android-art_537x496Soms moet je mensen werven voor je organisatie. Steeds vaker echter kan dat ook op een andere manier. Open platformen zorgen bijvoorbeeld voor ontwikkelingen die sneller gaan, doordat mensen hun eigen belang hebben bij een platform.

Er was een tijd dat mensen betaalde voor een CMS (content management systeem) waarmee je je website bijhield. Hoewel die er nog zijn, en voor hele specifieke bedrijven ook nuttig kunnen zijn, is het gros inmiddels open source. Ook dit blog draait op WordPress. Waarom is dit beter en winnen deze partijen de strijd? Omdat ze gebruik kunnen maken van 100.000’en ontwikkelaars die er iets op bouwen. Veelal omdat ze er een belang bij hebben. Google heeft het Android platform voor mobiele telefoons ook open source gemaakt, maar gaat verder.

Android kan op dit moment in aantallen nog niet op tegen Symbian van Nokia, dat langzaam uitsterft zoals het er nu naar uit ziet, en de iPhone. Dus is het business wise iets minder lucratief er voor te ontwikkelen, hoewel dat de ontwikkelingen niet stopt. Om dit toch te stimuleren schrijft Google jaarlijks een wedstrijd uit voor de beste applicaties waar men 2 miljoen voor uittrekt.

Google stimuleert op deze manier, en met zogenaamde DevCamps, en nog veel meer dat er extra veel applicaties ontwikkeld worden. Want men weet dat het gaat om de applicaties die uiteindelijk de keuze van de klant beïnvloeden. Hiermee probeert men de concurrentiestrijd met de iPhone, en een beetje Windows Mobile, te winnen.

Eigen organisatie

Netflix, online verhuurder van DVD’s, heeft dit geheel voor de eigen organisatie gedaan. Die hebben een wedstrijd uitgeschreven waarin ze 1 miljoen dollar uitloofde voor het team dat de ‘recommendation engine’ 10% beter maakte. Het heeft even gekost, enkele jaren, maar het is nu zo ver. Miljoenen manuren zijn erin gestoken, van welwillende hobbyisten, en het is gelukt. Voormalig blogger Isrid schreef hier al eerder over.

Recruitment

Bij Game fabrikant EA worden ook veel games vrij gegeven qua development. Dan is het mogelijk je eigen level te maken, je eigen karakter te designen en zo voort. Dit gebeurt veel met twee gevolgen. Ten eerste hoeven de eigen designers minder werk te doen omdat gedurende de eerste maanden / jaren van de game er heel veel gratis ontwerpen binnen komen. Het is een grote eer om te kunnen zeggen: kijk, ik heb dat level ontwikkeld. Dat staat goed op je CV. Uiteraard kan iedereen zelf zijn eigen levels en karakters spelen en worden enkel de beste opgenomen in de ‘officiële release’.

Een tweede fenomeen is dat men weet wie wat heeft ontwikkeld en regelmatig die mensen een baan aanbiedt. Het is namelijk de ultieme wervingstool waarmee je talent kan screenen en de toppers wereldwijd eruit kan halen.

Conclusie

Recruitment zou de komende jaren naar een breder plaatje moeten kijken dan enkel het aannemen van personeel voor de eigen organisatie. Zijn er geen dingen die naar buiten kunnen worden gebracht. Is de business case voor bepaalde ontwikkelingen niet gunstiger om er een prijs aan te koppelen? Is het niet mogelijk delen van het product naar buiten te brengen, waar me zelf op kan bouwen?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


497 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08