lovehrBij sommige bedrijven zit de mentaliteit dat mensen het verschil maken al heel lang in de genen. Procter & Gamble is zo’n organisatie, gezien deze uitspraak van de voormalig CEO in 1947: If you leave us our buildings and our brands but take away our people, the company will fail” – Richard “Red” Deupree, CEO, Proctor & Gamble, 1947

Bij P&G is het kantoor van de directeur HR naast dat van de CEO. Maar er is nog veel meer wat P&G tot een bijzondere werkgever maakt.

Eén van de sterke elementen is dat ze een talent pijplijn hebben die helemaal tot de top doorgaat. Wat ik daarmee bedoel is dat ze de top talenten in de organisatie identificeren en deze zelfs bij de hoofd directie bespreken. Voor elke top positie die vrij komt moet men ten minste 3 interne kandidaten hebben. Er wordt duidelijk bijgehouden wie klaar is voor een volgende stap of hoe ver deze mensen zijn in het proces.

Ook worden alle top managers beoordeeld door niet enkel hun leidinggevenden, maar ook hun gelijken en hun werknemers. 360 graden beoordeling dus, iets dat we nog veel te weinig zien, zeker bij top management.

Intern talent management, doorgedrongen tot de top van het bedrijf. Volgens mij essentieel voor elke organisatie die voornamelijk drijft op mensen, wat tegenwoordig bijna elke organisatie is.

Wisdom of the crowds

Wat ook uniek is aan P&G is dat men al heel vroeg door had dat het beste talent per definitie niet voor je eigen organisatie werkt, omdat er altijd meer talenten elders werken dan bij jouw bedrijf. Men heeft dit gepoogd te ondervangen door heel veel en goed gebruik te maken van ‘wisdom of the crowds’. P&G is op een hele serie niche communities in verschillende terreinen actief om gebruik te maken van de kennis die niet in hun bedrijf is. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten, bij het overkomen van technische problemen besteden ze regelmatig zaken uit aan ‘onbekenden’ die ze belonen enkel op resultaat.

Conclusie

P&G ziet dat mensen het onderscheidende vermogen zijn van de organisatie. Men zegt dit niet alleen, maar richt hier ook de processen op in. Een organisatie waar veel anderen van kunnen leren.

Met dank aan HR Marketer

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


465 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08