linkedinlogoLinkedIN kondigde vandaag op haar blog aan dat men nieuwe zoekopties introduceert, zogenaamde Faceted Based Search opties. Een manier van zoeken waar ik persoonlijk altijd erg blij van wordt. Dit is bijvoorbeeld de manier van zoeken waarop je op reissites je vluchten kan bepalen, hoeveel tussenstops (en tussen haakjes staat hoeveel vluchten er aan voldoen), welke prijsrange (tussen haakjes staat weer het aantal vluchten dat er aan voldoet), etc. Nu kan dit ook met profielen op LinkedIN. Het is nog in bèta, maar even een eerste test.

Ik ben begonnen met een zoekopdracht op account manager, 25 kilometer rondom Utrecht. Tot zover niets bijzonders. Ik krijg de volgende pagina terug:

li

Maar nu zien we dus aan de rechterkant een aantal criteria waarop we kunnen verfijnen. En dat is nieuw, en dat is leuk!

Zo zie ik dat ik 18 account managers (huidige of vorige functie) in mijn 1e graads contacten zie en bijna 2400 in mijn 2e graads contacten. Maar ook zie ik dat 107 bij KPN werken (currect company), 60 bij ABN AMRO, etc. Ook zie ik de industrie waar men werkzaam is (geweest).

Goed, ik selecteer vervolgens op 1e of 2e graads contact (had ik al eerder kunnen / moeten doen) en dynamisch wordt het zoekscherm aangepast. Ook selecteer ik meteen op iedereen in de staffing & recruitment en HR branche.

Nog steeds een hele rits mensen over, maar het aantal bedrijven is ineens heel anders. Plots heb ik 10 mensen met een Yacht verleden en 3 bij Adecco, Luba, Vitae, YER… Maar goed, bedrijf is even minder relevant.

li2Op basis van locatie is Utrecht misschien het meest relevante als de baan daar in de buurt is. Dan heb ik 11 connecties over, handig om te weten. Ik kan op basis hiervan heel prettig verder verfijnen.

Mijn conclusie: de interface werkt heerlijk. Het is interactief verfijnen (de zoekopdracht past zich dus automatisch aan als je iets selecteert) en je ziet meteen of een zoekopdracht kansrijk is (hoeveel mensen je over houdt).

Een zeer waardevolle toevoeging voor LinkedIN zoeken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


623 views | Reageer (9 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden LinkedIN komt met Faceted based search | RecTec -- Topsy.com()

 • Helder stuk Bas.

  Ben hierdoor ook verleid een en ander te testen.
  In bovenstaande voorbeeld vindt je in Utrecht meer 11 kandidaten. Als je alle aantal optelt kom je niet aan het totale aantal gevonden profielen. Naar mijn idee werkt dit minder voor kleine bedrijven. Ik vermoed dat alleen bij bedrijven waar een bedrijfsprofiel van gemaakt is worden meegenomen in de refine.
  LinkedIn meldt dat als er 5 mensen bij een zelfde bedrijf werken je een bedrijfsprofiel kan aanmaken. Moet iedereen de naam wel hetzelfde schrijven. Bijvoorbeeld: mensen die bij NN werken, zijn niet gelinkt aan het profiel van Nationale Nederlanden. Als je er BV achter zet hebt je in eens twee verschillende bedrijven.

  Gebruik je de aantallen om te verfijnen dan mis je de kleine bedrijven met geen profiel of minder dan 5 mensen online. Handmatig is dan nauwkeuriger, maar meer werk.

 • Helder stuk Bas.

  Ben hierdoor ook verleid een en ander te testen.
  In bovenstaande voorbeeld vindt je in Utrecht meer 11 kandidaten. Als je alle aantal optelt kom je niet aan het totale aantal gevonden profielen. Naar mijn idee werkt dit minder voor kleine bedrijven. Ik vermoed dat alleen bij bedrijven waar een bedrijfsprofiel van gemaakt is worden meegenomen in de refine.
  LinkedIn meldt dat als er 5 mensen bij een zelfde bedrijf werken je een bedrijfsprofiel kan aanmaken. Moet iedereen de naam wel hetzelfde schrijven. Bijvoorbeeld: mensen die bij NN werken, zijn niet gelinkt aan het profiel van Nationale Nederlanden. Als je er BV achter zet hebt je in eens twee verschillende bedrijven.

  Gebruik je de aantallen om te verfijnen dan mis je de kleine bedrijven met geen profiel of minder dan 5 mensen online. Handmatig is dan nauwkeuriger, maar meer werk.

 • @Michael: hoe bedoel je ‘als je alle aantallen optelt kom je niet tot het totale aantal profielen’? Er staat een ‘show more’ onder, dus je ziet niet alle categorieën in dit plaatje, dus hoe kom je tot die conclusie?

  De database van bedrijven is nog niet 100% schoon, daarmee ben ik het eens, maar door de naam suggesties is daar al heel veel aan gedaan en men heeft veel samengevoegd voor zover ik weet. Dus nee, niet 100%, maar wel goed genoeg volgens mij.

 • @Michael: hoe bedoel je ‘als je alle aantallen optelt kom je niet tot het totale aantal profielen’? Er staat een ‘show more’ onder, dus je ziet niet alle categorieën in dit plaatje, dus hoe kom je tot die conclusie?

  De database van bedrijven is nog niet 100% schoon, daarmee ben ik het eens, maar door de naam suggesties is daar al heel veel aan gedaan en men heeft veel samengevoegd voor zover ik weet. Dus nee, niet 100%, maar wel goed genoeg volgens mij.

 • @Bas
  Ik ben niet helder geweest. Dus even een voorbeeld:

  -link verwijderd, werkte niet en maakte opmaak kapot-

  Dit geeft bij mij 10 profielen.

  Aan de rechterkant bij criteria staat bij company
  # ABN AMRO (3)
  # Kunstgebouw (2)
  # Oracle (1)
  # CB Richard Ellis (1)
  # DP Connect (1)
  Als ik dit optel kom ik niet tot 10 maar tot 8. Ik mis er dus 2.
  In mijn voorbeeld zijn dit KO-Concepts en Kunstgebouw. Dat zijn de kleinere bedrijven en die mis je dus.
  Wat ik niet begrijp is dat van Kunstgebouw wel een bedrijfsprofiel is.
  Ook zie ik in mijn resultaten bedrijven in de profielen staan die niet in de rechterkant bij refine voorkomen.

  Wie ziet dat ook als je deze zoekopdracht doet?

 • @Bas
  Ik ben niet helder geweest. Dus even een voorbeeld:

  -link verwijderd, werkte niet en maakte opmaak kapot-

  Dit geeft bij mij 10 profielen.

  Aan de rechterkant bij criteria staat bij company
  # ABN AMRO (3)
  # Kunstgebouw (2)
  # Oracle (1)
  # CB Richard Ellis (1)
  # DP Connect (1)
  Als ik dit optel kom ik niet tot 10 maar tot 8. Ik mis er dus 2.
  In mijn voorbeeld zijn dit KO-Concepts en Kunstgebouw. Dat zijn de kleinere bedrijven en die mis je dus.
  Wat ik niet begrijp is dat van Kunstgebouw wel een bedrijfsprofiel is.
  Ook zie ik in mijn resultaten bedrijven in de profielen staan die niet in de rechterkant bij refine voorkomen.

  Wie ziet dat ook als je deze zoekopdracht doet?

 • @Michael

  ok, bij mij klopte ze wel, vandaar mijn verbazing, maar ik heb niet heel uitgebreid gezocht. Begrijp je punt nu.

  Ik heb je link even weg moeten halen, aangezien de seach altijd persoonlijk is werkte hij toch niet en het ging even niet goed met de lay out.

  Het zal vast niet 100% zijn, ook niet iedereen heeft zijn regio ingevuld bijvoorbeeld. Je moet je alleen afvragen hoe relevant het is, maar je hebt gelijk, je kan er af en toe mensen door missen.

 • @Michael

  ok, bij mij klopte ze wel, vandaar mijn verbazing, maar ik heb niet heel uitgebreid gezocht. Begrijp je punt nu.

  Ik heb je link even weg moeten halen, aangezien de seach altijd persoonlijk is werkte hij toch niet en het ging even niet goed met de lay out.

  Het zal vast niet 100% zijn, ook niet iedereen heeft zijn regio ingevuld bijvoorbeeld. Je moet je alleen afvragen hoe relevant het is, maar je hebt gelijk, je kan er af en toe mensen door missen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08