Facebook developers update

Door Bas van de Haterd op 10-12-2009 05:08.

facebook01Recent schreef ik al in het kader van ‘gaming & recruitment’ over het fenomeen social gaming. In deze (basis) reeks over gaming sprak ik vooral over de mega hits Farmville en Maffia Wars, die vele, vele miljoenen gamers hebben in Facebook. Farmville is met 64 miljoen gamers inmiddels groter dan Twitter.

Dankzij Johan Voets van Rhinofly die op dit moment op Le Web zit in Parijs (één van de belangrijkste web conferenties ter wereld) hebben we nu een update m.b.t. het Facebook developer netwerk. Voor hem misschien bekende cijfers, voor mij niet en ik denk voor velen misschien wel duizelingwekkend.

Ter achtergrond: je kan dus applicaties ‘op facebook bouwen’. Dat wil zeggen dat je middels de Facebook API informatie uit Facebook kan krijgen als men je daar toestemming voor geeft. Dat kan overigens ook met Hyves, een beetje met Linkedin en nog veel meer partijen. Facebook was er de eerste mee en heeft hiermee een mega ontwikkeling doorgemaakt. Onder andere hierdoor is de toenmalige nummer 1, MySpace, van de troon gestoten en inmiddels nog maar 1/3 van de omvang van Facebook.

Sinds de lancering in 2007 zijn er meer dan 1 miljoen developers uit ongeveer 180 landen die applicaties maken ‘op Facebook’. Samen zorgden zij voor meer dan 53.000 Facebook applicaties. Hiervan zijn er ongeveer 300 met meer dan 1 miljoen gebruikers per maand.  In totaal maken zo’n 250 miljoen gebruikers wereldwijd gebruik van een of meerdere applicaties van het Developer Platform.

Deze applicaties lopen uiteen van het vergelijken van filmsmaak en het testen van muziekkennis tot games als Farmville en Maffia Wars, tot ‘waar ben ik geweest in de wereld en wat vond ik aanraders’ tot … noem het maar op.

Van Facebook connect, waar je met je facebook account kan inloggen op andere sites, maken inmiddels zo’n 80.000 sites gebruik. Op deze manier hoef je dus niet elke keer opnieuw je gegevens achter te laten. Het staat nog op de wishlist om via deze manier op RecTec te kunnen reageren.

Vooral Social gaming heeft een mega vlucht genomen die ook Facebook niet voorzien had. De mogelijkheden blijken enorm, blijkbaar vinden vele mensen het geweldig om af en toe te gamen, zeker tegen bekende, maar willen ze gewoon niet de moeite doen iets nieuws te zoeken. Bijzonder vond ik het dat ik afgelopen weekend in Polen was en één van de Poolse vriendinnen daar vertelde dat ze haar man ook een Facebook en Farmville account had gegeven, dan had ze tenminste buren in Farmville…

Het leuke aan applicaties bouwen op Facebook is dat je als je het goed doet, je met relatief weinig marketing inspanning een wereldwijd enorm bereik kan hebben. Het mooie is dat je dus met relatief minder middelen iets moois kan bouwen waarvan je ook niet teleurgesteld hoeft te zijn als het na verloop van tijd weer stopt. De ‘aanwervingskosten’ zijn namelijk minimaal t.o.v. normale game concepten. Je moet alleen wel een super sterk concept hebben.

Ik geloof sterk in social gaming, ook voor recruitment. Ik verwacht dat we de eerste gave recruitment social games in 2010 gaan zien (internationaal) en dat in 2011 ook in Nederland (Hyves en Facebook) hele mooie dingen te gebeuren staan. De first movers zullen natuurlijk profiteren van een hoop free publicity.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


661 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08