Deze week is Google Goggles (Google bril) live gegaan in beta. Met Goggles kan je via je telefoon door middel van een foto zoeken. Dus niet zoeken in foto’s (of images) zoals al lang kan, maar je maakt ergens een foto van en Google zoekt de bijbehorende informatie voor je op. Het is nog allemaal in bèta en net begonnen, maar de onderstaande video geeft een idee wat je er mee kan.

Momenteel is Google Goggles nog enkel op de Android telefoons beschikbaar, wat het een relatief klein marktaandeel geeft. Nu groeit Android wel als kool en ik verwacht ook niet dat dit exclusief zal blijven voor enkel Android. Het potentieel is best groot.

Ik heb het zelf op mijn telefoon getest en ik ben onder de indruk. Je maakt een foto, die wordt gescand en daar uit wordt de informatie gehaald die op dit foto staat. Die wordt in Google ingevoerd en daar krijg je resultaten uit. Toen ik b.v. het boek Screw it, let’s do it van Richard Branson fotografeerde kwamen er vele hits van Branson inclusief veel van zijn boeken boven. Het exacte boek was niet de bovenste, maar stond er wel bij. Vervolgens kan je alle reviews van het boek lezen op b.v. Amazon, het boek bestellen, prijsvergelijkers openen, etc.

Dit kan ook met visitekaartjes, waar je de informatie vervolgens van kan importeren in je adresboek. Aangezien je adresboek op een Android synchroniseert met je Google adresboek online is dit een bijzonder handige toepassing.

Ook geeft Google aan (ik heb dit nog niet zelf getest) dat je er gebouwen mee kan herkennen. Vervolgens kan je hier informatie over opvragen, bijvoorbeeld op Wikipedia.

Recruitment toepassing

Wat is hiervan nu de recruitment toepassing? Stel je voor dat iemand een foto maakt van jouw pand, omdat het mooi is, bijzonder is, opvalt of wat dan ook. Het is dan natuurlijk bijzonder handig als je bij de resultaten van Google Goggles ook de vacatures post die in dat betreffende pand op dat moment open staan.

Hoe dit exact in zijn werk zal gaan? Tijd zal het leren. Of Goggles een hit gaat worden? Ook dat zal de tijd leren. Zelf denk ik dat augmented reality de weg vrij maakt dat we ook meer en meer vertrouwen gaan krijgen in GPS data en zaken als photo search. Op dat moment is het belangrijk dat jouw organisatie aanwezig is, met foto’s en GPS coördinaten.

Hoe dit exact zal gaan werken, wederom, tijd zal het leren. Het is nu in bèta dus er zullen nog veel veranderingen komen. Wat wel zeker is, is dat Google altijd gebruik maakt van openbare bronnen. Dus zorg dat je pand (als je als bedrijf een mooi pand hebt) niet alleen op je website staan, maar dat die foto’s ook als zodanig ‘getagged’ zijn. Met de naam van je bedrijf, eventueel de vestiging en waarom niet je GPS coördinaten?

Als je een historisch pand hebt met een bepaalde historische waarde is het de moeite waard om te proberen om dit pand op te nemen in Wikipedia. Wederom met GPS coördinaten (die kan je standaard invoeren bij Wikipedia bij panden) en natuurlijk foto’s. Dan weet je zeker dat de meeste Augmented Reality en Photo Search applicaties je op zullen nemen.

In de toekomst zal het dan, via normale search resultaten of misschien adwords, zeker mogelijk zijn je vacatures aan toe te voegen. Nu vast de kleine tijdsinvestering doen om te zorgen dat je locatie vindbaar is, kan in de toekomst zeker de moeite lonen.

En als je geen pand hebt dat ook maar enige waarde heeft om te fotograferen? Toch zou ik altijd een foto van het pand op je site zetten, als is het maar bij de routebeschrijving. Kwaad kan het nooit. En als je er voor zorgt dat er goede tags bij die foto zitten (zoals de naam van het pand, de naam van het bedrijf, de GPS coördinaten) zal dit altijd meerwaarde hebben.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.116 views | Reageer (8 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Google Goggles: zoeken met foto’s | RecTec -- Topsy.com()

 • Vanaf 01:00 laten ze iets zien wat sterk op Layar lijkt. Layar heeft de mogelijkheid voor het toepassen van third-party layers. De Nationale Vacaturebank en Tempoteam maken daar gebruik van om vacatures weer te geven. Als Goggles ook zo’n API biedt, zo dat op een vergelijkbare wijze gebruikt kunnen worden.

 • Vanaf 01:00 laten ze iets zien wat sterk op Layar lijkt. Layar heeft de mogelijkheid voor het toepassen van third-party layers. De Nationale Vacaturebank en Tempoteam maken daar gebruik van om vacatures weer te geven. Als Goggles ook zo’n API biedt, zo dat op een vergelijkbare wijze gebruikt kunnen worden.

 • Ha Bas,

  Hoe heb je het op je telefoon aan de praat gekregen of welke telefoon heb je? Loop er overal tegenaan dat Googles alleen vanaf android 1.6 gebruikt kan worden en tot nu toe is alleen 1.5 beschikbaar op bestaande telefoons?

 • Ha Bas,

  Hoe heb je het op je telefoon aan de praat gekregen of welke telefoon heb je? Loop er overal tegenaan dat Googles alleen vanaf android 1.6 gebruikt kan worden en tot nu toe is alleen 1.5 beschikbaar op bestaande telefoons?

 • @Michel: gewoon een G1, Android (what else?) 🙂

  Iedereen die gewoon netjes zijn updates volgt en installeert zit al even op firmware versie 1.6. Tenminste, ik wel. Heb maanden geleden die update gehad.

 • @Michel: gewoon een G1, Android (what else?) 🙂

  Iedereen die gewoon netjes zijn updates volgt en installeert zit al even op firmware versie 1.6. Tenminste, ik wel. Heb maanden geleden die update gehad.

 • Pingback: Wat is web 3.0? | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën