wow2World of Warcraft, het grootste online MMORPG (Massive Multiplayer Online Roleplaying Game) bestaat zo’n 4 jaar en had in eind 2008 zo’n 11,5 miljoen actieve spelers (die maandelijks enkele tientallen dollars / euro’s betalen om het te spelen.

Leuk, maar wat kan of moet ik daar als recruiter nu mee? Een interessante uitspraak die ik recent hoorde: World of Warcraft is de Young Executive Golf club. Laten we daar eens naar kijken.

Wat maakt WoW nu zo uniek? Behalve dat het ongelofelijk groot is, het meest lucratieve spel wat ooit is uitgebracht en dat dit dus ook voor werving een interessante tool is?

Kan je werven in WoW? Ja, dat kan in theorie ook. De vraag is dan: hoe weet je nu wat voor persoon achter welk karakter zit? Is een trol soms een accountant en een magiër een IT’er? Nee, dat zeker niet. Wel kan je zien wat voor team rollen mensen graag spelen en waar ze goed in zijn.

Met name guild leaders, de leiders, blijken in de praktijk hele goede managers te zijn. Dat blijkt tenminste uit verschillende Amerikaanse onderzoeken. De logica is er eigenlijk ook. Immers kiezen alleen mensen die echt WILLEN leiden de zware rol van Guild Leader. Er is geen extra beloning behalve de eer, in tegenstelling tot het bedrijfsleven waar het geld een rol speelt. Ten tweede kiest de guild de leider, dus het zijn ook mensen die op een natuurlijke manier goed kunnen leiden. Het zijn de mensen die je wilt dat manager zijn.

In Guild van World of Warcraft heeft iedereen zijn eigen rol. Dit zegt doorgaans veel over het karakter van mensen, hoewel het nooit een 1 op 1 vertaling is (behalve eigenlijk bij de Guild Leader). Net als een bedrijfsmatig team heb je van verschillende rollen mensen nodig. Je hebt de innovators nodig, de analisten, de zorgzame mensen die alles bij elkaar houden, de sales mensen die voorop gaan in de strijd om alles naar het volgende niveau te tillen. Allemaal rollen die je ook in World of Warcraft ziet.

Impact op recruitment?

Wat kan je er mee voor recruitment? Je kan iets (niet alles) van iemands karakter aflezen aan de rol die hij of zij kiest in WoW. Guild leaders hebben extra management potentieel en zijn natuurlijke leiders vaak. Je zou er zelfs teambuilding activiteiten in kunnen doen of het kunnen inzetten (dat is dan meer HR dan recruitment) voor een psychologische test zoals b.v. Belbin. Welke rollen kiest men en welke plekken blijven open in het team?

Tevens is het meer en meer ook een sociale tool (met praat in het spel veel met elkaar). Het zal dus ook een netwerk plek zijn waar teamleden met elkaar samen zijn en waar, zoals nu op de golfclub, gezellig een ‘balletje met elkaar gespeeld wordt’, een energiebal in WoW dan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


632 views | Reageer (8 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Gaming & Recruitment: WoW is Young Executive golf club | RecTec -- Topsy.com()

 • Wow ! WOW als recruitment tool. Die had ik nog niet bedacht. Of het als management development tool geschikt is ? Don’t know. Maar het benadert de wereld van management in ieder geval meer dan met zijn allen in een collegezaal zitten en je mond dicht houden.

  Als je deze gedachtelijn volgt, is het dus rustig wachten op “WOB” – een online game voor World of Business. Lijkt mij nog niet eens een slechte game om aan mee te doen…

 • Wow ! WOW als recruitment tool. Die had ik nog niet bedacht. Of het als management development tool geschikt is ? Don’t know. Maar het benadert de wereld van management in ieder geval meer dan met zijn allen in een collegezaal zitten en je mond dicht houden.

  Als je deze gedachtelijn volgt, is het dus rustig wachten op “WOB” – een online game voor World of Business. Lijkt mij nog niet eens een slechte game om aan mee te doen…

 • @Ewout: als recruitment tool is het al even in gebruik. Er is een tijd geweest dat er bedrijven (in de US) waren die stelde: speel je WoW, dan ben je aangenomen. WoW was toen nog iets kleiner dan nu 🙂

  Ik denk dat het juist als selectie tool of development tool potentie heeft. Nu geloof ik dat het type spel dat men speelt heel erg kan aangeven wat voor rol iemand in een bedrijf zou moeten spelen. Ik heb wel eens met David Nieborg gefilosofeerd over het feit of je niet zou kunnen onderzoeken of het type games dat mensen spelen gerelateerd kan worden aan het type baan waar iemand eigenlijk heel goed in is. Zijn b.v. ondernemers niet van nature geneigd om ‘bouw’ spelletjes te spelen zoals civilization? Zijn dat niet de mensen die naar groei streven bijvoorbeeld? Maar dat zou je misschien ook aan de rollen in WoW kunnen hangen.

  Business games, ook daar geloof ik in. Intel had ooit een IT manager game op de site staan, geweldige manier om mensen inzicht te geven in de complexiteit van business manager zijn binnen organisaties zoals Intel. Schrokken meteen een hoop IT’ers met die aspiratie af toen ze mensen moesten ontslaan vanwege eerdere fouten (die misschien wel goed leken, maar uiteindelijk een verkeerde impact hadden). Dergelijke spellen, realistisch opgezet, zit zeker ook potentieel in.

  WoW zie ik als recruitment tool, maar misschien ook als MD tool. Het wachten is nog tot het eerste uitzendbureau een ‘guild temp agency’ opzet als branding tool. Zoek extra leden voor je guild via Randstad of zo 🙂

 • @Ewout: als recruitment tool is het al even in gebruik. Er is een tijd geweest dat er bedrijven (in de US) waren die stelde: speel je WoW, dan ben je aangenomen. WoW was toen nog iets kleiner dan nu 🙂

  Ik denk dat het juist als selectie tool of development tool potentie heeft. Nu geloof ik dat het type spel dat men speelt heel erg kan aangeven wat voor rol iemand in een bedrijf zou moeten spelen. Ik heb wel eens met David Nieborg gefilosofeerd over het feit of je niet zou kunnen onderzoeken of het type games dat mensen spelen gerelateerd kan worden aan het type baan waar iemand eigenlijk heel goed in is. Zijn b.v. ondernemers niet van nature geneigd om ‘bouw’ spelletjes te spelen zoals civilization? Zijn dat niet de mensen die naar groei streven bijvoorbeeld? Maar dat zou je misschien ook aan de rollen in WoW kunnen hangen.

  Business games, ook daar geloof ik in. Intel had ooit een IT manager game op de site staan, geweldige manier om mensen inzicht te geven in de complexiteit van business manager zijn binnen organisaties zoals Intel. Schrokken meteen een hoop IT’ers met die aspiratie af toen ze mensen moesten ontslaan vanwege eerdere fouten (die misschien wel goed leken, maar uiteindelijk een verkeerde impact hadden). Dergelijke spellen, realistisch opgezet, zit zeker ook potentieel in.

  WoW zie ik als recruitment tool, maar misschien ook als MD tool. Het wachten is nog tot het eerste uitzendbureau een ‘guild temp agency’ opzet als branding tool. Zoek extra leden voor je guild via Randstad of zo 🙂

 • Thijs van’t Hof

  Ik blijf het ook een leuke vinden, WoW zien als rondje netwerk-golf. Hoewel golf door ene T. Woods nu natuurlijk een beetje besmet is 🙂
  WoW is en blijft een wondere wereld. Wat betreft de mogelijkheden EN bedreigingen: we aint seen nothing yet. Als ik kijk naar de vergaming van Facebook met zijn 350 miljoen leden… Hele grote maatschappelijke revolutie.

 • Thijs van’t Hof

  Ik blijf het ook een leuke vinden, WoW zien als rondje netwerk-golf. Hoewel golf door ene T. Woods nu natuurlijk een beetje besmet is 🙂
  WoW is en blijft een wondere wereld. Wat betreft de mogelijkheden EN bedreigingen: we aint seen nothing yet. Als ik kijk naar de vergaming van Facebook met zijn 350 miljoen leden… Hele grote maatschappelijke revolutie.

 • Pingback: Gamification vs Gaming | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08