krachtBordspellen, we kennen ze wel. Niet enkel monopoly of Risk, maar er is een heel groot spectrum aan bordspellen op de markt. Recent speelde ik een spel waarin je met regelmaat een nieuw ras moest kiezen. Elk ras had specifieke eigenschappen, zowel positief als negatief uiteraard.

Zoals altijd bij dergelijke spellen is de beste manier om te winnen zoveel mogelijk gebruik te maken van de positieve specifieke eigenschappen van het ras. Maak gebruik van de kracht van het ras. Datzelfde geldt voor spellen als Kolonisten van Catan, dat inmiddels velen wel zullen kennen. Als je een bepaalde grondstof veel krijgt is het handig gebruik te maken daarvan, er nog meer van te krijgen en een haven te vinden zodat je goedkoper daarmee kan handelen. Mensen die gebruik maken van de sterke kanten winnen dergelijke spellen bijna altijd. Maar op de één of andere manier doen we dat op ons werk nooit…

Dat geldt bijvoorbeeld voor arbeidsmarktcommunicatie. Maak gebruik van de kracht van je organisatie, probeer niet de zwakheden te verbeteren of verdoezelen. Je zal er nooit sterk in worden namelijk.

Voorbeelden

Ik herinner me nog een discussie bij een groot bedrijf in het Oosten van het land. Ze konden geen IT’ers krijgen, want ze konden geen auto van de zaak bieden. Daar moesten ze iets aan doen, maar dat wilde de directie allemaal niet. Nooit hoorde ik ze trots zijn op hun unieke ligging in het Oosten van het land. Ik stelde voor een bord langs de A12 richting Utrecht neer te zetten met de tekst: nooit meer in de file? Wij hebben géén auto van de zaak!

Er is iets ‘mis’ met elke organisatie. Niets is perfect. Gelukkig maar. Elke organisatie is echter uniek en het communiceren vanuit de kracht is altijd zoveel sterker dan het proberen op te lossen van zwaktes. Soms heb je een externe nodig die je helpt in te zien wat je kracht is of wat je uniek maakt. Immers treed er snel bedrijfsblindheid op, maar probeer altijd je unieke eigenschap te vinden.

HR

Hetzelfde geldt voor de omgang met mensen. Deze post van Simon Stoltz gaat daar op in. Je kan mensen afbranden op het feit dat ze niet goed zijn in bepaalde delen van hun werk, je kan ze ook inzetten op die plekken waar ze juist wel goed in zijn.

Persoonlijk is spelling niet mijn sterkste kant. Voor de lezers van dit blog niet onbekend. Toch schrijf ik veel, mijn hele carrière al. Offertes toen ik nog sales deed. Persberichten, wervende teksten voor events en mijn 2e boek ligt nu ook bij de  uitgever. Bij veel organisaties zou ik geen persbericht hebben mogen opstellen, toch hadden die van mij doorgaans meer succes dan enige van collega’s, maar wel nadat een collega die wel heel secuur was de spelling had gecontroleerd. Ik weet wat mensen doorgaans willen horen en kan dat onder woorden brengen. Hoe je dat woord schrijft is weer iets waar anderen veel beter in zijn.

Organisaties

Het is opvallend dat we het allemaal eigenlijk wel weten, maar toch bijna nooit in de praktijk brengen. Dat we gebruik moeten maken van de sterke kanten, niet moeten proberen de zwaktes te verbeteren. In spellen weet iedereen dat en speelt iedereen er naar. In organisaties lijken we deze lessen steeds weer te vergeten. Dus laten we een goed voornemen voor 2010 maken. In arbeidsmarktcommunicatie geen ‘ja maar…’ argumenten gebruiken, maar ‘wij zijn sterk in…’.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


489 views | Reageer (17 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Gebruik maken van je kracht | RecTec -- Topsy.com()

 • Patsj

  @ Bas: aardig stuk en zeker herkenbaar. Nu ben ik benieuwd:
  1) heeft het bedrijf het bord geplaatst?
  2) en hebben de IT-ers toegehapt?

 • Patsj

  @ Bas: aardig stuk en zeker herkenbaar. Nu ben ik benieuwd:
  1) heeft het bedrijf het bord geplaatst?
  2) en hebben de IT-ers toegehapt?

 • @Patsj: vraag 1 is het antwoord nee, dus vraag 2 zullen we nooit weten.

 • @Patsj: vraag 1 is het antwoord nee, dus vraag 2 zullen we nooit weten.

 • Thijs van’t Hof

  Ik voel ook het meeste voor jou visie (sterktes versterken), maar ik kan dat wetenschappelijk niet onderbouwen. Weet ook niet of dat nodig is. Soms is de overtuiging en de wil belangrijker. Overigens hoorde ik Agassi laatst zeggen: Tennis is not about your highs, but managing your lows. Weet het niet meer precies, maar dat was de strekking. Ik vind dat ook een mooie, omdat ik het idee heb dat een sterke kant vaak vanuit zichzelf beter wordt ontwikkeld, en je voor je zwakke punten uit je comfortzone moet. Ach, zomaar wat philosofisch geneuzel.

 • Thijs van’t Hof

  Ik voel ook het meeste voor jou visie (sterktes versterken), maar ik kan dat wetenschappelijk niet onderbouwen. Weet ook niet of dat nodig is. Soms is de overtuiging en de wil belangrijker. Overigens hoorde ik Agassi laatst zeggen: Tennis is not about your highs, but managing your lows. Weet het niet meer precies, maar dat was de strekking. Ik vind dat ook een mooie, omdat ik het idee heb dat een sterke kant vaak vanuit zichzelf beter wordt ontwikkeld, en je voor je zwakke punten uit je comfortzone moet. Ach, zomaar wat philosofisch geneuzel.

 • Je zwaktes kennen en bewust zijn is een sterkte. Dus aandacht voor de zwakke kanten om er sterker van te worden. Agassi heeft gelijk.

 • Je zwaktes kennen en bewust zijn is een sterkte. Dus aandacht voor de zwakke kanten om er sterker van te worden. Agassi heeft gelijk.

 • Je zwaktes kennen is iets wat je zeker moet weten. Echter kan je proberen van een 4 een 5 of een 6 te maken, of van een 8 een 10. Dat laatste is vaak makkelijker, waarschijnlijker en biedt meer waarde. Je zwaktes kan je vaak ook op andere manieren oplossen, in sport (zeker een individuele sport als tennis) is dat anders dan in business of teamsport. Wesley Sneijders verdedigende kwaliteiten zijn niet geweldig, moet hij daarom beter worden op verdedigen? Of moet hij juist zorgen dat hij nog scherper past en zet je een goede verdedigende middenvelder achter hem? Dat laatste levert vaak meer rendement op.

  Maar dit ging niet eens om de vraag of je moet werken aan je zwaktes, het ging over wat je als organisatie communiceert. Waar je gebruik van maakt.

 • Je zwaktes kennen is iets wat je zeker moet weten. Echter kan je proberen van een 4 een 5 of een 6 te maken, of van een 8 een 10. Dat laatste is vaak makkelijker, waarschijnlijker en biedt meer waarde. Je zwaktes kan je vaak ook op andere manieren oplossen, in sport (zeker een individuele sport als tennis) is dat anders dan in business of teamsport. Wesley Sneijders verdedigende kwaliteiten zijn niet geweldig, moet hij daarom beter worden op verdedigen? Of moet hij juist zorgen dat hij nog scherper past en zet je een goede verdedigende middenvelder achter hem? Dat laatste levert vaak meer rendement op.

  Maar dit ging niet eens om de vraag of je moet werken aan je zwaktes, het ging over wat je als organisatie communiceert. Waar je gebruik van maakt.

 • Thijs van’t Hof

  Volgens mij gaat kopje HR wel degelijk over of je sterktes of je zwaktes ontwikkelen. Je voetbalvoorbeeld is beetje ongelukkig gekozen. Het is trouwens Sneijder (zonder S).

 • Thijs van’t Hof

  Volgens mij gaat kopje HR wel degelijk over of je sterktes of je zwaktes ontwikkelen. Je voetbalvoorbeeld is beetje ongelukkig gekozen. Het is trouwens Sneijder (zonder S).

 • @Thijs: volgens mij stel ik ook nergens dat dat niet zo is, maar gaat dit over arbeidsmarktcommunicatie, niet over HR in zijn algemeenheid. En ook HR gaat over je ontwikkelen, ik stel dat je beter focus kan leggen op sterktes (en je zwaktes kennen).

  Enige onderbouwing m.b.t. zo’n statement sta je overigens een stuk sterker, en het gaat over Sneijders kwaliteiten, dus wel degelijk met een s.

 • @Thijs: volgens mij stel ik ook nergens dat dat niet zo is, maar gaat dit over arbeidsmarktcommunicatie, niet over HR in zijn algemeenheid. En ook HR gaat over je ontwikkelen, ik stel dat je beter focus kan leggen op sterktes (en je zwaktes kennen).

  Enige onderbouwing m.b.t. zo’n statement sta je overigens een stuk sterker, en het gaat over Sneijders kwaliteiten, dus wel degelijk met een s.

 • Thijs

  Oh je hebt gelijk, lezen is mijn grote zwakte! Maar goed. Een Nederlandse misvatting is dat middenvelders hun man mogen laten lopen, niet altijd het duel hoeven te winnen, en een mooie actie belangrijker is dan je tegenstander uit de wedstrijd ‘dekken’. Daarom wint Oranje helaas niets meer en dat zal voorlopig zo blijven. Hmmm, eigenlijk gaat dat wel op voor heel Nederland, come to think of it. Ook HR en arbeidsmarktcommunicatie.

 • Thijs

  Oh je hebt gelijk, lezen is mijn grote zwakte! Maar goed. Een Nederlandse misvatting is dat middenvelders hun man mogen laten lopen, niet altijd het duel hoeven te winnen, en een mooie actie belangrijker is dan je tegenstander uit de wedstrijd ‘dekken’. Daarom wint Oranje helaas niets meer en dat zal voorlopig zo blijven. Hmmm, eigenlijk gaat dat wel op voor heel Nederland, come to think of it. Ook HR en arbeidsmarktcommunicatie.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08