De sores van ouwe hap

Door Ervaren Sollicitant op 24-11-2009 08:00.

braindrain

Wat zou er toch de lol van zijn om mensen op zoek naar werk aan overbodig werk te helpen terwijl ze werk zoeken? Ik had weer twee #verspildetijdervaringen de afgelopen week: je ziet een leuke Job, doet moeite om je verhaal te schrijven, update je cv en hoppa, binnen een uur een vrolijk en onbekommerd helaasje omdat ‘de vacature inmiddels door de opdrachtgever is vervuld’. 

Eerder schreef ik al over de prutsbureaus die vacatures rondpompen, maar oude vacatures laten staan is ook onzorgvuldig. Ik begrijp best dat het niet goed op je website staat als je bijna geen vacatures te bieden hebt. Life sucks big time. Dat je ontbreekt op de jobboards lijkt me al minder een probleem want dat ziet toch niemand. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er inmiddels voor elke sollicitant een wervingsbureau bestaat. Het is net als met autodealers: er zijn er net zo veel als supermarkten en dat kan niet goed blijven gaan. Terug naar mijn onderwerp.

Kan iemand me uitleggen waarom de kliekjes online blijven? Waarom het vuilnis niet word opgehaald? Waarom bureau’s hun afval laten slingeren? Waar haalt een bureau het recht vandaan om mijn tijd te verkwanselen? Welke uitstraling dat zou kunnen hebben voor het imago van de opdrachtgever, die er in beide gevallen bij staat? Het is toch niet zo moeilijk om er vervuld, gesloten, vergevorderd of iets dergelijks bij te zetten? Dat doen veel gerenommeerde bureau’s wel en dat waardeer ik. Heb ik dan iets gemist, eigen schuld. Vaker terugkomen of vaker bellen.

Omgekeerd zou ik het ook op prijs stellen als iedereen zijn vacaturerommel achter zijn kont opruimt. Dat zou ons een hoop tijd en ergernis besparen.

Ik heb weer twee namen kunnen toevoegen aan mijn blacklist van slechte tenten. Jammer, maar het maakt het W&S-doolhof overzichtelijker.

Over de Auteur

Ervaren Sollicitant 111x gesolliciteerd, etc. Spiegel en sparringpartner voor recruiters en hrm-adviseurs, Ervaringsdeskundige in recruitersmoezen. Ik pas altijd in uw profiel.


692 views | Reageer (9 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden De sores van ouwe hap | RecTec -- Topsy.com()

 • Wij zijn zo’n buro dat wel eens vergeet de oude vacatures op te ruimen. Kwestie van tijdgebrek en prio plus dat GOEDE kandidaten altijd welkom zijn voor de lange termijn.

  Maar de sollicitant moet niet Roomser dan de Paus zijn, want wij (de buro’s) voldoen veel van onze tijd aan kandidaten op carrièresites die niet (meer) beschikbaar zijn. Gewoon omdat ze het leuk vinden om gemaild te worden (marktwaarde). In de ideale wereld is iedere kandidaat op Internet beschikbaar en iedere vacature ‘open’, maar ja, de ideale wereld is er nog niet,

 • Wij zijn zo’n buro dat wel eens vergeet de oude vacatures op te ruimen. Kwestie van tijdgebrek en prio plus dat GOEDE kandidaten altijd welkom zijn voor de lange termijn.

  Maar de sollicitant moet niet Roomser dan de Paus zijn, want wij (de buro’s) voldoen veel van onze tijd aan kandidaten op carrièresites die niet (meer) beschikbaar zijn. Gewoon omdat ze het leuk vinden om gemaild te worden (marktwaarde). In de ideale wereld is iedere kandidaat op Internet beschikbaar en iedere vacature ‘open’, maar ja, de ideale wereld is er nog niet,

 • Leo

  @A. Vermeulen, daar heb je tegenwoordig systemen voor… Die voor je kunnnen regelen dat je vacature base, zonder dat het je tijd kost of prioriteiten moet omleggen, up-to-date is.

 • Leo

  @A. Vermeulen, daar heb je tegenwoordig systemen voor… Die voor je kunnnen regelen dat je vacature base, zonder dat het je tijd kost of prioriteiten moet omleggen, up-to-date is.

 • Antoine van der Maas

  Beste Ervaren Sollicitant,

  Zelf (als zelfstandig recruiter) ben ik het absoluut met je eens!
  Daarnaast hoor ik ook vaak van sollicitanten dat ze worden uitgenodigd voor een eerste gesprek om vervolgens te gaan bekijken of er eventueel passende vacatures zijn. (dat dit bedrijf vervolgend aankomt met vacatures die niet aansluiten bij interesses neem ik nog niet eens mee)
  Mijn vraag is of jij dit ook veel merkt? Zelf ben ik actief binnen de techniek en niet de communicatie dus misschien (laten we het hopen 🙂 ) is het daar anders.

  @ A. Vermeulen. Dat goede kandidaten altijd welkom zijn is een understatement, maar weten jullie die dan echt te binden door het promoten van een vacature die al vervult is? Tijdgebrek kan ik me niet voorstellen (kost ongeveer andferhalve minuut) en prio, tja, dan kom ik weer terug op punt 1.

  Goed, in ieder geval veel succes met je zoektocht naar een leuke baan!

  Groeten,

  Antoine van der Maas

 • Antoine van der Maas

  Beste Ervaren Sollicitant,

  Zelf (als zelfstandig recruiter) ben ik het absoluut met je eens!
  Daarnaast hoor ik ook vaak van sollicitanten dat ze worden uitgenodigd voor een eerste gesprek om vervolgens te gaan bekijken of er eventueel passende vacatures zijn. (dat dit bedrijf vervolgend aankomt met vacatures die niet aansluiten bij interesses neem ik nog niet eens mee)
  Mijn vraag is of jij dit ook veel merkt? Zelf ben ik actief binnen de techniek en niet de communicatie dus misschien (laten we het hopen 🙂 ) is het daar anders.

  @ A. Vermeulen. Dat goede kandidaten altijd welkom zijn is een understatement, maar weten jullie die dan echt te binden door het promoten van een vacature die al vervult is? Tijdgebrek kan ik me niet voorstellen (kost ongeveer andferhalve minuut) en prio, tja, dan kom ik weer terug op punt 1.

  Goed, in ieder geval veel succes met je zoektocht naar een leuke baan!

  Groeten,

  Antoine van der Maas

 • Regina

  @ervaren sollicitant.
  Ik ben het helemaal met jou eens. Je doet moeite om een soll. brief te schrijven en hebt weer even hoop. Dan blijkt de vacature niet meer te bestaan maar men heeft het zo druk dat ze de vacature nog niet weg hebben kunnen halen want ja, ze weten niet hoe het moet(ben ik echt tegen gekomen). Maar vaak hoor je helemaal niets meer, zelfs bij herhaalde malen navragen(start People) krijg je geen antwoord. Hier heb ik zo’n hekel aan; niet reageren op een sollicitatie is naar mijn mening een gebrek aan respect.
  Iedereen die een baan zoekt: heel veel succes, gewoon doorgaan en niet opgeven. De mensen die zoveel geluk hebben en een baan hebben bij wat voor wervings bureau dan ook; geef iedereen die reageert antwoord, iedereen is het waard antwoord te krijgen. Kleine moeite!
  Groet, Regina

 • Regina

  @ervaren sollicitant.
  Ik ben het helemaal met jou eens. Je doet moeite om een soll. brief te schrijven en hebt weer even hoop. Dan blijkt de vacature niet meer te bestaan maar men heeft het zo druk dat ze de vacature nog niet weg hebben kunnen halen want ja, ze weten niet hoe het moet(ben ik echt tegen gekomen). Maar vaak hoor je helemaal niets meer, zelfs bij herhaalde malen navragen(start People) krijg je geen antwoord. Hier heb ik zo’n hekel aan; niet reageren op een sollicitatie is naar mijn mening een gebrek aan respect.
  Iedereen die een baan zoekt: heel veel succes, gewoon doorgaan en niet opgeven. De mensen die zoveel geluk hebben en een baan hebben bij wat voor wervings bureau dan ook; geef iedereen die reageert antwoord, iedereen is het waard antwoord te krijgen. Kleine moeite!
  Groet, Regina


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën