eigen onderzoeken en ook het CPB mengt zich in deze discussie. Het CPB meldt dat het lage werkloosheidscijfer in Nederland te danken is aan de ZZP-ers, omdat zij niet mee tellen in de statistieken. CPB-Directeur Coen Teulings stelt in het FD van 16 december dat er veel verborgen leed zit onder de ZZP-ers, ook al omdat vrijwel niemand in die groep zich verzekerd heeft tegen een inkomenval.

Lastig is dat niemand weet hoeveel ZZP-ers er nu in werkelijkheid zijn. Er wordt al snel een getal van 1 miljoen genoemd; het EIM (Economische Instituut voor Midden en Kleinbedrijf) had het eerder dit jaar echter over 300.000. We hebben het hier dan over alle ZZP-ers, ook diegene die opuitvoerende functies zitten in de bouw en gezondheidszorg. Diverse onderzoeken bekijkend, denk ik dat het EIM wel erg laag zit in haar raming.

Hoeveel interim-professionals er zijn weet ook niemand. KvK-cijfers zijn niet erg betrouwbaar, omdat een inschrijving nog niets zegt over je werkelijk activiteit. Er zijn er de nodigen die er naast een vaste baan af te toe eens bijklussen, dat zijn dan nog geen interimers. Als ik af ga uit onderzoeken van bijvoorbeeld Nijenrode dat kunnen we uitgaan van zo’n 200.000 a 300.000 interim-professionals zijn: mensen die als zelfstandig vestigden (zonder personeel), werken op minimaal HBO-niveau en opdrachten doen of tijdelijk functies invullen op staf- of managementniveau.

Juist op dat niveau hebben drie bureaus onderzoeken gedaan naar de bezettingsgraad. Ze presenteren hun uitkomsten nog al verschillend. Het kleine en relatief nieuwe bureau Yoxa meldt monter dat het dieptepunt in de ZZP-markt voorbij is. Een bericht dat het via het ANP aardig wat aandacht kreeg in de media. Ze doen die uitspraak op basis van een voor het eerst uitgevoerd onderzoek onder 553 interim-professionals. Optimistisch staat in het persbericht dat 40% van hen geeft aan bijna helemaal vol te zitten. Tja, het is maar hoe je het nieuws presenteert. 60% heeft dus geen of nauwelijks werk. Dat cijfer sluit aan bij een onderzoek van het bureau Executives Online. Zij weten op basis van een onderzoek onder 262 interimmers te melden dat maar 30% van de interimmers full-time aan het werk is; 45% heeft helemaal geen opdracht, de rest part-time. In landen als Ierland, Frankrijk en de UK ligt het cijfer van interimmers zonder werk overigens nog wat hoger. Atos Interim Management doet als enige al wat langer onderzoek. Hun resultaten lijken me van deze onderzoeken het meest betrouwbaar. Atos meldt dat 40% van de respondenten momenteel geen opdracht te heeft. Al met al zijn dit toch heel wat andere cijfers dan degene die het CBS vorige week publiceerde. Zij wisten te melden dat 7,3% van alles flexwerkers (volgens CBS iedereen zonder vaste baan) momenteel zonder werk zit.

In reactie op de uitlatingen van CPB-directeur Teurlings dat de ZZP-ers de klappen van de crisis opvangen stelt Minister Donner in de kamer ondertussen dat hij die zorgen niet deelt. Dat baseert hij op ‘onderzoeken’ waarin ZZP-ers zich positief uitlaten over de verwachte order portefeuille. De bovengenoemde onderzoeken laten inderdaad een zien dat interimmers zich in merendeel positief uitlaten over de toekomst. Maar ja, zelfstandigen zijn naar mijn ervaring per definitie positief gestemd, of althans zo laten ze zich uit! Dat fors dalende trend in de interimmarkt zich stabiliseert, lijkt me een terechte conclusie. Dat Yoxa in haar persbericht meldt dat de dip in de interimmarkt voorbij is omdat 12% van de interimmers merkt dat de markt aantrekt, lijkt we wat al te optimistisch. 88% merkt dat dus nog niet. Ik ben bang dat Donner zich wel op dit soort persberichten baseert. Wat tot slot nog niet wil zeggen dat hij als minister van werkgelegenheid een grote verantwoordelijkheid heeft voor de leegloop onder ZZP-ers! Het zorgen voor een transparante markt en een plek voor ZZP-ers aan de SER-tafel lijkt me voorlopig genoeg.

Over de Auteur

Hugo-Jan Ruts Hugo-Jan Ruts is zelfstandig interim-manager en adviseur. In zijn opdrachten werkt Hugo-Jan Ruts op het snijvlak van management, marketing en HRM. Hij doet dat vanuit verschillende rollen: interim(project)manager, co-manager, business-coach of adviseur. Zowel bij zijn voormalige vaste functies als bij zijn interim opdrachten is Hugo-Jan Ruts vooral actief bij HR-dienstverleners. O.a. W&S-, interim- en trainingsbureaus. naast het uitvoeren van interim-managementopdrachten adviseert hij in die sector over strategie, personal branding, internet en social media. (zie voor meer info: http://nl.linkedin.com/in/hugojanruts). Op 'RecTec' schrijft Hugo-Jan Ruts met name over recruitment van interim-managers en interim-professionals. Hij is verder initiatiefnemer van www.zipconomy.nl, het kennisplatform over de interimmarkt.


829 views | Reageer (11 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Hoe goed of slecht gaat het in de interimmarkt? | RecTec -- Topsy.com()

 • Het zijn de ZZP-ers die momenteel de broodnodige flexibilsering in onze starre arbeidsmarkt brengen. Wat Donner politiek gezien niet voor elkaar kreeg, voltrekt zich nu gewoon in de vrije markt. De grote stijging van de ZZP-ers is de verklaring voor de relatief geringe stijging van de werkloosheid ondanks de grote klappen in de economie.

  Wie niet is ontslagen heeft afgelopen jaar een stijging van zijn koopkracht gezien. De hoger opgeleide interim professionals zijn juist zwaar getroffen door de crisis. Een kleine 10% van de respondenten in een online enquete onder bij ons ingeschreven zelfstandige interim professiobals (ZIP) geeft aan dat ze in plaats van een WW uitkering aan te vragen hebben gekozen voor een bestaan als zelfstandige.

  De helft verwacht een forse daling van de omzet in 2009. 1 op 6 verwacht zelfs een daling groter dan 40%.

  De categorie eenmansbedrijven is daarmee waarschijnlijk de zwaarst getroffen sector in de economie. Maar dat zie je ook niet terug in de faillisementen omdat het eigen salaris de belangrijkste kostenpost vormt. En daar zit bij de meesten voldoende buffer.

 • Het zijn de ZZP-ers die momenteel de broodnodige flexibilsering in onze starre arbeidsmarkt brengen. Wat Donner politiek gezien niet voor elkaar kreeg, voltrekt zich nu gewoon in de vrije markt. De grote stijging van de ZZP-ers is de verklaring voor de relatief geringe stijging van de werkloosheid ondanks de grote klappen in de economie.

  Wie niet is ontslagen heeft afgelopen jaar een stijging van zijn koopkracht gezien. De hoger opgeleide interim professionals zijn juist zwaar getroffen door de crisis. Een kleine 10% van de respondenten in een online enquete onder bij ons ingeschreven zelfstandige interim professiobals (ZIP) geeft aan dat ze in plaats van een WW uitkering aan te vragen hebben gekozen voor een bestaan als zelfstandige.

  De helft verwacht een forse daling van de omzet in 2009. 1 op 6 verwacht zelfs een daling groter dan 40%.

  De categorie eenmansbedrijven is daarmee waarschijnlijk de zwaarst getroffen sector in de economie. Maar dat zie je ook niet terug in de faillisementen omdat het eigen salaris de belangrijkste kostenpost vormt. En daar zit bij de meesten voldoende buffer.

 • @ Jan.
  Politiek loopt meestal achter de werkelijkheid in de economie aan, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.

  Wellicht kan je die 10% die kiest voor ZIP-schap ipv WW nog vertellen dat ze helemaal niet hoeven te kiezen. Starten met ondernemerschap met behoud van (recht op) uitkering is tegenwoordig mogelijk. Dat heeft de politiek dat weer wel geregeld 🙂

 • @ Jan.
  Politiek loopt meestal achter de werkelijkheid in de economie aan, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.

  Wellicht kan je die 10% die kiest voor ZIP-schap ipv WW nog vertellen dat ze helemaal niet hoeven te kiezen. Starten met ondernemerschap met behoud van (recht op) uitkering is tegenwoordig mogelijk. Dat heeft de politiek dat weer wel geregeld 🙂

 • Bedankt voor de leuke posting, ook zinvolle discussie/aanvulling over politiek en regelgeving. Met name het starten van een onderneming vanuit een WW kan voor veel mensen aanleiding zijn om de stap te maken.

  Wat me wel opvalt is dat het telkens weer blijkt dat er veel kennis is over de gevolgen van de crisis op verschillende groepen. En dat de crisis ook de grote groep ZZP’ers in Nederland treft, is duidelijk. Maar in welke mate precies, daar weten we nog weinig van.

  Wij hebben een Myler-monitor ontwikkeld, waarmee we bij ZZP’ers achterhalen welke effecten de economische crisis heeft op hun onderneming en leven.

  In de eerste helft van januari 2010 publiceren we de uitkomsten van de eerste ZZP monitor. Ieder kwartaal volgt een nieuwe monitor.

 • Bedankt voor de leuke posting, ook zinvolle discussie/aanvulling over politiek en regelgeving. Met name het starten van een onderneming vanuit een WW kan voor veel mensen aanleiding zijn om de stap te maken.

  Wat me wel opvalt is dat het telkens weer blijkt dat er veel kennis is over de gevolgen van de crisis op verschillende groepen. En dat de crisis ook de grote groep ZZP’ers in Nederland treft, is duidelijk. Maar in welke mate precies, daar weten we nog weinig van.

  Wij hebben een Myler-monitor ontwikkeld, waarmee we bij ZZP’ers achterhalen welke effecten de economische crisis heeft op hun onderneming en leven.

  In de eerste helft van januari 2010 publiceren we de uitkomsten van de eerste ZZP monitor. Ieder kwartaal volgt een nieuwe monitor.

 • Hai Bas,

  Late reactie van mij. Ja, ben het met je eens: het Atos Origin-onderzoek lijkt het meest gedegen. Ik denk overigens wel dat dit een bepaald soort interimmer is, maar laat ik niet al te veel zeuren : ben blij dat er uberhaupt iemand is die onderzoek hiernaar doet en zich er zorgen om maakt.

  Volgens mij zitten we nu in een fase van : sommigen hebben wel een opdracht, anderen niet. Het zou mooi zijn als dit ook van korte duur is en we allemaal gewoon weer aan het werk kunnen.

 • Hai Bas,

  Late reactie van mij. Ja, ben het met je eens: het Atos Origin-onderzoek lijkt het meest gedegen. Ik denk overigens wel dat dit een bepaald soort interimmer is, maar laat ik niet al te veel zeuren : ben blij dat er uberhaupt iemand is die onderzoek hiernaar doet en zich er zorgen om maakt.

  Volgens mij zitten we nu in een fase van : sommigen hebben wel een opdracht, anderen niet. Het zou mooi zijn als dit ook van korte duur is en we allemaal gewoon weer aan het werk kunnen.

 • @Ewout,
  Soms schrijft hier op rectec ook iemand anders dan Bas een stukkie…;)

  Zwak punt van Atos onderzoek is dat ze het houden onder interimmers die bij hun staan ingeschreven. Als groter bureau hebben ze een groot bestand, maar dat is m.i. niet helemaal representatief voor de markt. Maar goed, inderdaad beter dan nixs.

 • @Ewout,
  Soms schrijft hier op rectec ook iemand anders dan Bas een stukkie…;)

  Zwak punt van Atos onderzoek is dat ze het houden onder interimmers die bij hun staan ingeschreven. Als groter bureau hebben ze een groot bestand, maar dat is m.i. niet helemaal representatief voor de markt. Maar goed, inderdaad beter dan nixs.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën