linkedinlogoIn mijn zoektocht naar nieuwe optimalisering van mijn Linkedin searches kwam ik laatst iets interessants tegen voor de recruiters die meer willen halen uit Linkedin. Linkedin is een geweldige tool maar wat mij in hoge mate frustreert is het feit dat ik alleen maar in 1 land tegelijk kan zoeken en dat ik gebonden ben aan de omvang van mijn netwerk qua zoekresultaten. Voor een recruiter met een redelijk klein netwerk die ook nog eens in Belgie of Duitsland zoekt voor functies in Nederland kan dat zeer frustrerend zijn.

Zelfs via het nieuwe zoekmenu van Linkedin is dat nog steeds niet mogelijk, iets waarvan ik echt hoop dat ze het ooit gaan oplossen. Nu heb ik geprobeerd om aanhalingstekens te zoeken in de keywords om te kijken of dat enig effect zou hebben op de resultaten. Ik voegde aan een willekeurige search (“country:Netherlands” OR “country:Belgium”) toe en tussen de eerste 10 resultaten zaten er 3 in Nederland of België. Daar willen we dus wat verfijning in aanbrengen. Echter via Linkedin is dit vrij lastig dus we gaan het via een X-Ray doen.

Voor (hopelijk) veel recruiters is dit geen enorme openbaring maar voor de niet zo boolean begaafden onder ons: een x-ray is een zoektocht via Google op een specifieke site. Als ik op google begin met site:linkedin.com zal google mijn keywords zoeken op……………juist puur en alleen linkedin.com. Deze techniek is interessant omdat Linkedin per definitie alle profielen publiek maakt en publiek betekent zichtbaar voor iedereen. Het betekent vooral dat je ook mensen kan zien die niet in je netwerk zitten. Een groot voordeel van x-ray is dat je niet alleen de profielen publiek (dus op Google) kan zien maar ook daadwerkelijk naar hun Linkedin profiel kunt gaan terwijl je ingelogd bent. Gewoon klikken op de knop “view full profile” en je bent binnen. Reden is dat LI niet herkent of die persoon binnen je netwerk zit of niet.

Voor de die-hard reseachers/recruiters die niet bang zijn voor een paar boolean searches zijn er dus meer mogelijkheden. Ik zal eerst even de oude manier laten zien en daarna laten zien hoe het tegenwoordig makkelijker kan. Reden om de “oude” manier te laten zien is omdat ik denk dat het bijdraagt aan het opkrikken van het algemene kennisniveau van de gemiddelde recruiter.

Hou je vast want daar gaan we!

Zoals je wellicht weet kun je op Linkedin in een bepaald land zoeken op postcodes

zoekpostcode

Als je even kijkt naar Amsterdam zie je dat er veel verschillende postcodes zijn

postcode_linkedin

Een zoektocht op Amsterdam met als postcode 1000 en de restrictie gezet op 15km levert inderdaad allemaal kandidaten op in de regio Amsterdam. Wat voor onze internationale search interessant is om te zien dat iedereen bij zijn profiel heeft staan “Amsterdam Area, The Netherlands”. Dat blijkt dus te gelden voor alle Nederlandse profielen op LI dus je komt ook Utrecht Area, Rotterdam Area etc tegen. Maar is dat ook het geval in andere Europese landen?

Na wat zoeken komen op het volgende lijstje terecht:

“Area, France”
“Area, France”
“Area, Germany”
“*, United Kingdom”
“Area, Switzerland”
Area, Belgium
Area, Netherlands
Area, Sweden
Area, Spain
*, Finland
Area, Norway
*, Russian Federation
*, Portugal
Area, Italy
*, Ireland
Area, Denmark
*, Austria

We zien dus dat in principe het merendeel van de Europese landen “Area,” in hun locatie hebben staan behalve natuurlijk weer de Engelsen maar ja, wat wil je van mensen die aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Op google kunnen we die informatie gebruiken om in diverse landen tegelijkertijd te zoeken.

Voor een x-ray van linkedin is het belangrijk om een paar dingen toevoegen aan je boolean want anders krijg je veel valse resultaten van groepen, answers etc. Aan de boolean voeg je toe inurl:pub OR inurl:in en -intitle:directory wat wil zeggen dat de pagina’s die je gaat zoeken alleen maar profielen weergeven en geen pagina’s in de directory. De volledige boolean is dus:

site:linkedin.com (inurl:pub OR inurl:in) -intitle:directory KEYWORDS. Als je geen keywords invult zie de power van deze methodiek: 30.700.000 hits! Dat is dus ongeveer de hele populatie van Linkedin. Als je trouwens merkt dat je veel false positives krijgt kun je nog toevoegen -inurl:updates. Dat zou op de bovenstaande zoektocht 500.000 mensen elimineren.

Voorbeeld

OK, na deze zijstap gaan we terug naar het harde werk. Wat nu als ik een User Experience Expert wil vinden in Nederland? Een wat?? Vergeef het me maar dit is een profiel wat ik laatst zelf moest zoeken. Ter vergelijking een search op LI levert mij met alleen “user experience” als keywords ongeveer 1239 hits op

Op Google inkloppen van site:linkedin.com (inurl:pub OR inurl:in) -intitle:directory -inurl:updates (”Area, Netherlands”) “user experience” levert een 2.510 hits op die ik allemaal kan bekijken en benaderen. Een stuk beter dus dan mijn beperktere opbrengst op Linkedin zelf.

Echter, als ik meer landen wil searchen wordt mijn boolean wel wat lang met al die “areas” en er zitten toch nog wel wat veel false positives bij. Daarnaast heb ik gemerkt dat niet iedereen zijn woonplaats heeft opgeven en dus geen “area” in hun titel hebben staan. Ik ben echter gedwongen om “area” te gebruiken omdat zoekende met alleen “Netherlands” je ontzettend veel false hits krijgt (totaal meer dan 13.000 hits)

De oplossing

Nu dus een “Ted’s exclusive” (en ik verwacht hiermee mijn internationale stardom te bereiken :-))

Linkedin heeft sinds kort alle persoonlijke links veranderd, niet veel mensen zal dit opgevallen zijn maar als je kijkt naar je eigen link zul je zien dat er nu in staat http://nl.linkedin.com/in/USERNAME of zoals bij mij http://es.linkedin.com/in/tedmeulenkamp omdat ik vanuit het zonnige Barcelona werk. Oftewel, Linkedin heeft een landen code in je persoonlijke url gezet! Have we found the holy grail for x-ray international searches??

Laten we dus eens testen of die nieuwe link ook daadwerkelijk werkt.

site:linkedin.com (inurl:pub OR inurl:in) -intitle:directory -inurl:updates “inurl:nl.linkedin.com” user experience” geeft 2.990 hits. Wow, het werkt dus heel goed want ik verdubbel mijn hits en in tegenstelling tot mijn resultaten in Linkedin (die beperkt worden door het type contract dat ik heb) kan ik ze allemaal bekijken. Ik krijg ook meer hits dan met “area, Netherlands” en dat is zoals gezegd omdat niet iedereen zijn regio opgeeft. Iedereen moet echter zijn land opgeven en die hebben dus automatisch nu //nl. in hun url staan Als we nu eens verder experimenteren en en inurl:pub en inurl:in weghalen. Gedachte is dat alle andere paginas die we niet willen wellicht de landen code niet in hun url hebben.

site:linkedin.com -intitle:directory -inurl:updates “inurl:nl.linkedin.com” user experience” geeft precies hetzelfde aantal op. GEWELDIG dus want dat betekent dat ik die inurl’s dus inderdaad weg kan laten en dat alleen profiel pagina’s de landen code in hun url hebben. Minder te onthouden betekent makkelijker te gebruiken. Maar als we nug nog eens een stap verder gaan en kijken of we ook de laatste -intitle en inurl weg kunnen halen.

site:linkedin.com inurl:nl.linkedin.com user experience” geeft ons eveneens precies hetzelfde aantal hits!! Dat betekent dat we van een vrij lange search string dus naar deze zeer makkelijke zijn gegaan.

Voor de volledigheid, als je in meerdere landen zoekt de volgende boolean aanhouden: (“inurl:nl.linkedin.com” OR inurl:be.linkedin.com” OR etc).

Conclusie

Je kunt dus veel meer uit Linkedin halen via een x-ray en met deze nieuwe boolean kun je dus ook als je puur voor Nederland zoekt meer zoek resultaten behalen! Je bent dus niet meer afhankelijk van je netwerk en je kunt nu ook heel gericht per land zoeken via een x-ray. OK, ik heb niet het geheim voor gratis energie of een oplossing voor kanker gevonden maar deze x-ray kan je nu net die ene kandidaat vinden die buiten je LI netwerk valt.

Zet hem dus in je bookmarks: site:linkedin.com inurl:nl.linkedin.com KEYWORDS. Voor andere landen dus simpelweg de landen code veranderen.

Over de Auteur

Ted Meulenkamp Deze blogger is niet meer actief op RecTec


2.876 views | Reageer (25 reacties)
 • Pingback: uberVU - social comments()

 • Patsj

  Mooi stukje, heb zo’n training gevolgd via Rise met de Boolean search. Het begint weer te dagen met dit stukje en het is een zeer krachtige manier van zoeken. Zeker interessant en uitstekend uitgelegd.
  Thanks!

 • Patsj

  Mooi stukje, heb zo’n training gevolgd via Rise met de Boolean search. Het begint weer te dagen met dit stukje en het is een zeer krachtige manier van zoeken. Zeker interessant en uitstekend uitgelegd.
  Thanks!

 • Wow…als zeer geïnteresseerde internetter maar telijkertijd absolute leek op het vlak van dit soort techniekjes…chapeau voor de uitleg. De Nobelprijs voor het illumineren van leken is u bij deze uitgereikt! 🙂

 • Wow…als zeer geïnteresseerde internetter maar telijkertijd absolute leek op het vlak van dit soort techniekjes…chapeau voor de uitleg. De Nobelprijs voor het illumineren van leken is u bij deze uitgereikt! 🙂

 • hi Henk, dank voor je reactie. Ik hoor het graag als je meer informatie nodig hebt.

  Ik zal Barack even bellen dat ik hem in Oslo zal zien als ik mijn Nobelprijs op haal.

 • hi Henk, dank voor je reactie. Ik hoor het graag als je meer informatie nodig hebt.

  Ik zal Barack even bellen dat ik hem in Oslo zal zien als ik mijn Nobelprijs op haal.

 • Lara Soetekouw

  Beste Ted,
  Prettige toelichting op het gebruik van een boolean. Bedankt hiervoor, ik ga m zeker uitvoeren en inzetten.

 • Lara Soetekouw

  Beste Ted,
  Prettige toelichting op het gebruik van een boolean. Bedankt hiervoor, ik ga m zeker uitvoeren en inzetten.

 • Eigenlijk benader je LinkedIn via een zoekmachine. Alleen kandidaten die hun profiel actief indexeerbaar hebben gemaakt zal je daarmee vinden. of niet?
  Is zoeken in LinkedIn dan niet gewoon beter?

 • Eigenlijk benader je LinkedIn via een zoekmachine. Alleen kandidaten die hun profiel actief indexeerbaar hebben gemaakt zal je daarmee vinden. of niet?
  Is zoeken in LinkedIn dan niet gewoon beter?

 • Michael, het klopt dat je alleen publieke profielen ziet maar zoals ik aantoon heb in 30 miljoen hits als ik zoek op Linkedin.

  Het punt is dat je zoekresultaat binnen Linkedin gevormd wordt door de grootte van je eigen netwerk en het type account dat je hebt. Er zijn natuurlijk interessante manieren om je resultaten te vergroten maar je zal nooit het aantal hits krijgen binnen Linkedin als via Google.

  Zoals ik in mijn posting zeg: een search op LI levert mij met alleen “user experience” als keywords ongeveer 1239 hits op, site:linkedin.com inurl:nl.linkedin.com “user experience” geeft 2.990 hits.

 • Michael, het klopt dat je alleen publieke profielen ziet maar zoals ik aantoon heb in 30 miljoen hits als ik zoek op Linkedin.

  Het punt is dat je zoekresultaat binnen Linkedin gevormd wordt door de grootte van je eigen netwerk en het type account dat je hebt. Er zijn natuurlijk interessante manieren om je resultaten te vergroten maar je zal nooit het aantal hits krijgen binnen Linkedin als via Google.

  Zoals ik in mijn posting zeg: een search op LI levert mij met alleen “user experience” als keywords ongeveer 1239 hits op, site:linkedin.com inurl:nl.linkedin.com “user experience” geeft 2.990 hits.

 • Beste Ted,

  Getriggerd door je commentaar probeer ik, ook uit nieuwsgierigheid in mijn account de zoekopdracht tussen aanhalingstekens “user experience” in Nederland. Den krijg ik 4,727 results for “user experience”, NL

  Zou jij het ook eens willen proberen? http://www.linkedin.com/search?viewCriteria=2&proposalType=Y&newnessType=Y&search=&searchLocationType=I&countryCode=nl&sortCriteria=Relevance&pplSearchOrigin=ADVS&keywords=%E2%80%9Cuser+experience%E2%80%9D

  Wel een beetje een academische discussie. Wie wil er nou bijna 5 duizend kandidaten door lopen. Daarnaast toont LinkedIn ze niet allemaal ongeacht welk account je hebt. Wellicht willen de brave Amerikanen ons behoeden voor overwerk. Ik vul mijn opdrachten het liefst in met zo weinig mogelijke kandidaten. Jij toch ook. Minder is meer.

  Michael Geradts
  Kijk op http://nl.linkedin.com/in/itonia

 • Beste Ted,

  Getriggerd door je commentaar probeer ik, ook uit nieuwsgierigheid in mijn account de zoekopdracht tussen aanhalingstekens “user experience” in Nederland. Den krijg ik 4,727 results for “user experience”, NL

  Zou jij het ook eens willen proberen? http://www.linkedin.com/search?viewCriteria=2&proposalType=Y&newnessType=Y&search=&searchLocationType=I&countryCode=nl&sortCriteria=Relevance&pplSearchOrigin=ADVS&keywords=%E2%80%9Cuser+experience%E2%80%9D

  Wel een beetje een academische discussie. Wie wil er nou bijna 5 duizend kandidaten door lopen. Daarnaast toont LinkedIn ze niet allemaal ongeacht welk account je hebt. Wellicht willen de brave Amerikanen ons behoeden voor overwerk. Ik vul mijn opdrachten het liefst in met zo weinig mogelijke kandidaten. Jij toch ook. Minder is meer.

  Michael Geradts
  Kijk op http://nl.linkedin.com/in/itonia

 • Ted Meulenkamp

  Michael

  ik heb het nog eens geprobeerd in mijn account en kom dan tot 1239 hits. Vreemde is dat ik via jouw link inderdaad 4737 hits krijg. Daarmee blijkt dus wel dat je netwerk van grote invloed is op je search resultaten. Althans dat is mijn redenatie maar ik hoor het graag als ik het verkeerd heb. Ik ben al 9 jaar weg uit Nederland en het meerendeel van mijn contacten zitten in het buitenland.

  Het gaat er om dat je in je search resultaat zoveel mogelijk kandidaten kan pakken om vervolgens uiteraard op basis van het invoeren van meer keywords het aantal naar beneden te halen. Hebben we niet allemaal bij voorkeur slechts 5 gekwalificeerde kandidaten uit een search?

 • Ted Meulenkamp

  Michael

  ik heb het nog eens geprobeerd in mijn account en kom dan tot 1239 hits. Vreemde is dat ik via jouw link inderdaad 4737 hits krijg. Daarmee blijkt dus wel dat je netwerk van grote invloed is op je search resultaten. Althans dat is mijn redenatie maar ik hoor het graag als ik het verkeerd heb. Ik ben al 9 jaar weg uit Nederland en het meerendeel van mijn contacten zitten in het buitenland.

  Het gaat er om dat je in je search resultaat zoveel mogelijk kandidaten kan pakken om vervolgens uiteraard op basis van het invoeren van meer keywords het aantal naar beneden te halen. Hebben we niet allemaal bij voorkeur slechts 5 gekwalificeerde kandidaten uit een search?

 • Ted, Michael, Als je via zijn link meer hit krijgt komt dat doordat hij andere zoekcodes gebruikt waarschijnlijk. Alle linkedin profielen zijn per definitie deels openbaar, dus worden door google geïndexeerd. Daar kan het niet aan liggen.

 • Ted, Michael, Als je via zijn link meer hit krijgt komt dat doordat hij andere zoekcodes gebruikt waarschijnlijk. Alle linkedin profielen zijn per definitie deels openbaar, dus worden door google geïndexeerd. Daar kan het niet aan liggen.

 • Ted Meulenkamp

  Bas, de link is een zoektocht op Linkedin. Via Google zou hij inderdaad evenveel hits moeten krijgen.

 • Ted Meulenkamp

  Bas, de link is een zoektocht op Linkedin. Via Google zou hij inderdaad evenveel hits moeten krijgen.

 • Pingback: meer X-ray’s voor Linkedin | RecTec()

 • Zo jij bent handig met zoeken. Complimenten. Vin

 • Sorry, ging even iets fout. Ik vind dit dus een leuk artikel. Ik zal je linken vanaf mijn site.

 • Pingback: dog training lessons()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën