35r_work_with_a_recruiter_largeHyves heeft 8 miljoen Nederlandse profielen. Daarmee is het verreweg het grootste sociale netwerken online en overstappen van Hyves is lastig. Want je ‘verliest’ veel vrienden. Data portability is al jaren iets waar veel partijen naar streven, met name de partijen die zelf geen eigen netwerk hebben dat ze willen beschermen.

Open structuren is waar het uiteindelijk naar toe moet, eenvoudigweg omdat de gebruikers dat eisen. In een open structuur leg ik vast wie mijn vrienden zijn, wat voor soort ‘vriend’ het is (zakelijk, privé, familie, eventueel nog met gradaties) en die kan ik dan op elk platform connecten. Vervolgens moeten de platformen met hun diensten mij aan zich binden. Toekomst muziek? Misschien wel, maar er zijn nu ontwikkelingen die het makkelijker maken relaties van het ene naar het andere netwerk over te zetten.

Zo heb ik recentelijk uit Linkedin mijn connecties geëxporteerd en deze in Google geïmporteerd. Daarmee kon ik meteen al mijn Linkedin contacten met een Google Wave account zien. Handig, tot het moment dat ik me realiseerde dat ik een Google Phone gebruik met het Google adresboek en ik ineens 1000+ contacten in mijn telefoon had staan, de meeste zonder telefoonnummer. Ik geef toe, niet mijn helderste moment, maar de theorie is erg handig en van hier uit ben ik nu deze contacten rijker aan het maken (toevoegen telefoonnummers en zo), wat wel weer heel handig is. Ook heb ik natuurlijk een paar honderd contacten weer weg gegooid, niet elk LinkedIN contact hoef ik in mijn telefoon te hebben.

Facebook Friendfinder

De tweede ontwikkeling komt van de Nederlander Roeland P. Met de opkomst van Facebook in Nederland (fenomenale groei dit jaar) is het handig als je ook je contacten uit andere netwerken kan importeren. Roeland heeft hier FbFriendfinder voor gelanceerd, waar eerder een review over kwam op Marketingfacts en Lifehacking.

Via FbFriendfinder kan je o.a. je MySpace, LinkedIN en Twitter contacten zoeken in Facebook. Het is niet gratis, het is een ‘cent per friend’, plus 35 cent administratiekosten. Het kost dus niet heel veel, maar is ook niet gratis.

Dataportability? Nee, nog niet in optima forma. Maar wel een eerste stap in de goede richting.

Recruitment belang

Het grote belang voor recruitment van deze ontwikkelingen? Ten eerste dat elke recruiter de komende jaren veel meer in de gaten moet houden welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van social media. Je kan niet meer wachten tot er weer een onderzoeksbureau komt met nieuwe cijfers van een jaar oud, dan loop je achter de feiten aan en ben je steeds actief op netwerken waar je doelgroep dat mogelijk niet meer is. De mogelijkheden om van het ene naar het andere platform te switchen nemen door dit soort ontwikkelingen enorm toe en de snelheid waarmee het zal gebeuren dus ook.

Het grote voordeel is dat meer en meer sociale netwerken ook hun API’s gelijkstellen, Open Social is hiervan een voorbeeld, waardoor het mogelijk is één applicatie te ontwikkelen voor meerdere netwerken. Deze applicaties moeten natuurlijk wel op de verschillende netwerken vervolgens aangeboden en veelal goedgekeurd worden door de eigenaar ervan. Ook wordt het steeds belangrijker om aanwezig te zijn waar je kandidaten dat zijn, met groepen (hyves, facebook groeps, etc) en met je eigen profielen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


790 views | Reageer (3 reacties)
  • Bedankt voor de tip om contact te exporteren uit Linkedin, en te importeren in gmail cq google. Werkt prima.

  • Bedankt voor de tip om contact te exporteren uit Linkedin, en te importeren in gmail cq google. Werkt prima.

  • Pingback: uberVU - social comments()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën