Werken aan de maatschappij

Door Bas van de Haterd op 18-11-2009 08:16.

behindtreeEen interessante blogposting op Penelope’s Trunks blog over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van not-for-profit t.o.v. profit organisaties bracht mijn gedachten terug bij een opmerking die ik enige tijd geleden naar mijn hoofd geslingerd kreeg.

“Ik wil nu eenmaal iets meer doen voor de wereld dan alleen maar geld verdienen, daarom werk ik bij de universiteit” werd mij verwijtend toe geworpen toen ik zei dat ik zelfstandig ondernemer was. Iets dat mij natuurlijk in het hart raakte, omdat iedereen die mij kent weet dat ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid erg hoog in het vaandel heb staan. Op de vraag wat hij dan precies bijdroeg als onderzoeker aan het milieu (zijn onderzoeksgebied) was dat niet zomaar te kwantificeren.

Het is voor mij opvallend hoe vaak mensen hun bijdrage aan de maatschappij af laten hangen van de organisatie waarvoor men werkt en hoe bevooroordeeld veel mensen bij not-for-profits zijn t.o.v. de bijdragen die anderen hebben. Niet dat ik iets tegen het werk van not-for-profit instellingen heb, in tegendeel, ik steun ze regelmatig met raad, daad en geld. Maar ook organisaties kunnen vaak heel veel goed doen en ik ken veel ondernemers en grotere organisaties die dit ook doen.

Veel van deze organisaties dragen die niet of nauwelijks uit, ze willen namelijk niet te koop lopen met wat ze doen. En dat is ook best logisch, een heel groot deel van mijn activiteiten op dit gebied zijn maar bij een kleine groep insiders bekend en dat is goed zo. Echter, met de vooroordelen die veel mensen hebben over ondernemers en grote bedrijven lijkt het soms wel verstandig bepaalde zaken uit te dragen, zeker ook naar de arbeidsmarkt toe. Immers willen steeds meer mensen niet alleen werken, maar ook iets bijdragen aan de maatschappij.

Omgang met werknemers

Ook heel opvallend is de omgang met werknemers bij not-for-profits vs gewone bedrijven. Op het blog van Penepole Trunk staat het Amerikaanse voorbeeld dat de meeste not-for-profits dus geen ziektekosten verzekeringen aanbieden, terwijl veel gewone bedrijven dat wel doen. In Nederland zie ik een groot verschil in de manier waarop men omgaat met de flexwet.

De wet stelt immers dat iemand maximaal 3 keer een contractverlenging krijgt en/of maximaal 3 keer in dienst is voor hij of zij een vaste aanstelling moet krijgen. Bij redelijk wat not-for-profits ‘durft men dit niet aan’ en ontslaat men goed functionerende mensen, soms voor een half jaar. Medewerkers vinden het ‘een belachelijke wet’ die ze hiertoe dwingt. Ik vind het een schande dat managers zo met hun medewerkers omgaan, wat verder weinig met die wet te maken heeft en veel met het gebrek aan respect voor mensen binnen dergelijke organisaties. Het feit dat een not-for-profit miljoenen winst maakt, maar toch stelt dat men het ‘risico niet kan lopen’ geeft voor mij aan dat er iets fundamenteels mis is bij een aantal van die organisaties.

Conclusie

Werken in een profit sector is niet per definitie niet maatschappelijk verantwoord. Werken bij een not-for-profit is niet per definitie maatschappelijk verantwoord. Bedenk wat je als organisatie wilt zijn en draag dit dan uit in alle facetten van je organisatie. Pas dan ben je echt maatschappelijk verantwoord bezig.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


639 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën