Weekend leesvoer

Door Bas van de Haterd op 21-11-2009 08:12.

krantlezenHet weekend leesvoer van de afgelopen week. Alles dat misschien wel de moeite waard was, maar niet besproken op RecTec.

Economisch gezien een aantal interessante feiten. De OESO verwacht gematigd economisch herstel, waarbij alle 30 OESO landen gemiddeld (1,9%) harder groeien dan Nederland (0,7%). Het begrotingstekort valt echter hoger uit, wat kan leiden tot meer bezuinigingen en afremming van de groei in Nederland, die toch echt grotendeels door de overheid wordt gedragen. De werkloosheid is iets gestegen, maar niet dramatisch, eigenlijk heel beperkt. ASML handhaaft een mooie orderverwachting wat doorgaan een teken is van economisch herstel (leveranciers van chipmachines zitten aan het begin) en Reed heeft eindelijk een koper voor een aantal titels (die ze aan de straatstenen niet kwijt raakte omdat niemand het geld had).

De gemeente Amsterdam laat alleen nog maar bedrijven toe als leverancier waar geheel open sollicitatiemogelijkheden zijn (wat volgens mij volgens de CGB toch verboden is, maar dat terzijde).

Social media bewezen de afgelopen weken weer hun kracht met de lancering van het handboek communities van Erwin Blom (waar ook ik enkele keren gequote in ben). Met betrekking tot social media zijn er grofweg twee manieren: de laser en de shotgun. Geen van beide is per definitie beter, maar het heeft te maken met het stadium waar je als organisatie in zit. Dat stadium van volwassenheid is ook uit te drukken in de acht niveaus waarop je als organisatie kan luisteren naar de social media.

Een ander interessant stuk is deze uit Noorwegen, waarin staat waarom de online advertentiemarkt veranderd. Niet alleen sterft print langzaam (niet helemaal, maar wel in marge), maar ook online adverteren heeft het op bepaalde gebieden zwaar. Er is namelijk een overvloed aan mogelijkheden. Maar elke overvloed creëert een ander type schaarste, dat erg mooi in dit model wordt weergegeven.

Onder het motto: klein nieuws: Nederland is koploper flexibele arbeidsvoorwaarden en af en toe een goede manager eruit gooien is heel goed voor het team.

Aan de grappige kant van de berichten een verbod op Crocs voor Belgische verplegers.

Op technologisch front geeft Google de broncode van haar nieuwe OS vrij. Chrome OS moet een serieuze tegenhanger worden van Windows. Zelf gebruik ik tegenwoordig de Chrome webbrowser (een verademing t.o.v. Firefox dat al veel beter werkte dan IE) en Android op mijn telefoon (dat nog wel wat verbeterd kan worden). Voorlopig nog alleen voor ‘netbooks’, dus laptops die vooral online gaan. Maar daar ligt de toekomst van computers volgens mij. De potentiële besparingen die organisaties hiermee straks kunnen doorvoeren is gigantisch.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


571 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën