Global Employerbrands?

Door Voormalig Blogger op 19-11-2009 07:54.

worldsmostattracktiveemployers Universum publiceerde in oktober haar onderzoek naar ‘The world’s Top 50 most attractive employers’. Tot voor kort werden alle lijsten met aantrekkelijke werkgevers alleen nationaal weergegeven. Nu zijn ze gebundeld tot een internationaal overzicht.
Deze cijfers zijn afkomstig uit onderzoek onder studenten uit de VS, Japan, China, Duitsland, Frankrijk, UK, Italië, Rusland, Spanje, Canada  en India.

De top-10 voor business-students ziet er als volgt uit:

1  Google
2  PricewaterhouseCoopers
3  Microsoft
4  Goldman Sachs
5  Ernst & Young
6  Procter & Gamble
7  J.P. Morgan
8  KPMG
9  McKinsey & Company
10 Deloitte

Wat zegt nou dit lijstje van internationale employer brands? Goeie vraag. Wat mij betreft is het een optelsom die uiteindelijk zoiets groots oplevert, dat je er niks meer mee kunt.

Want kun je iets zinnigs zeggen over een optelsom van meningen uit bijvoorbeeld China, de VS en Spanje? Mijn stelling is dat het prettig is als je de back-up hebt van een internationaal merk, maar qua arbeidsmarkt zul je toch per land maatwerk moeten leveren. Kijk alleen maar eens naar Nederland en de direct omringende landen. Qua arbeidsmarkt (en zeker ook qua communicatie) zijn er grote verschillen tussen Engeland, België, Duitsland en Nederland.

De grootste fout die je m.i .kunt maken, is deze landen met dezelfde middelen bestoken. Je moet je namelijk laten zien zoals je bent. En ik kan me niet voorstellen dat internationale organisaties niet verschillen per vestiging per land. Dat wil ik juist weten als doelgroep.

Dus ik denk dat dit hooguit interessant is voor talenten die over alle grenzen kijken. Ik ben benieuwd of er cijfers bestaan hoe groot dit deel van de Nederlandse arbeidsmarkt is.

De positie van Google is trouwens een bijzondere. Universum meldt er namelijk bij dat het uit de top-50 de organisatie is die veruit het minst besteedt aan Employer Branding.

Dit artikel is geschreven door Voormalig blogger Marcel van der Quast, strateeg bij de Personeelszaak.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


578 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën